• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχουμε πρόθεση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους κάτω των 60 ετών

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχουμε πρόθεση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους κάτω των 60 ετών


    Αισιόδοξος πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει αποκλιμάκωση της πανδημίας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ξανά πως είναι το μεγάλο όπλο κατά της πανδημίας. Ανέφερε ωστόσο πως από την Παρασκευή έρχεται μια ακόμα σημαντική δυνατότητα που έχει να κάνει με την μάχη κατά της Covid-19, τα αντιικά χάπια, η πλατφόρμα για τα οποία ανοίγει αύριο.

    Σημείωσε ότι μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, βλέπουμε ήδη αποκλιμάκωση ενώ γνωρίζουμε ότι η Όμικρον προκαλεί χαμηλότερη νοσηρότητα, παρότι είναι πολύ πιο μεταδοτική. “Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή”, σημείωσε τονίζοντας ότι “δεν είναι γρίπη και οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν περισσότερο”. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις από την Όμικρον αλλά από τα “υπόλοιπα” της Δέλτα και πως ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η Όμικρον εκτοπίζει με μεγάλη ταχύτητα τη Δέλτα.

    Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο καλύτερος τρόπος για να μη βρεθούμε μπροστά σε μια νέα μετάλλαξη είναι να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό παντού στον κόσμο και αναφέρθηκε με έμφαση στη διαδικασία των εμβολιασμών, στα πολλά τεστ και στην τήρηση των βασικών μέτρων ασφαλείας που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Παράλληλα σημείωσε ότι η δήλωσή του ότι μπαίνουμε στο τελευταίο μίλι της πανδημίας έγινε πέρσι το Φεβρουάριο όταν είχαν έρθει τα εμβόλια και “ουσιαστικά ισοδυναμούσε με μία εκτίμηση ότι βλέπουμε πια το τέλος της πανδημίας” αλλά ο ιός μας επιφύλασσε ακόμα πολλές εκπλήξεις και μια δύσκολη χρονιά με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα. Ταυτόχρονα – συνέχισε – έχουμε το 82% των ενηλίκων να έχει εμβολιαστεί και υπογράμμισε πως η ελληνική κοινωνία συνεργάστηκε και έκανε με λίγες εξαιρέσεις το αυτονόητο. “Ταυτόχρονα κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή. Δεν κάναμε lockdown. Σώσαμε τον τουρισμό. Και είχαμε και μία ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή, η οποία θα ξεπεράσει σίγουρα το 7%”, συμπλήρωσε ενώ είπε ότι θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς γιατί “δυστυχώς τους κρίσιμους μήνες -του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου- υπολειπόμασταν ακόμα των καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού”.

    Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι άνθρωποι που και σήμερα χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας και πως αν εμβολιαστεί κάποιος σήμερα, έχει 20 φορές μικρότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί ή να καταλήξει.

    Επιπρόσθετα δήλωσε πως το ΕΣΥ δέχεται πίεση εδώ και σχεδόν 24 μήνες και ανταποκρίνεται ενώ αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αντιπολιτευτική υστερία που δεν μπορεί να δεχθεί. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση υπερδιπλασσίασε τις ΜΕΘ και προσέλαβε όποιον ήταν διαθέσιμος να προσφέρει υπηρεσίες. Συγκεκριμένα είπε ότι δεν υπάρχει πνευμονολόγος ή αναισθησιολόγος που να θέλει να προσληφθεί και μην έχει προσληφθεί.

    “Το γεγονός ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία μας δεν μπόρεσαν σε στιγμές πίεσης να προσφέρουν την ποιότητα φροντίδας που θα θέλαμε, μας υποχρεώνει την επόμενη μέρα να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση και τολμηρές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ. Και θα ήθελα να δω όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούν κριτική σήμερα εάν θα στηρίξουν πραγματικά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις”, πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική στην κυβέρνηση ότι άργησε να εντάξει τον ιδιωτικό τομέα στην προσπάθεια. “Καθόλου”, δήλωσε και σημείωσε ότι έχει υπογράψει ουκ ολίγες αποφάσεις επιτάξεων όταν αυτό κρίθηκε απαραίτητο. “Και σήμερα περιστατικά Covid διακομίζονται στον ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια το να επιτάξει κανείς κρεβάτια για να είναι άδεια είναι μεγάλο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο”, πρόσθεσε ενώ εκτίμησε πως ίσως και να βλέπουμε αυτές τις ημέρες ή εβδομάδες τη μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ αν εξακολουθήσουν να μειώνονται τα κρούσματα. “Δεν κατέρρευσε και δεν θα καταρρεύσει. Για αυτό είμαι απολύτως βέβαιος”, συμπλήρωσε ενώ είπε ότι μετά την πανδημία θα υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για ένα νέο ΕΣΥ που θα ξεκινάει από την πρόληψη, θα απαντάει στο πρόβλημα της α’ βαθμιας φροντίδας και θα εκσυγχρονίζει τα νοσοκομεία.

