• Πολιτική

    Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης: Σε ποιες περιφέρειες προστίθενται – αφαιρούνται έδρες


    Βάσει των μεγεθών που προέκυψαν από την τελευταία απογραφή του πληθυσμού θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές, όπως αποκάλυψε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, θα επιφέρει αλλαγές του εκλογικού χάρτη της χώρας και συνεπακόλουθα, ανακατανομές εδρών, οι οποίες, σε σχέση βεβαίως με το εκλογικό αποτέλεσμα, αναμένεται πως θα οδηγήσουν σε μια νέα Βουλή διαφορετική από τη σημερινή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη «μάχη του σταυρού» και την τύχη αρκετών βουλευτών, που διαβλέπουν το μέλλον τους αν όχι ζοφερό τουλάχιστον αγωνιώδες.

    Πολύ περισσότερο που εντείνεται η συζήτηση στο κυβερνητικό παρασκήνιο με συγκεκριμένες ημερομηνίες για το στήσιμο της κάλπης να κυκλοφορούν και Κυριακές του Απριλίου (2 ή 9-Κυριακή των Βαΐων) και του Μαΐου (21-Κωνσταντίνου και Ελένης) να «κυκλώνονται», μετά από σχετικές εισηγήσεις, στο καλεντάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πιθανές, εκτός απροόπτου, για τη διεξαγωγή της πρώτης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

    Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονιστεί ότι η τελική εικόνα για την κατανομή των εδρών θα διαμορφωθεί περί τον Δεκέμβριο, όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει τα οριστικά στοιχεία της απογραφής του 2021-22. Να σημειωθεί δε ότι είναι άλλο οι μόνιμοι κάτοικοι κι άλλο οι νόμιμοι κάτοικοι.

    Οι «κερδισμένοι»

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο, ο οποίος θεωρείται «εξπέρ» στο θέμα, «χοντρικά, αυτό που αναμένεται είναι η κατά κανόνα μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες (όχι εκτιμώ πάνω από 8-10 τον αριθμό) προς εκλογικές περιφέρειες της τέως Β’ Αθηνών, την Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών».

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, έδρες κερδίζουν σχεδόν όλες οι περιφέρειες της Αθήνας και συγκεκριμένα ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος Τομέας, όπου με βάση τα αποτελέσματα του 2019, στους δύο πρώτους η τουλάχιστον μια επιπλέον έδρα θα πήγαινε στη ΝΔ και στον τρίτο στον ΣΥΡΙΖΑ ή και στο ΚΚΕ.

    Στην υπόλοιπη Αττική, όλα δείχνουν ότι στον Ανατολικό Τομέα οι έδρες μπορεί να αυξηθούν μέχρι και δύο.

    Στους «νικητές» διαφαίνεται ότι θα συμπεριληφθεί και η Β’ Πειραιώς (όπου το 2019 η ΝΔ είχε 2 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 3).

    Επιπλέον έδρα ή και έδρες, μπορεί να υπάρξει στην Α Θεσσαλονίκης– η οποία επίσης αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη ΝΔ, που το 2019 είχε 7 έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και στα Δωδεκάνησα (μάλλον μια επιπλέον έδρα).

    Οι «χαμένοι»

    Βάσει του σκεπτικού του κ. Λιβάνιου, για παράδειγμα, στην Α’ Αθήνας δεν θα υπάρξουν τέσσερις παραπάνω έδρες, όπως υποστηρίζεται, αντιθέτως, μπορεί και να χαθεί μια έδρα, διότι δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες και όχι οι μόνιμοι κάτοικοι.

    Πιθανότατα έδρες θα χάσουν και:

    Η Α. Πειραιώς, μια έδρα (το 2019 η ΝΔ είχε 5 και ο ΣΥΡΙΖΑ 1)

    Ενώ, η Καστοριά, η Χίος, η Φλώρινα και η Θεσπρωτία, πιθανότατα, θα μετατραπούν σε μονοεδρικές (από διεδρικές σήμερα) Και στις τέσσερις, το 2019 οι δύο έδρες μοιράστηκαν σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα διατηρήσει την έδρα. Με το σύνολο των μονοεδρικών, σε αυτό το σενάριο, να αυξάνεται από 7 σε 11.

