• Πολιτική

    Νέα άγρια κόντρα Μαξίμου-Χαρίτση για το μεταναστευτικό

    • NewsRoom
    axiologisi

    Αλέξης Χαρίτσης,


    Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η έντονη κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.  Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως διαχειρίζεται το ζήτημα με «ακροδεξιά και λαϊκιστικά χαρακτηριστικά». Απαντώντας, οι κύκλοι της κυβέρνησης εγκαλούν τον κ. Χαρίτση για “θράσος”.

    Στη δήλωσή το ο κ. Χαρίτσης αναφέρει πως «το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τυγχάνει διαχείρισης με ακροδεξιά, λαϊκιστικά χαρακτηριστικά».

    «Αφού πέρασαν περισσότερο από δύο μήνες πρωτοφανούς αδράνειας στη διαχείριση του προσφυγικού, σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης, λειτουργώντας ως κακέκτυπα του Όρμπαν και του Σαλβίνι, μίλησαν για “λαθρομετανάστες”, δίνοντας ουσιαστικά “γραμμή” στον κ. Μητσοτάκη”, τονίζει, επισημαίνοντας ότι στη ΝΔ αγνοούν “το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ρητά προβλέπει την εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήσεως ασύλου”».

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, «αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, το οποίο ρητά προβλέπει την εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήσεως ασύλου, μιλούν για “μεταναστευτικό” και όχι για προσφυγικό, ενώ έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστούν ότι μέρος των ανθρώπων αυτών δεν δικαιούνται τη στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου».

    «Την ίδια στιγμή, τέσσερα στελέχη της κυβέρνησης έδωσαν σήμερα διαφορετικά στοιχεία για τη σύνθεση των προσφυγικών ροών» σημειώνει ο κ. Χαρίτσης και καταλήγει: «Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τυγχάνει διαχείρισης με ακροδεξιά, λαϊκιστικά χαρακτηριστικά».

    Η απάντηση του Μαξίμου

    Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «Ο εκπρόσωπος του κόμματος που έλεγε “η θάλασσα δεν έχει σύνορα” και δημιούργησε τον καταυλισμό της ντροπής στη Μόρια, έχει το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση που προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα πρόβλημα που κληρονόμησε. Ας το καταλάβουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα έχει σύνορα. Και οι πρόσφυγες/μετανάστες, ούτε “λιάζονται”, ούτε “εξαφανίζονται”. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπει το Ενωσιακό δίκαιο», επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης.

    «Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί όλους όσοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Ένταξη στο σύστημα ασύλου θα υπάρχει μόνο για όσους αιτούντες έχουν προσφυγικό προφίλ κι όχι για όσους παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου. Επίσης διεθνοποιούμε το πρόβλημα, θέτοντας την ΕΕ αλλά και όλες τις χώρες από τις οποίες “διακινούνται” αυτές οι μεταναστευτικές ροές προ των ευθυνών της, ζητώντας να εκφραστεί εμπράκτως η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το αντιμετώπισε ιδεοληπτικά κι ως αντιπολίτευση το χειρίζεται ανεύθυνα», προσθέτουν.



    ΣΧΟΛΙΑ