    Για τον αριθμό των ΜΕΘ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως “παραλάβαμε μια τραγική κατάσταση”, ότι “φτάσαμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας και είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυτή τη στιγμή”.

    Για την αναφορά του στη Βουλή για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ είπε ότι θα θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη ενώ επισήμανε ότι η συζήτηση για τον αριθμό των ΜΕΘ υποκρύπτει μία μεγάλη πλάνη. “Διότι αν μπεις στη ΜΕΘ, σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιοδήποτε σύστημα υγείας, έχεις σημαντικές πιθανότητες να μη βγεις από τη ΜΕΘ ζωντανός. ‘Αρα, το πρόβλημά μας δεν είναι να έχουμε μόνο ΜΕΘ, είναι το πώς δεν θα φτάσουμε στις ΜΕΘ. Και ο καλύτερος τρόπος να μη φτάσουμε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ο εμβολιασμός”, εξήγησε.

    Για τα φάρμακα είπε ότι προμηθευτήκαμε τις θεραπείες από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη και “αν κάποιοι ήθελαν να δίνουμε θεραπείες χωρίς έγκριση να έρθουν να μας το πουν”.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη χορήγηση των μονοκλωνικών σε ασθενείς με μετάλλαξη Δέλτα ενώ για τις καινούργιες θεραπείες δήλωσε πως από τη στιγμή που θα εγκριθούν επίσης θα τις προμηθευτούμε από τους πρώτους. “‘Αρα, δεν υπήρχε καμία μαγική θεραπεία. Και, δυστυχώς πίσω από τη συζήτηση για τα μονοκλωνικά αντισώματα κρύφτηκε ένας συγκεκαλυμμένος αντιεμβολιασμός”, σημείωσε.

    Για την επιχείρηση “Ελευθερία” δήλωσε πως ήταν πρωτόγνωρη και πως έχουμε φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους εμβολιασμούς ενώ στους άνω των 60 ετών πλησιάζουμε το 90%. “Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας να πείσουμε τους πολίτες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος είπε επίσης ότι απέδωσε και το όπλο της υποχρεωτικότητας καθώς σχεδόν οι μισοί ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έσπευσαν να εμβολιαστούν. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών είπε ότι “δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα, πόσω μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις ότι βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το τέλος αυτού του κύματος, της Όμικρον”.

    Δήλωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν τα πρόστιμα σε όσους άνω των 60 ετών δεν εμβολιαστούν χωρίς εξαίρεση για τους χαμηλοσυνταξιούχους. “Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό. Αυτό το οποίο έχουν κάνει 9 στους 10 συμπολίτες μας άνω των 60. Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο ξέρετε. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο”, τόνισε σημειώνοντας πως θα ήταν πολύ άδικο για εκείνους που εμβολιάστηκαν. “Αισθάνονται ανακουφισμένοι γιατί προστατεύτηκαν και γιατί δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο το οποίο, ναι, δεν είναι καθόλου αμελητέο. Αλλά δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση”,πρόσθεσε.

    Δήλωσε επίσης ότι για να θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να έχει κάνει 3 δόσεις και πως οι ειδικοί εκτιμούν ότι με την επικράτηση της Όμικρον η πανδημία θα γίνει ενδημία, κάτι σαν γρίπη, με την οποία θα μάθουμε να ζούμε και “είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εμβολιαζόμαστε όπως εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη ετήσια”. Εκτίμησε επίσης ότι κάποιες συνήθειες όπως τη χρήση της μάσκας στα νοσοκομεία και στα μέσα μεταφοράς θα τις διατηρήσουμε.

    Δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει lockdown. “Με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή, το lockdown αποκλείεται”, ανέφερε.

    Για τα διαγνωστικά τεστ και το κόστος τους είπε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες χώρες στην Ευρώπη ενώ είπε ότι η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία δικαιώθηκε καθώς εντοπίστηκαν πάνω από 20.000 παιδιά θετικά και ταυτόχρονα “επιτρέψαμε στα παιδιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο” με τη στρατηγική για μαζικά τεστ του πληθυσμού.

