• Πολιτική

    Τελεσίγραφο Κομισιόν σε Τουρκία: Ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα – Αν δεν αλλάξει συμπεριφορά, θα υπάρξουν κυρώσεις

    • NewsRoom

    Πήτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων


    Προειδοποίηση προς τη Άγκυρα ότι αν δεν αλλάξει συμπεριφορά στη Μεσόγειο οι συνέπειες είναι ξεκάθαρες έστειλε η Κομισιόν μέσω του εκπροσώπου της, αρμόδιου για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Στάνο τόνισε ότι «τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση».

    Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων».

    Κουνάει το δάκτυλο στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου

    Απειλές προς την Ελλάδα εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι πραγματοποιεί αρνητικά βήματα απέναντι στην Τουρκία, τονίζοντας ότι στις διεθνείς συμφωνία αυτή είναι που θα βγει χαμένη.

    Αναφορικά με το Καστελλόριζο είπε: «Η Ελλάδα στα νησιά αυτά μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξη της ΕΕ, κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

    » Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός, όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Eλλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα, αλλά θέλει να μας προκαλέσει. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα ζημιωθεί η Ελλάδα».



    ΣΧΟΛΙΑ