• Πολιτική

    Μεταναστευτικό: Προχωρά στον σχεδιασμό της η κυβέρνηση – Κλιμακώνουν οι νησιώτες τις αντιδράσεις

    • Νένα Σώκου

    Στέλιος Πέτσας


    Αποφασισμένη να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος εμφανίζεται η κυβέρνηση, προχωρώντας στις επιτάξεις χώρων και στην κατασκευή νέων κέντρων κλειστού τύπου στα πέντε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

    Κι αυτό παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των νησιωτών, οι οποίοι βλέπουν με μεγάλη αγανάκτηση το πρόβλημα να παραμένει στο έδαφός τους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διεμήνυσε χθες ότι ο διάλογος με τους τοπικούς φορείς εξαντλήθηκε, ότι η συνέχισή του δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για αδράνεια και πως τώρα ήρθε η ώρα των αποφάσεων.

    Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο διάλογος είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και πως η κυβέρνηση είχε αναπτύξει όλο το σχέδιό της που περιελάμβανε και τις κλειστές δομές. «Επί δύο μήνες περίπου συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς […], προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές» είπε.

    «Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν κλειστές» είπε και πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή, όμως, ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι αδράνειας. Επομένως, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε να γίνουν οι κλειστές δομές σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα».

    Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τους εξής άξονες: φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, κλειστές δομές, έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος.

    Επιπλέον στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για αποζημιώσεις σε δήμους, νομικά και φυσικά πρόσωπα, η περιουσία των οποίων υπέστη καταστροφές εξαιτίας της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης το 2019.

    Με επιστολή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κάλεσε τους δημάρχους των νησιωτικών δήμων, όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας, να καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές που προκλήθηκαν από διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας, εντός των διοικητικών ορίων των δήμων τους, το 2019.

    Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή έκτακτης επιχορήγησης προς τους δήμους, με σκοπό την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

    Παρά ταύτα, οι βορειοαιγαιοπελαγίτες ετοιμάζονται σήμερα για… απόβαση στην Βασιλίσσης Σοφίας, στην έδρα του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την δημιουργία νέων κέντρων στα νησιά τους, στην σκιά της απόφασης της Περιφέρειας να διακόψει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση, μετά τις εξαγγελίες για επιτάξεις.

    Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, κατήγγειλε ότι οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

    Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μανταμάδο της Λέσβου. «Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, για να αποτραπεί η κατασκευή της νέας δομής στην επιταγμένη περιοχή. Το ίδιο θα κάνουμε και για οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Λέσβου» σημείωσε ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

    Παρών στην συγκέντρωση ήταν και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

    Έντονη ήταν και η αντίδραση κατοίκων της Χίου, οι οποίοι διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για την επίταξη έκτασης. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τόσο την επίταξη όσο και τη δημιουργία υποδομών που θα γιγαντώσουν -όπως υποστηρίζουν- το πρόβλημα και δεν θα το αντιμετωπίσουν.



    ΣΧΟΛΙΑ