    Για τα μοριακά τεστ είπε ότι μπορεί κανείς να τα κάνει και δωρεάν σε δομές εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός για να είναι σίγουρος αν θα κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο ή όχι. “Δεν συνταγογραφείται σε καμία χώρα της Ευρώπης”, συνέχισε ενώ είπε ότι μπορεί να συμβαίνει ενδεχομένως στην Αυστρία αλλά δεν είναι ο κανόνας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το μεγάλο μας όπλο για να έχουμε μαζική παρακολούθηση είναι τα τεστ αντιγόνου τα οποία είναι εξαιρετικά αξιόπιστα και κοστίζουν 20-30 φορές λιγότερο από τα μοριακά. “Τώρα έρχομαι στο θέμα της διατίμησης. Κάποιοι έχουν μπλέξει το πλαφόν με την ορισμένη τιμή. Το πλαφόν είναι πλαφόν. Προφανώς η αγορά μπορεί να κινηθεί κάτω από αυτό. Είναι η ανώτατη τιμή. Δεν είναι η ορισμένη τιμή. Και σήμερα ακόμα τα PCR τα οποία γίνονται στην Ελλάδα και τα οποία πληρώνουμε από την τσέπη μας είναι πιο φθηνά από ό,τι στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες”, ανέφερε.

    Για τη σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τη χαρακτήρισε εξαιρετική, είπε ότι εξακολουθούν να έχουν ενημερώσεις τρεις φορές την εβδομάδα με τη συμμετοχή του και ότι τον συμβουλεύεται όταν έχει πιο ειδικές απορίες. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Τσιόδρας έμεινε πίσω από τις πολιτικές εμφανίσεις γιατί δέχτηκε μπαράζ χυδαίων επιθέσεων και στοχοποιήθηκε και πολιτικά και από την αντιπολίτευση.

    Επίσης χαρακτήρισε εξαιρετικό τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτη και δήλωσε πως σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους ειδικούς, συγκροτούν μια ομάδα η οποία εξηγεί απλά τι συμβαίνει.

    Τέλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία δήλωσε ότι το απεύχεται και πως δεν πιστεύει ότι θα συμβεί. “Τα σχολεία είναι τα τελευταία τα οποία πρέπει να κλείνουν. Αυτό το έχουμε μάθει πια”, τόνισε.

    Για το πρωτόκολλο που προβλέπει ότι κλείνει ένα τμήμα όταν νοσήσει το 50+1% δήλωσε πως το υπέδειξε η Επιτροπή και αν κάποια στιγμή πει κάτι διαφορετικό “δεν έχουμε ποτέ αμφισβητήσει την Επιτροπή ως προς τα μέτρα τα οποία έχει προτείνει, ούτε ως προς την εξειδίκευσή τους”.

    Επιπρόσθετα για το κλίμα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε “μην μπλέκουμε τη συνεννόηση με την συγκυβέρνηση”. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και επεδίωξε πάντα τη συνεννόηση και παρέπεμψε στις συζητήσεις και ενημερώσεις στη Βουλή.

    “Τώρα μην κοροϊδευόμαστε. Η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε το αντίθετο σε ό,τι έκανε η κυβέρνηση. Συστηματικά. Επέλεξε να σπεκουλάρει πολιτικά πάνω στην πανδημία. Το θεωρώ μεγάλο λάθος. Δεν φαίνεται εξάλλου να αποδίδει και πολιτικά. Αλλά και να απέδιδε πάλι λάθος θα ήταν. Ήταν ανήθικο αυτό το οποίο έγινε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτή είναι η τακτική την οποία έχει επιλέξει ο αρχηγός της. Θα κριθεί και αυτή, φαντάζομαι, τελικά στις επερχόμενες εκλογές”, σημείωσε. Παράλληλα είπε στοχοποιήθηκαν και τα παιδιά του όπως ο γιος του όταν νόσησε. “Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα”,, είπε και τόνισε πως ο κόσμος δεν θέλει τοξικότητα, πόλωση, ακραίες φωνές.

    Είπε δε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις από την αντιπολίτευση και υπενθύμισε ότι ο κ. Φίλης είχε μιλήσει πρώτος για τη σύνδεση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την ανάγκη να γίνει η τρίτη δόση, κάτι που η κυβέρνηση το έκανε και νωρίτερα από άλλες χώρες.

    Οικονομία

    Επίσης δήλωσε ότι αύριο τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζόμενων σε κλάδους όπως αυτοί του Πολιτισμού και της εστίασης, οι οποίοι έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. “Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση, εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο, να βάλουν το 25% των εργαζόμενών τους σε καθεστώς αναστολής. ‘Αρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση”, διευκρίνισε τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας.