    Η Αρκαδία, η Άρτα, η Δράμα και το Κιλκίς, που, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, θα είναι πλέον διεδρικές από τριεδρικές. Σε καμία η ΝΔ δεν φαίνεται ότι θα έχει πρόβλημα, καθώς εκλέγει έναν βουλευτή.

    Στην ίδια μοίρα και η Λακωνία, η οποία επίσης πιθανότατα από 3 βουλευτές θα εκλέγει πλέον 2, με την ΝΔ, όπως εκτιμάται, να χάνει την έδρα, άρα, με βάση τα αποτελέσματα του 19, κινδυνεύει ο κ. Ν. Κρητικός.

    Η Πέλλα, από 4 μάλλον κατεβαίνει στις 3, και τον κ. Βασιλειάδη να κινδυνεύει αν η έδρα χαθεί για τη ΝΔ. Ανάλογη εικόνα και για την Πιερία, όπου επίσης η μια από τις 4 έδρες ίσως χαθεί από τη ΝΔ, η οποία το 19 εξέλεξε τρεις βουλευτές με τελευταίο σε ψήφους τον κ. Χιονίδη.

    Και στην Καρδίτσα, στην περίπτωση που από 4 κατέβει στις 3 έδρες, ίσως υπάρξει πρόβλημα για την κα. Σκόνδρα. Αλλά και στα Τρίκαλα, όπου τα πράγματα θα δυσκόλευαν για την κα. Παπακώστα. Πρόβλημα, με βάση τα ποσοστά του 2019, θα έχει και ο κ. Φόρτωμας, εφόσον τη μια έδρα που λέγεται πώς θα χαθεί στις Κυκλάδες, την απωλέσει η ΝΔ.

    Η Κοζάνη που από 5, μάλλον θα κατέβει στις 4, με τη ΝΔ να κινδυνεύει να χάσει μια έδρα, άρα, με βάση τα αποτελέσματα του 19, κινδυνεύει ο κ. Αμανατίδης.

    Το ίδιο και για την Ηλεία, όπου μετά από την απόφαση του κ. Τζαβάρα να μην κατέλθει, τα πράγματα ίσως διαμορφωθούν καλύτερα για τον τρίτο του 2019 κ. Νικολακόπουλο. Έδρα ίσως χαθεί και για τη Μεσσηνία, όπου η ΝΔ το 19 εξέλεξε 4 βουλευτές με τελευταίο τον κ. Μαντά. Αλλά και στην Φθιώτιδα, όπου αν τελικώς η έδρα χαθεί από τη ΝΔ -που εκλέγει 4 βουλευτές- κινδυνεύει ο κ. Χειμάρας.

    Στις υποψήφιες 5εδρικές που κινδυνεύουν να απωλέσουν έδρα είναι και τα Ιωάννινα, όπου επίσης η ΝΔ εκλέγει 4 βουλευτές, έναντι ενός του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τελευταίο εκλεγέντα να είναι ο Γ. Αμυράς, σημερινός Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Η Μαγνησία, η οποία από 6, όπως όλα δείχνουν θα πέσει στους 5, χωρίς να είναι σαφές ποιο κόμμα θα δει τις έδρες του να μειώνονται.

    Η Αιτωλοακαρνανία (5 από 7), οι Σέρρες (4 από 6).

    Η Λάρισα από 8 σε 7, με την ανησυχία να μεταφέρεται στο προεκλογικό στρατόπεδο της κας. Μπίζιου, η οποία το 2019 κατέλαβε την τρίτη εκλόγιμη θέση.

    Στην Αχαΐα, οι έδρες από 9 μάλλον θα φτάσουν στις 8, με τη ΝΔ, επίσης να φέρεται πως θα απωλέσει μια έδρα, η οποία με βάση τα ποσοστά του 19, μάλλον θα χαθεί για την κα. Αλεξοπούλου.

    Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες δεν αναμένονται αλλαγές στις έδρες.

    Διαβάστε επίσης

    Οι «σωματοφύλακες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο «πρωινός καφές» με τον Πρωθυπουργό

    Γεραπετρίτης: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

    Τι ισχύει για όσους καταστούν συνταξιούχοι από 1/1/2023 – 7 ερωτήσεις-απαντήσεις για τις αυξήσεις στις συντάξεις



    ΣΧΟΛΙΑ