• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Λείπει η φωνή του Τσιόδρα από την ενημέρωση – Ανήθικη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης από τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου (ΑΠΕ ΜΠΕ)


    Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1 προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένη αργά τη νύχτα της Πέμπτης –επομένως αυτό που θεωρήθηκε ως πλέον ουσιώδες, η προαναγγελία δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 διέρρευσε νωρίτερα για να παίξει στα κανάλια και στα sites.

    Ωστόσο για όσους κάθισαν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα να τη δουν (κατέγραψε εντυπωσιακά καλά ποσοστά σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό) είχε και άλλα πολύ ενδιαφέροντα σημεία.

    Όπως αυτά που αφορούν στην πανδημία και την πολιτική κατάσταση. Πέραν δηλαδή των αμιγώς οικονομικών θεμάτων ή και των αμιγώς «πανδημικών», που και αυτά είχαν «ζουμί» –«μου φαίνεται αδιανόητο ότι κάποιος θα ξαναπάει σε νοσοκομείο χωρίς να φοράει μάσκα», «και τον επόμενο χειμώνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς πολλοί συμπολίτες μας θα επιλέξουν να φοράνε μάσκα», «είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εμβολιαζόμαστε όπως εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη… ετήσια», «τα σχολεία είναι τα τελευταία τα οποία πρέπει να κλείνουν. Αυτό το έχουμε μάθει πια»– ο πρωθυπουργός προχώρησε σε κάποιες σαφείς θέσεις αλλά και παραδοχές καθώς βαδίζουμε προς μια προεκλογική χρονιά.

    Για τα περί συναίνεσης και συνεννόησης με την αντιπολίτευση, με παράδειγμα την περίφημη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

    «Μην μπλέκουμε τη συνεννόηση με την συγκυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και η κυβέρνηση επεδίωξε πάντα τη συνεννόηση. Θέλω να θυμίσω ότι και σε επίπεδο βουλής υπήρχαν και υπάρχουν τακτικότατες ενημερώσεις. Και για δείτε λίγο τις συζητήσεις στη βουλή, θα διαπιστώσετε πολύ μεγαλύτερη συναίνεση από αυτή η οποία προβάλλεται από την επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα μην κοροϊδευόμαστε. Η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε το αντίθετο σε ό,τι έκανε η κυβέρνηση. Συστηματικά. Επέλεξε να σπεκουλάρει πολιτικά πάνω στην πανδημία. Το θεωρώ μεγάλο λάθος. Δεν φαίνεται εξάλλου να αποδίδει και πολιτικά. Αλλά και να απέδιδε πάλι λάθος θα ήταν. Ήταν ανήθικο αυτό το οποίο έγινε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτή είναι η τακτική την οποία έχει επιλέξει ο αρχηγός της. Θα κριθεί και αυτή, φαντάζομαι, τελικά στις επερχόμενες εκλογές».

    Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον Σωτήρη Τσιόδρα και γιατί αυτός έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η σχέση του με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας «είναι εξαιρετική» ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για την απουσία του από την ενημέρωση.

    «Δέχτηκε ένα μπαράζ χυδαίων επιθέσεων. Στοχοποιήθηκε και πολιτικά. Στοχοποιήθηκε και από την αντιπολίτευση. Και ο ίδιος έκρινε ότι για να προστατεύσει και την επιστημονική του ακεραιότητα αλλά πιστεύω και την ψυχική του ηρεμία –διότι δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι, πόσω μάλλον όταν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, να υποστούν τη βάσανο της δολοφονίας χαρακτήρων, διότι αυτό έγινε και με τον κ. Τσιόδρα– να κάνει ένα βήμα πίσω. Και σίγουρα έλειπε η φωνή του από την ενημέρωση», είπε ο Πρωθυπουργός.

    Για την περίφημη έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνησιμότητα εντός και εκτός ΜΕΘ και τη δήλωσή του στη βουλή («δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς; Δεν έχω… Αν έχετε να τη φέρετε»), ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως ήταν λάθος: «Η δήλωση έτσι όπως ερμηνεύτηκε θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη. Το αναγνώρισα εξάλλου και στη βουλή. Ξέρετε, δεν έχω καμία δυσκολία όταν διαπράττω κάποιο φραστικό λάθος να το αναγνωρίζω».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε από το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ για τη νόσηση του γιου του, Κωνσταντίνου, από Covid-19.

    «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και πέραν του πόσο προσβλητικό αυτό μπορεί να είναι, όχι για εμένα αλλά για ένα παιδί 23 χρονών, νομίζω ότι όταν χάνεται το όριο και χάνεται το μέτρο στην πολιτική αντιπαράθεση, αυτό δεν μπορεί τελικά να κάνει καλό στην ποιότητα της δημοκρατίας μας. Αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος το τελευταίο το οποίο θέλει, κ. Χατζηνικολάου, σήμερα είναι η τοξικότητα. Δεν θέλει πόλωση, δεν θέλει ακραίες φωνές.

    «Εγώ προσπαθώ πάντα να εκπέμπω έναν λόγο μετριοπαθή και συναινετικό. Ποτέ δεν είπα στην αντιπολίτευση «μην μου κάνετε προτάσεις» αλλά δεν ακούσαμε ουσιαστικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Τις ελάχιστες φορές που άκουσα κάποια πράγματα τα οποία θεώρησα ότι ήταν ουσιαστικά, είχαν νόημα, ο ίδιος στη βουλή έσπευσα να πω ότι αυτό είναι μία καλή ιδέα. Θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Φίλης είχε μιλήσει πρώτος για τη σύνδεση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την ανάγκη να γίνει η τρίτη δόση. Και το κάναμε. Όχι μόνο το κάναμε, το κάναμε στους τρεις μήνες. Το κάναμε νωρίτερα από ό,τι το έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχουμε πρόθεση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους κάτω των 60 ετών

    Πότε και πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός



    ΣΧΟΛΙΑ