    Ειδικά για την εστίαση υπενθύμισε ότι βοηθήθηκε και πήγαινε καλά μέχρι να έρθει η μετάλλαξη Όμικρον και “πιστεύω και θα πάει και στη συνέχεια πάρα πολύ καλά”.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως την περίοδο της πανδημίας, δημιουργήθηκαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία.

    «Η ανεργία καταπολεμάται με επενδύσεις. Στην χώρα μας γίνονται επενδύσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Γυρίζουν πίσω από το εξωτερικό νέα παιδιά. Ταυτόχρονα έχουμε για πρώτη φορά ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Δημιουργήσαμε πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις το 2022», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης . Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστάτωση στην αγορά ενέργειας. Εκτίμησε, δε πως το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο τους πρώτους τρεις μήνες του νέου έτους και υπογράμμισε πως οι πολίτες θα πλήρωναν πολύ περισσότερο χωρίς τις παρεμβάσεις της Πολιτείας.

    Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης πως θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου.

    «Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατωτάτου που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου».

    «Τονίζω το συντομότερο δυνατό, επειδή υπάρχει μια νομοθετημένη ευρωπαϊκή διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία χρειάζεται δυο με τρεις μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί. Αυτό το οποίο μπορώ επίσης να πω είναι ότι εκτιμώ πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022», ανέφερε.

    Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, πρόσθεσε, ενώ ανέφερε πως η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος προκύπτει από τη μείωση της φορολογίας η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει και ως προς τους μισθούς και ως προς τις εισφορές και ως προς την ακίνητη περιουσία.

    «Πιστοποιείται επίσης και από τη σημαντικότατη αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και είναι και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι στην περίοδο της πανδημίας δεν διστάσαμε να ξοδέψουμε πρωτοφανή για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας ποσά, προκειμένου να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και κυρίως να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

    «Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών.  Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Για κάποιους, επειδή υπάρχει μια σύνδεση πια -δίκαιη και σωστή- με τις αντικειμενικές αξίες, θα υπάρχει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για κάποιες πολύ ακριβές περιοχές ή σε κάποια πολύ τουριστικά νησιά. Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμα εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας. Θα ήθελα να ανατρέξετε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Θα διαπιστώσετε ότι το 80% των μειώσεων φόρων για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί έχουν ήδη υλοποιηθεί.  Αλλά μένει ακόμα ένα κομμάτι το οποίο θα έχει και αυτό, εκτιμώ, υλοποιηθεί πριν τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Αναφορικά με το αν η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια είδη πρώτης ανάγκης μπορεί να είναι απάντηση στην ακρίβεια, ανέφερε πως  η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή,είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής.

    «Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπήρχαν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Επίσης, θέλω να σας πω ότι μια τέτοια παρέμβαση, εάν την επέλεγε η Ελληνική Κυβέρνηση τελικά, θα έπρεπε να ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι η μείωση του ΦΠΑ θα έφτανε τελικά στον καταναλωτή και δεν θα χανόταν μέσα στην αξιακή αλυσίδα. Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο διότι ακόμα είμαστε Ιανουάριο, καλά-καλά δεν έχει κλείσει ο Ιανουάριος, πρέπει να έχουμε μια εικόνα για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού»

    Απόλιγνιτοποίηση

    Σε ερώτηση για την απολιγνιτοποίηση, και το αν θα μπορούσαμε τώρα να έχουμε φθηνότερη ενέργεια γι’ αυτό το κρίσιμο διάστημα που τα πράγματα είναι άσχημα αν δεν η χώρα δεν είχε βιαστεί τόσο πολύ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

    «Αν είχαμε σήμερα περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα. Όμως επειδή ξέρετε η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και καθορίζεται πάντα από αυτό το οποίο οι ειδικοί αποκαλούν οριακή τιμή του συστήματος. Από τη στιγμή που ακόμα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο -και θα το χρειαζόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα- αν το φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλό θα συμπαρασύρει όλες τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το ανάποδο, θα σας έλεγα: το γεγονός ότι ήμασταν πρωταγωνιστές στην απανθρακοποίηση μας έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σημαντικότατους πόρους τους οποίους θα επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε νέες καλύτερες δουλειές για τους πολίτες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές.

    Είχα βρεθεί στην Κοζάνη, πέρασα μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα 5ωρη διαδικασία διαβούλευσης συνομιλώντας με τους φορείς, εξηγώντας το σχέδιό μας. Και υπάρχει πιστεύω, μετά το αρχικό σοκ, μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα σε αυτές τις περιοχές τελικά θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν όσο ήμασταν εξαρτημένοι από το λιγνίτη.

