• Πολιτική

    Έντονα προεκλογικά σημάδια – Θα στηθούν κάλπες το φθινόπωρο;

    O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ούτε στιγμή δεν μας αφήνει ήσυχους αυτή η περιβόητη «ελληνική πραγματικότητα». Συνεχώς κάποιο περίφημο «γεγονός» που καθορίζει την εσωτερική καθημερινότητα έρχεται για να θυμίσει ότι εδώ είναι Ελλάδα. Με το δικό της ακατανόητο περιβάλλον και με πολύ μικρή σχέση με την λογική και την κανονικότητα (βλ. πολεμική σύγκρουση  για μια … πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη).

    Η πολιτική κατάσταση επιτρέπει αντίστοιχα ορισμένα εύλογα ερωτήματα συνοδευόμενα από καχύποπτες σκέψεις. Για παράδειγμα, είναι φανερό ότι έχουμε μπει ως χώρα σε προεκλογική περίοδο, σχετικά σύντομη, αν οι εκλογές γίνουν το επόμενο φθινόπωρο (πιθανώς) ή και  μακρύτερη, αν οι εκλογές γίνουν το 2023  μάλλον περί την άνοιξη.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει και ξαναλέει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να συντηρεί ένα προεκλογικό κλίμα στέλνοντας κατακαλόκαιρο τους υπουργούς σε περιοδείες για την προβολή του κυβερνητικού έργου, βάζοντας «φρένο» σε μεταρρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις και με γαλαντόμες αποφάσεις σε αυξήσεις κατώτατου μισθού, περικοπές ΕΝΦΙΑ (το είχε υποσχεθεί βέβαια), ευνοϊκότατες ρυθμίσεις, διευκολύνσεις, επιδόματα ή παροχές, περίπου σε οριζόντια βάση.

    Πολύ ωραία όλα αυτά και αναγκαία σε μεγάλο βαθμό, όμως με το διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον να «σκουραίνει» (ακριβή ενέργεια, πόλεμος στην Ουκρανία, άνοδος επιτοκίων κλπ.) με γοργούς ρυθμούς, πόσο καιρό άραγε μπορεί να συνεχιστεί αυτή γενναιοδωρία, χωρίς πρόωρες εκλογές;

    Αλλά και να μη θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα σε εκλογές, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι η οσμή τους είναι πια αισθητή στον αέρα. Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει την πόλωση για να συσπειρώσει κατά το δυνατόν τα φουσάτα του. Θα το πάει μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο και αυτό ήδη φαίνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι υποστηρίζουν τους γνωστούς πλέον ως «μπαχαλάκηδες», ούτε ότι πρωτοστατεί ξανά ο Παύλος Πολάκης με τις … «πολακίες» του και με τις ευλογίες του κόμματος.

    Παράλληλα δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι η πόλωση είναι μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βολεύει και την κυβέρνηση. Το σταθερά διψήφιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τροφοδοτείται εξίσου σχεδόν – τουλάχιστον προς το παρόν – και από τους δύο. Δεν είναι κρυφό επομένως ότι και στις τάξεις της Ν.Δ γίνονται σκέψεις ότι η πόλωση λειτουργεί σαν ανάχωμα στις διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων της. Το βασικό θέμα για τα κυβερνητικά στελέχη  είναι πώς θα τροφοδοτούν την πόλωση χωρίς να δείχνουν ότι ευθύνονται, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας να φορτώνονται αποκλειστικά την αγανάκτηση, ή αντιπάθεια των  σκεπτόμενων  πολιτών – με  την … άδολη και αμέριστη βοήθεια των Συριζαίων, το έχουν επιτύχει…

    Δεν απαιτείται σοφία ότι σε αυτή τη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ποσοστό του απασχολούν σοβαρά τις ηγεσίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Δυσκολεύει την απόκτηση αυτοδυναμίας για την πρώτη, απειλεί την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση για τον δεύτερο. Ενδεχομένως να αλλάξει και τις ισορροπίες για σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας ακόμη και στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.

    Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την κάλπη. Τώρα πάντως παρατηρείται ότι Νίκος Ανδρουλάκης και ΠΑΣΟΚ άρχισαν να δέχονται επιθέσεις και από τον Σύριζα (αναμενόμενο),αλλά και από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λεγόμενη «αυτόνομη πορεία» , ή «η πολιτική ίσων αποστάσεων» που έχουν υιοθετήσει στη Χαριλάου Τρικούπη  έχει εκ των πραγμάτων και πολλά αντιφατικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται σε διάφορες περιπτώσεις και με διαφορετικές αφορμές. Που σημαίνει ότι οι επιθέσεις θα πολλαπλασιάζονται στη διαδρομή και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει ακροβατικά προσόντα, μεταξύ άλλων…

    Με αυτή την κατάσταση, η ατζέντα που θα επικρατήσει τους ερχόμενους μήνες στη δημόσια συζήτηση θα διαμορφώσει και τον συσχετισμό των δυνάμεων. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση κυριαρχεί, στα εσωτερικά θέματα εξηγήσαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ή τις αλλαγές που συμβαίνουν διεθνώς εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορεί να τις ελέγξει,  τα προβλήματα της καθημερινότητας όμως, έχει πολλούς τρόπους για να τα διορθώσει.

    Με λίγα λόγια, εκ των πραγμάτων πια έχει διαμορφωθεί μία εικόνα που ευνοεί αντικειμενικά τη διενέργεια εκλογών νωρίτερα, παρά τις εκδηλωμένες επιθυμίες και προθέσεις της κυβέρνησης. Η οποία από την πλευρά της, με διάφορες πρακτικές και πολιτικές αντιδράσεις, κάνει πολλά για να συντηρήσει το προεκλογικό κλίμα, το οποίο δεν μπορεί να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια…

    Διαβάστε επίσης:

    Πρωθυπουργική οδηγία στους υπουργούς για περιοδείες με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο

    Άρθρο Παρέμβαση: Ούτε Αριστερά, ούτε Κεντροαριστερά – Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλά Ντεμοντέ



    ΣΧΟΛΙΑ