• Πολιτική

    Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα από το Bloomberg – Μητσοτάκης: Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας σε ανάρτησή του σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

    «Η διεύρυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας “ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες” από το 2019 και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων “είναι αξεπέραστος από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg» σημειώνει στην ανάρτησή του στα αγγλικά στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου.

    Ο κ. Μητσοτάκης καταλήγει επισημαίνοντας ότι είναι «καλά νέα και περισσότερα καλά νέα θα έρθουν σύντομα».

    Το Bloomberg αναφερόμενο στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημοσιεύει κείμενο στο οποίο επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας επικυρώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της:

    «Με την αποτροπή του Grexit, μαντέψτε ποιανού το χρέος υπεραποδίδει; Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο» αναφέρει συγκεκριμένα στον τίτλο του σχετικού κειμένου το Bloomberg.

    Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στα αγγλικά:

    Greece’s GDP expansion “outpacing major economies” since 2019 and an NPL’s reduction rate “unsurpassed by the banking industry anywhere, according to data compiled by Bloomberg”.

    Good news and more good news to come soon.

    Ο αρθρογράφος του Bloomberg News, Μάθιου Γουίνκλερ, σε άρθρο του κάνει μία αναδρομή της πορείας της Ελλάδας από το 2015 και τα σενάρια περί Grexit μέχρι την σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

    Τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο μειώθηκε στο 3,9% από 15% το 2015 και 63% το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg».

    Το Grexit, αναφέρει ο Goy;inkler, ήταν ένα ήδη αποτυχημένο σχήμα λόγου που επινοήθηκε από τα λονδρέζικα ΜΜΕ, τα οποία αναγνωρίζουν τώρα- με καθυστέρηση – την ανοησία τους.

    Σχεδόν όλοι, από τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν μέχρι τον Τζορτζ Σόρος είχαν πιστέψει ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα χρεοκοπούσε και ότι η έξοδος από το ευρώ ήταν απλά θέμα χρόνου, ενώ άλλοι χαρακτήριζαν τη χώρα «πολιτική και οικονομική καταστροφή».

    Σύμφωνα με τον Γουίνκλερ, το Grexit δεν συνέβη ποτέ επειδή έτσι αποφάσισε η αγορά ομολόγων.

    Το ελληνικό χρέος αναφοράς είχε ήδη ανέβει από το χαμηλό επίπεδο του Απριλίου του 2012 στα 25 λεπτά του ευρώ και μέχρι τον Μάρτιο του 2015 διαπραγματευόταν με premium 194% σε σχέση με τη χειρότερη αποτίμηση του αιώνα, αντανακλώντας τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που δεν έδειχναν καμία επιθυμία για επιστροφή στις δραχμές.

    Έκτοτε, οι επενδυτές έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος.

    Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις περιπτώσεις της κατάρρευσης ων Silicon Valley Bank Signature Bank και του πανικού για τις Credit Suisse και First Republic.

    Η χώρα των 10,3 εκατ. κατοίκων, κόντρα σε κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021 με βάση τις ευνοϊκές τάσεις του πληθωρισμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την αύξηση του ΑΕΠ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες πάνω από αυτό που οι επενδυτές θεωρούν χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης και αρκετά σύντομα αναμένεται να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

    Από την εκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 7%, ξεπερνώντας τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Ηνωμένου Βασιλείου (1%) και των ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, το μέτρο της υγείας του τραπεζικού κλάδου, μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.

    Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 32 ποσοστιαίες μονάδες, μέγεθος βελτίωσης που δεν έχει ξεπεραστεί πουθενά στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Η μεταβολή αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο Bloomberg Country Risk Political Score για την Ελλάδα του 2019, το οποίο μετρά την ικανότητα ή/και τη δέσμευση μιας χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της ή/και να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος.

    Η Ελλάδα με βαθμολογία πολιτικού κινδύνου 49 βελτιώθηκε κατά 25% κατά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο κ. Μητσοτάκης, ξεπερνώντας τη Γερμανία (82, -2%), τη Γαλλία (86, 0%), την Ισπανία (67, -1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (91, -1%), τις ΗΠΑ (87, -2%) και την Ιταλία (44, -8%), σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Όπως έχει επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης η ελληνική οικονομία είναι η η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη, με ισχυρό τουρισμό, ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως αυτή της Microsoft και μια αναπτυσσόμενη κινηματογραφική βιομηχανία.

    Παράλληλα η χώρα μας, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, έχει αποκτήσει ένα brand, το οποίο καθορίζεται όλο και περισσότερο από τις εταιρείες τεχνολογίας που θα καταστήσουν τη χώρα περιφερειακό κέντρο για την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.

    Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε πρόσφατα ότι ναι μεν έχουν διορθωθεί οι μικροοικονομικές ισορροπίες όπως δείχνουν τα στοιχεία, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, όπως οι καθυστερήσεις στις υποδομές. Μάλιστα εκτίμησε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν την Ελλάδα.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει το άρθρο του Μάθιου Γουίνκλερ παρά το γεγονός ότι η συνεχής άνοδος του πληθωρισμού υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα, η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από τις χώρες του ευρώ.

    Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας αποτυπώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο μειώθηκε στο 3,9% από 15% το 2015 και 63% το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να λάβει δάνεια με κόστος που είναι κατά μέσο όρο 10 μονάδες βάσης χαμηλότερο από τους δανειολήπτες επενδυτικής βαθμίδας.

    Τα ομόλογά της διαπραγματεύονταν για τελευταία φορά τόσο ευνοϊκά το 2005, όταν η χώρα είχε αξιολόγηση “Α”.

    Ο συνδυασμός της μείωσης των αποδόσεων και της ενίσχυσης της οικονομίας κατέστησε τα ελληνικά ομόλογα αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, με πενταετή συνολική απόδοση 18%.

    Παράλληλα, οι μετοχές των 60 ελληνικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύονται φέτος νικητές διεθνώς, με απόδοση 12%, επισημαίνει το άρθρο του Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής – Στην ατζέντα οικονομία και ενέργεια

    Μύκονος: Ακόμα και μπουλντόζες για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