    Δεν θα είχαμε φθηνότερη ενέργεια με τον λιγνίτη ανέφερε ο πρωθυπουργός γιατί εξακολουθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ενέργειας να προέρχεται από την ηλεκτροπαραγωγή και αυτή συμπαρασύρει. Το φυσικό αέριο συμπαρασύρει τις τιμές.  «Ο λιγνίτης δεν είναι φτηνός. Ο λιγνίτης είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να είναι οικονομικός. Όμως, κοιτάξτε το πλεονέκτημα της χώρας όταν σήμερα όλοι κουβεντιάζουμε για το πώς θα κλείσουν τα εργοστάσια λιγνίτη και άνθρακα η Ελλάδα το έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια. Και μπήκε πρώτη στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για το Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης. Άρα πιστεύω ότι στον τομέα αυτόν, σε αυτή την πολιτική, ήμασταν μπροστά από την εποχή μας. Με την καλή έννοια, όχι με την κακή, διότι μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια τάση. Είδαμε ίσως νωρίτερα αυτό το οποίο άλλες χώρες βλέπουν σήμερα».

    Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

    Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε ξανά υπέρ των εκλογών στο τέλος της τετραετίας, λέγοντας μάλιστα πως αν ήθελε να κάνει εκλογές  θα μπορούσε να τις είχε κάνει όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν τη μεγαλύτερη διαφορά στη ΝΔ.

    «Ουδέποτε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν υψηλότερη από τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Παράθυρα, λοιπόν, υπήρχαν και στο παρελθόν. Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου. Πιστεύω δε, μιας και με ρωτάτε, και νομίζω ότι είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε Πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί, ότι η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. Άρα δεν εκτιμώ ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα. Επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία».

    Ο κ. Μητοστάκης απέρριψε το  ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού. «Θα θυμάστε ότι υπήρχε πάντα αυτή η έννοια του εκλογικού ανασχηματισμού. Τι ήταν ο εκλογικός ανασχηματισμός; «Σε ποιες περιφέρειες δεν πάμε καλά, αν βάλουμε κανένα βουλευτή Υπουργό από εκείνες τις περιφέρειες, να τονώσουμε την δυνατότητα του κόμματος να πάει στις εκλογές με καλύτερες δυνατότητες». Σας ταιριάζει αυτή η λογική σε αυτά τα οποία ξέρετε για εμένα; Οι αλλαγές οι οποίες έχω κάνει στο κυβερνητικό σχήμα ήταν λίγες, γιατί πίστευα πάντα ότι πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια. Και το μόνο κριτήριο ήταν η αποτελεσματικότητα των Υπουργών και η δυνατότητά τους να υπηρετήσουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το οποίο τους ανέθεσα», ανέφερε.

    Απέκλεισε επίσης κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα. Έχω επίσης δημόσια δηλώσει ότι είμαι υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Θεωρώ απολύτως λογικό και δικαιολογημένο αν ένα κόμμα πάρει 38% ότι έχει μια ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, να μπορεί να κυβερνά μόνο του…»

    «Αυτοί οι 30 μήνες που κυβερνάμε απέδειξαν ότι αυτή η κυβέρνηση, που μπορεί μεν να είναι μονοκομματική αλλά είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει ενσωματώσει και πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, είναι μια ευρεία κυβέρνηση ως προς τα χαρακτηριστικά της…  Είμαστε μια κυβέρνηση που προτάσσουμε την αποτελεσματικότητα.  Λοιπόν, αυτές οι κυβερνήσεις, ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι πιο κατάλληλες. »

    «Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η μεγάλη πατριωτική προοδευτική παράταξη του τόπου. Και αυτό το οποίο έχουμε πετύχει στη χώρα μας πρέπει να σας πω ότι για τα δεδομένα των άλλων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των ευρωπαίων φίλων μας, είναι θα έλεγα κάτι εξαιρετικό με τα δεδομένα τουλάχιστον τα ευρωπαϊκά. Επομένως, η πρόθεσή μου είναι να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τονίζω ότι η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά επειδή προτάσσω την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, αλλά και τη συνέπεια, στις επόμενες εκλογές θα κριθούμε για αυτά τα οποία θα κάνουμε την επόμενη τετραετία, για αυτά τα οποία θα πούμε. Αλλά θα κριθούμε και για αυτά τα οποία κάναμε και πόσο συνεπείς ήμασταν με το προεκλογικό μας πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε πρωτοφανείς κρίσεις».

