• Πολιτική

    Μητσοτάκης στο Νταβός: Κοντά στο 3% η ανάπτυξη το 2020 – Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις

    • NewsRoom


    Το κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος φιλικού σε επενδύσεις, με στόχο την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση, παρουσία κοινού, με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Niall Ferguson, στο Νταβός.

    Ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε την ανάπτυξη κοντά στο 3% για το 2020, κρατώντας πάντα στην πρώτη γραμμή το μείζον στοίχημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ακόμα και στο 2%, προκειμένου να δημιουργηθεί περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

    Προέβαλε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το 2023 οπότε και υπάρχει ένα καθαρό σκηνικό για εκείνους που κοιτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία δεκαετία και τα χρόνια της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και η αποκαλούμενη «κολοτούμπα» της είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν μία σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Πορεία που συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα και μεγάλη επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών από την επιβολή τους.

    Τόνισε, ταυτόχρονα, πως μία ματιά στο τι συμβαίνει μετά τις εκλογές, δείχνει ακριβώς ότι ακολουθείται μία διαφορετική πορεία. «Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές μας πως μπορούν να χαλαρώσουν», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

    «Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι η εκπαίδευση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι κανένας τομέας δεν θα μείνει εκτός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και στη συμβολική σημασία της για το πέρασμα σε μία νέα εποχή.

    Στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για το ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού,σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της ΕΕ αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

    «Αν θέλεις να μετέχεις στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις επίγνωση και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