• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Σοκαριστικό! Μέχρι τρεις εβδομάδες εκτιμούν οι ιατροδικαστές πως θα χρειαστεί για την αναγνώριση των θυμάτων!

    • NewsRoom


    Μέχρι τρεις εβδομάδες εκτιμούν οι ιατροδικαστές πως θα χρειαστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησης των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

    Το έργο της αναγνώρισης των θυμάτων έχουν αναλάβει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και Πειραιά, με έντεκα ιατροδικαστές, σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών και την Ελληνική Αστυνομία.

    Οι σοροί από τα νοσοκομεία μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του νεκροτομείου στο Σχιστό που είχε ανεγερθεί το 2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, προκειμένου να πραγματοποιείται νεκροτομή και  αναγνώριση θυμάτων σε περιπτώσεις μαζικής καταστροφής. Άπο εκεί μεταφέρονται σταδιακά στο νεκροτομείο της Αθήνας όπου οι ιατροδικαστές θα κάνουν νεκροτομή, δηλαδή θα διαπιστώνουν την αιτία θανάτου, πχ ασφυξία, εφόσον καθίσταται εφικτό.

    Στη συνέχεια, γίνεται η αναγνώριση των θυμάτων – διαδικασία σκληρή για τους οικείους τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, κ. Νίκο Καρακούκη, στο νεκροτομείο Αθηνών μέχρι και σήμερα το μεσημέρι είχαν διακομιστεί από τον Σχιστό περίπου 15 σοροί, εκ των οποίων οι 5 ήταν «ευκόλως αναγνωρίσιμες» όπως είπε ο ιατροδικαστής.

    Στις δύσκολες περιπτώσεις, θα επιχειρηθεί μια πρώτη αναγνώριση μέσω της οδοντοστοιχίας. Για τον λόγο αυτό ζητείται τυχόν ακτινογραφία οδοντική από τους συγγενείς των θυμάτων ώστε να γίνει ταυτοποίηση.

    Εάν αυτό δεν αποδώσει, τότε διενεργείται αναγνώριση με DNA. Λαμβάνεται δηλαδή το γενετικό υλικό από τα θύματα, καθώς και από τους ανθρώπους που αναζητούν τους δικούς τους και γίνονται συνεχώς συγκρίσεις μέχρι να προκύψει ταυτοποίηση.

    Οι ιατροδικαστές στο νεκροτομείο Αθηνών δήλωσαν πως «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, μόνο στην αεροπορική τραγωδία του Helios».

    Οι αιτίες θανάτου στους περισσότερους είναι είτε από απανθρακώσεις είτε από πνιγμό, όπως είπε ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης. Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς είπε ότι «οι απανθρακώσεις είναι οι πιο πολλές περιπτώσεις και γι’ αυτό η διαδικασία αναγνώρισης είναι και η πιο δύσκολη. Θα είμαστε εδώ μέρα και νύχτα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο». Είπε ακόμα ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά απανθρακώσεις. «Σε μερικές περιπτώσεις είναι μόνο τμήματα ανθρωπίνου σώματος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα είναι να αποδοθούν στους συγγενείς οι σοροί που είναι αναγνωρίσιμοι.



    ΣΧΟΛΙΑ