    Αναφορικά με τον  κ. Ανδρουλάκη ανέφερε: «Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε. Ίδωμεν, ο χρόνος είναι μπροστά. Εξάλλου, όπως σας είπα, έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές.

    «Ο στόχος, ο πήχης στην απλή αναλογική μπορεί να είναι στο 46%, 47%. Δεν είμαι αιθεροβάμων, ξέρω ότι είναι ένας πάρα πολύ φιλόδοξος στόχος, αλλά δεν ψήφισα εγώ την απλή αναλογική. Εγώ ήμουν απολύτως συνεπής ως προς την πίστη μου στο ποιο είναι το καλύτερο εκλογικό σύστημα για τη χώρα», πρόσθεσε.

    «Πιστεύω ότι εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις μετρήσεις με μεγαλύτερη διαφορά, το τονίζω, με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή την οποία είχαμε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019», ανέφερε επίσης.

    ΜΜΕ

    Σχετικά με το ζήτημα του τοπίου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάναμε -και σωστά κάναμε, το έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες- μία πολύ εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Και δώσαμε χρήματα, κρατικό χρήμα, σε παραπάνω από 1.000 μέσα -αν δεν κάνω λάθος- σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Υπήρξε μία Εξεταστική Επιτροπή η οποία ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δώσαμε τη συνταγματική δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να την κάνει αυτή την Εξεταστική Επιτροπή. Έχουν βγει τα συμπεράσματα, θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό έχει ουσιαστικά κλείσει. Και αν με ρωτήσετε αν έχουμε πλουραλισμό σήμερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουμε μεγάλο πλουραλισμό στη χώρα. Ξέρετε, κάθε πρωί το πρώτο πράγμα το οποίο κοιτάμε είναι οι πρωινές εφημερίδες. Για δείτε λίγο τα πρωτοσέλιδα των πρωινών εφημερίδων, πόσες ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και πόσες στηρίζουν την κυβέρνηση. Η πλειοψηφία ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ουσιαστικά πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

    Αναφορικά με τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για την κλήση του Κώστα Βαξεβάνη από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το ερώτημα είναι γιατί παρεμβαίνει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. «Θεωρεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί χειραγωγούνται από την κυβέρνηση; Αν το πιστεύει να βγει να το πει…. Στο ζήτημα του κυρίου Παπαγγελόπουλου παρεμπιπτόντως συμπεριελήφθη ο κ. Βαξεβάνης στο σχετικό πόρισμα. Η Δικαιοσύνη ερεύνησε την υπόθεση και η Δικαιοσύνη έκρινε ότι πρέπει να προσέλθει ως κατηγορούμενος. Δεν έχει καταδικαστεί εξάλλου. Υπάρχει κράτος δικαίου στη χώρα. Το ερώτημα, λοιπόν, όμως εδώ είναι άλλο: αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης; Γιατί σήμερα υπάρχουν κορυφαίοι δικαστικοί λειτουργοι -όπως ξέρετε αυτή η υπόθεση εκδικάζεται σε ανώτατο επίπεδο- που κάνουν την δουλειά τους. Να βγει να το πει, λοιπόν, ότι «εμείς αμφισβητούμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θεωρούμε ότι αυτές οι διώξεις είναι κατευθυόμενες». Αλλά θα πρέπει, αν βγει να το πει αυτό -είναι πολύ βαριά κουβέντα αυτή- να βγει και να μπορεί να το υποστηρίξει και με στοιχεία.

    Συμφωνία των Πρεσπών

    Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

    «Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο και ενδεχομένως πολύ πολιτικά ωφέλιμο για εμένα, κ. Χατζηνικολάου, αν σας έλεγα τρεις μέρες πριν τις εκλογές ότι θα σκίσω τη συμφωνία με έναν νόμο κι ένα άρθρο. Δεν το έκανα γιατί είμαι σοβαρός πολιτικός και ξέρω πολύ καλά ότι οι συμφωνίες αυτές δεν μπορούν αλλάξουν. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη γειτονική χώρα άμεσα, διότι μέσα από την ενταξιακή διαδικασία έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε για την εφαρμογή της συμφωνίας και να θεραπεύσουμε και τις όποιες αδυναμίες της μας επιτρέπει το νομικό πλαίσιο να κάνουμε. Η κριτική μου στη συμφωνία δεν αφορούσε το όνομα, αφορούσε τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ότι αυτή τη συμφωνία εγώ δεν θα την ψήφιζα. Είμαι πολύ σαφής  και πολύ ξεκάθαρος και πολύ ειλικρινής…

    Αυτά δεν μπορούν να θεραπευτούν, όχι. Αυτά δεν μπορούν να θεραπευτούν. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που αυτή η στιγμή έγινε, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώξουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και κυρίως να επεκτείνουμε και την οικονομική μας επιρροή. Διότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων, όχι μόνο στο τι γίνεται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η φυσική πηγή εισόδου ενέργειας προς τα Βαλκάνια και προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και έχουμε σκοπό αυτό τον ρόλο μας να τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο.»

