• Πολιτική

    Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Συστηματικές και αθόρυβες κινήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Την πρώτη συνάντηση για τη νέα χρονιά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «συστηματική» και «αθόρυβη» την προσπάθεια της κυβέρνησης να επανεργοποιήσει τον εθνικό στόχο της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, της επιστροφής τους δηλαδή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    «Αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε, πιστεύω, με μεγάλη μεθοδικότητα και έχουμε ήδη να επιδείξουμε κάποιες σημαντικές επιτυχίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Επιστροφές πρώτων θραυσμάτων, όπως το “θραύσμα Fagan”, αλλά και θραύσματα τα οποία κατέχει το Βατικανό, επιστρέφουν μόνιμα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έχουμε ακόμα μία πολύ καλή απόφαση της UNESCO, αλλά το σημαντικότερο κυρία Πρόεδρε, έχουμε πλέον μια πολύ σημαντική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε επίπεδο κοινής γνώμης αλλά και σε επίπεδο ανθρώπων που έχουν άποψη για το ζήτημα αυτό, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι πια ανοιχτά επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, αναγνωρίζοντας την μοναδικότητά τους και την ιδιαίτερη σημασία για τον παγκόσμιο πολιτισμό», πρόσθεσε.

    Ενώ τόνισε: «Θα εξακολουθούμε, λοιπόν, να εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού του στόχου».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν αναμένει «άμεσα αποτελέσματα», αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε: «έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι τελικά αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε, με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς κόκκινες γραμμές που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν θέσει, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα την ανάγκη να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε, όχι εμείς οι Έλληνες μόνο, αλλά όλοι, και οι επισκέπτες, αυτό το παγκόσμιο, το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στην ολότητα του στον φυσικό χώρο, που δεν είναι άλλος από το Μουσείο της Ακρόπολης, στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας και απευθυνόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικά» τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ.

    «Πιστεύω, εξάλλου, ότι όποιος κινήθηκε στην αγορά τις ημέρες των γιορτών διαπίστωσε ότι, σε πείσμα όσων είχαν καλλιεργήσει ένα κλίμα άκρατου πεσιμισμού, η οικονομία κινήθηκε καλά», ανέφερε.

    «Οι ενδείξεις για το 2023, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολλές εισαγόμενες αντιξοότητες, παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες», πρόσθεσε.

    Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Κυριάκος Μητσοτάκης
    Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις αυξήσεις στις συντάξεις που ισχύουν από 01/01/2023, στο Market Pass  που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο, προκειμένου να περιοριστούν – στο μέτρο του εφικτού – οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών στα βασικά αγαθά,  αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

    Τόνισε ότι το 2023 – που είναι προεκλογική χρονιά – «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού και να ξεφύγει από το πλαίσιο του ψηφισμένου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023, αναγκαία και ικανή, πιστεύω, συνθήκη, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας».

    «Θα εξακολουθούμε να πορευόμαστε με τη σύνεση και τη σοβαρότητα που οι καιροί απαιτούν. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχουμε τη δυνατότητα από την υπεραπόδοση της οικονομίας να επιστρέφουμε ένα δίκαιο μέρισμα ανάπτυξης προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν εξάλλου την μεγαλύτερη ανάγκη, και σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε μέχρι την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Κατερίνα Σακελλαροπούλου
    Κυριάκος Μητσοτάκης – Κατερίνα Σακελλαροπούλου

    Από τη μεριά της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Βρίσκω πολύ θετικό ότι παρά τις συνεχιζόμενες αντιξοότητες – ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα προβλήματα είναι πολλά – γίνεται κάθε προσπάθεια στην οικονομία να βοηθηθούν οι ευάλωτοι. Να ενισχυθεί φυσικά η οικονομία, κυρίως όμως οι ευάλωτες ομάδες, που καλούνται να καταβάλουν το πιο βαρύ τίμημα σ΄ αυτές τις εξελίξεις».

    «Από εκεί και πέρα, με τα πρόσφατα γεγονότα στη Βραζιλία, που ευτυχώς δεν είχαν κακή κατάληξη, είδαμε κάτι που είναι γνωστό, ότι δηλαδή οι σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες είναι μια κατάκτηση που χρειάζεται διαρκή υπεράσπιση και επαγρύπνηση. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, και για αυτό η ισχυρή οικονομία, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με την προστασία και των ευάλωτων ομάδων, η αρμονική λειτουργία των θεσμών, είναι συστατικά στοιχεία αυτής της κατάκτησης, κάτι το οποίο θα κληθούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε και στη νέα χρονιά», πρόσθεσε.

    Τέλος αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα η ίδια τόνισε: «Είναι πάρα πολύ θετική η εξέλιξη ότι η διεθνής κοινή γνώμη πλέον έχει συμμεριστεί το δίκαιο αίτημα της χώρας μας και εύχομαι να βρεθεί μια λύση που θα εξασφαλίσει ακριβώς την επιστροφή τους στο τόπο που ανήκουν, στην Ελλάδα, και την επανένωση, όπως σωστά αναφέρατε.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% – 2% ζητά ο ΟΟΣΑ – Προβλέπει “βουτιά” στην ανάπτυξη

    Προκόπης Παυλόπουλος: Παρατηρήσεις για τη συνταγματική κατοχύρωση της αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ



    ΣΧΟΛΙΑ