• Πολιτική

    Μέρκελ: Επιλύσιμη η κρίση που προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ


    Η κρίση που προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι «επιλύσιμη», εάν η κεντρική τράπεζα εξηγήσει το σχέδιο, φέρεται να δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε στελέχη του κόμματός της, ανέφεραν στο Reuters δυο μέλη της CDU που συμμετείχαν στη συνάντηση.

    Το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης την περασμένη εβδομάδα έδωσε στην ΕΚΤ τρεις μήνες διορία για να δικαιολογήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή αλλιώς η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, θα αποσυρθεί από το πρόγραμμα.

    Επίσης, η απόφαση καλούσε το γερμανικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να ασκήσουν πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Η απόφαση έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Ευρωζώνη, αλλά και μέσα στη Γερμανία (με τον πρόεδρο της Βουλής Βολφγκανκ Σόιμπλε να παίρνει διακριτικά αποστάσεις), με τελευταία την αντίδραση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία προειδοποίησε ακόμα και με νομικές ενέργειες κατά της Γερμανίας με αφορμή την απόφαση.

    Η Μέρκελ δήλωσε στη συνάντηση των ανώτερων αξιωματούχων των Χριστιανοδημοκρατών, την Δευτέρα, ότι ήταν αναμενόμενο πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράμμιζε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανέφεραν οι συμμετέχοντες.



    ΣΧΟΛΙΑ