    East Med

    Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και για το πρόσφατο αμερικανικο non-paper για τον Αγωγό East Med.

    «Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Ο EastΜed είναι ένα από τα αρκετά έργα τα οποία συζητούνται αυτή την εποχή προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Περιβάλλεται από ένα διακρατικό κέλυφος, πλην όμως είναι ένα επιχειρηματικό έργο και τελικά η αγορά η ίδια θα κρίνει αν το έργο αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο. Θέλω να θυμίσω ότι ταυτόχρονα με τη συζήτηση για τον EastMed προχωρούν πολύ σημαντικές συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει άμεσα. Θέλω να θυμίσω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου στόλου των LNG πλοίων είναι ελληνόκτητος, άρα υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον από αυτής της πλευράς.

    Ταυτόχρονα συζητάμε κι ένα εξαιρετικά σημαντικό project το οποίο μακροπρόθεσμα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και το οποίο ανοιχτά στηρίζεται και από την Ευρώπη και από την Αμερική και αναφέρομαι στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Να παράγεται δηλαδή φθηνή ενέργεια από τον ήλιο στην Αίγυπτο και να εξάγεται στην Ελλάδα και από την Ελλάδα προς την Ευρώπη. Σε αυτό το καλώδιο αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία, γιατί αυτό το καλώδιο θα έρθει και θα πατήσει ακριβώς πάνω στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Άρα δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα γεωπολιτικής αμφισβήτησης αυτής της πρωτοβουλίας».

    Ελληνοτουρκικά

    Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

    «Δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα το ενδεχόμενο κλιμάκωσης, έχω όμως μία υποχρέωση να πρέπει διαρκώς να ενισχύω -στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων- την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στη χώρα μας τα πρώτα Rafale. Σημαντικότατη προσθήκη η οποία μας δίνει μία, θα έλεγα, υπεροχή τουλάχιστον ως προς τον τύπο του αεροπλάνου αυτού σε σχέση με την γείτονα χώρα.

    Γνωρίζετε ότι έχει προχωρήσει το σημαντικότερο πρόγραμμα εξοπλισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού και αναμένουμε και άλλες ανακοινώσεις να γίνουν σύντομα. Έχουμε λοιπόν μία υποχρέωση, 10 χρόνια παρατημένες οι Ένοπλες Δυνάμεις ως απότοκο και της κρίσης, να τις θωρακίσουμε για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτές οι επενδύσεις δεν είναι επενδύσεις οι οποίες γίνονται με ορίζοντα μόνο την επόμενη τετραετία ή την επόμενη ωκταετία.

    Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η θεωρία της εξαγωγής της κρίσης, επιτρέψτε μου, είναι λίγο απλοϊκή. Γιατί το λέω αυτό; Μία χώρα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση δεν θέλει ταυτόχρονα να εμπλακεί και σε γεωπολιτικές περιπέτειες. Θα είχε ακόμα πιο δραματικές συνέπειες για το νόμισμά της, για τον πληθωρισμό, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στην τουρκική οικονομία.

    Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Erdogan υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε.

    Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας.

     Το casus belli είναι μία πραγματικότητα που μας συνοδεύει από το 1995 και καλά κάνουμε και σε κάθε ευκαιρία το επισημαίνουμε. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το casus belli, το πρόβλημα είναι η «Γαλάζια Πατρίδα» ως ένα αφήγημα προβολής κυριαρχίας το οποίο αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία και τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έχουμε υψώσει γραμμές άμυνας διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές. Έχουμε χτίσει συμμαχίες με πάρα πολύ μεγάλη ισχύ. Αναφέρομαι στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, στη Συμφωνία με τις ΗΠΑ..

    Και οι πωλήσεις όπλων, σήμερα, δεν είναι αυτές που ήταν πριν από κάποια χρόνια. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο για αυτό. Η Ελλάδα όμως σήμερα έχει χτίσει ένα νέο πλαίσιο συμμαχιών, η Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική,  όπως σημαντικός είναι και ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο με την υποστήριξη του γερουσιαστή Menendez, που ουσιαστικά καλύπτει όλες τις Ελληνικές ανησυχίες και ικανοποιεί όλα τα Ελληνικά αιτήματα. Φυσικό είναι αυτό να προκαλεί μία νευρικότητα στην Τουρκία αλλά οι δικές μας συμμαχίες δεν στρέφονται κατά οποιουδήποτε. Θα το ξαναπώ: Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, θα είμαστε γείτονες για πάντα, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα, το έχουμε αποδείξει εξάλλου έμπρακτα.

    Για τη βία στα πανεπιστήμια

    Για το ζήτημα της βίας στα πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

    «Ο λόγος για τον οποίο προκαλούν τώρα το ενδιαφέρον όλα αυτά τα συμβάντα είναι επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει έμπρακτα το ζήτημα της βίας στα πανεπιστήμια. Συνέχεια συνέβαιναν αυτά, απλά κανείς δεν ενδιαφερόταν γιατί θεωρούσαν ότι ήταν κανονική η κατάσταση αυτή. Η κυβέρνηση έχει ήδη αλλάξει το νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία, σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, να παρεμβαίνει. Και έχουν γίνει ουκ ολίγες παρεμβάσεις με τελευταία -μάλλον με προτελευταία, διότι έγινε και μία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο- την παρέμβαση που έγινε στο ΑΠΘ. Μετά από 30 και τόσα χρόνια απελευθερώθηκε ένα στέκι το οποίο ήταν υπό κατάληψη.

    Αυτά τελειώνουν πια στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και πιστεύω ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας.

    Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Η πανεπιστημιακή αστυνομία πράγματι απεδείχθη στην υλοποίησή της μια πιο σύνθετη άσκηση. Γιατί το λέω αυτό;

    Ξεκινά η εκπαίδευση των πρώτων πανεπιστημιακών αστυνομικών στην Κομοτηνή τη Δευτέρα. Καταλήξαμε ότι πρέπει να περάσουν από μία πολύ ειδική εκπαίδευση διότι μπαίνουν σε ένα ευαίσθητο χώρο.

    Και με το που θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους οι πρώτοι θα πάνε στα πανεπιστήμια τα οποία είναι και τα πιο προβληματικά, διότι δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια στην ίδια κατάσταση.

    Όμως χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Πρυτάνεων. Οι Πρυτάνεις έχουν υποχρέωση, βάσει του νόμου, να εκπονήσουν σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμια και πρέπει να καταλάβουν και αυτοί ότι έχουν μία υποχρέωση απέναντι στα ιδρύματα τα οποία υπηρετούν, να συνεργαστούν με την πολιτεία έτσι ώστε να τελειώνουμε πια μια και καλή με τα φαινόμενα αυτά.

    Και κάτι ακόμα να σας πω, το οποίο μου κάνει πάντα εντύπωση: πειθαρχικό των φοιτητών. Είναι δυνατόν κάποιος, κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος μονίμως μπαίνει και τα σπάει να παραμένει φοιτητής; Γιατί δεν διαγράφεται; Δηλαδή, πείτε μου σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου θα τα έκανες αυτά και δεν θα σε είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές.

    Αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν τα πανεπιστήμια. Έχουν τα όπλα στη διάθεσή τους για να το κάνουν. Ακούω ότι συλλαμβάνονται «αιώνιοι φοιτητές». Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

    Δηλαδή θα πρέπει να δούμε το θέμα στην ολότητά του. Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι παρά τις καθυστερήσεις, και υπήρξαν, ναι, καθυστερήσεις στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το τονίζω, όχι της παρέμβασης στα πανεπιστήμια, ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία».

    Ασφάλεια

    Για το ζήτημα της ασφάλειας ανέφερε:

    «Ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Διάφορα ρεπορτάζ τα οποία βλέπω νομίζω δείχνουν μία βελτίωση σε επίπεδο αστυνόμευσης στις πιο δύσκολες γειτονιές της Αθήνας.

    Ο σκοπός μας είναι να βγάλουμε τους αστυνομικούς στον δρόμο. Και πρέπει να σας πω ότι ένα παράπλευρο όφελος από την μεγάλη ψηφιακή επανάσταση η οποία γίνεται είναι ότι μπορούμε να αποδεσμεύσουμε κρατικούς λειτουργούς και αστυνομικούς. Αντί να ασχολούνται με διαδικασίες χαρτούρας μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα να μπορούν να βγουν και να κάνουν ουσιαστικά την δουλειά τους και να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές».

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από 1η Μαΐου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού



    ΣΧΟΛΙΑ