• Πολιτική

    Οι «σωματοφύλακες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο «πρωινός καφές» με τον Πρωθυπουργό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Με τους «σωματοφύλακές» του, τους πιο έμπιστους συνεργάτες του, πίνει κάθε πρωί, γύρω στις 8.30, τον πρώτο εσπρέσο της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – όταν δεν βρίσκεται σε περιοδεία στην ελληνική περιφέρεια ή σε επίσκεψη στο εξωτερικό- στη κυβερνητική σύσκεψη που έχει γίνει γνωστή ως «πρωινός καφές».

    Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο σημαντικό τακτικό «ραντεβού» του Πρωθυπουργού με τους στενότερους εκ των επιτελών του, με στόχο την πρώτη ακτινογραφία της ημέρας για τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, τα βασικά δημοσιεύματα- θετικά και αρνητικά- αλλά και την πρώτη ουσιαστική συζήτηση γύρω από ζητήματα κυβερνητικής λειτουργίας, νομοθετικού έργου ή και άμεσου προγραμματισμού.

    Στον «πρωινό καφέ» γίνεται η αξιολόγηση της προηγούμενης μέρας, περνούν από την «κρησάρα» οι δηλώσεις και οι συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών -εύστοχες και άστοχες- εξετάζονται πολιτικά και επικοινωνιακά αντανακλαστικά και αποφασίζονται διορθωτικές κινήσεις στην ημερήσια «πυξίδα», χωρίς να λείπει και η διαβούλευση επί των επόμενων βραχυχρόνιων βημάτων, καθώς η μακροχρόνια στρατηγική αποτελεί αντικείμενο άλλων οργάνων.

    Όπως λένε στο mononews στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο «πρωινός καφές» αποτελεί ένα «ανοιχτό πεδίο ελεύθερης συζήτησης, ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων και κατάθεσης θέσεων, μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα, μεταξύ στελεχών που βρίσκονται δίπλα στον Κυριάκο επί χρόνια και η σχέση τους μαζί του χαρακτηρίζεται πρωτίστως από την εμπιστοσύνη και την αμοιβαία εκτίμηση»

    Σε αυτό βοηθά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος «θέλει να ακούει, επιζητεί ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση, δεν βολεύεται με εύκολες απαντήσεις». Έχει αποδείξει ότι είναι «πολιτικός- τεχνοκράτης, που του αρέσει να παραδέχεται τα λάθη, αλλά, ταυτόχρονα, εμβαθύνει στο υπόστρωμα των προβλημάτων, έχοντας μελετήσει τα ενημερωτικά σημειώματα πριν λάβει πολιτικές αποφάσεις»

    Το «who is who» του στενού πυρήνα των συνεργατών του Πρωθυπουργού

    Στον «πρωινό καφέ» και στον πρώτο κυβερνητικό πυρήνα πρωτοστατούν οι δύο Υπουργοί Επικρατείας: Ο Γιώργος Γεραπετρίτης με αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με το παρελθόν, όπως απέδειξε και η διαχείριση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, και ο Άκης Σκέρτσος, επίσης με αναβαθμισμένο ρόλο, σε θέματα τεκμηρίωσης και προγραμματισμού των Υπουργείων, οι οποίοι ουσιαστικά, προσωποποιούν το «ενεργό επιτελικό κράτος».

    Σε αναλόγως κομβικό ρόλο και ο Γιάννης Μπρατάκος, ο νέος Υφυπουργός  στον Πρωθυπουργό, που με πολλά «κομματικά ένσημα» στο πολιτικό βιογραφικό του και μια σχεδόν οικογενειακή-προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο της ΝΔ, εκτελεί τα αποφασιστικά συντονιστικά χρέη γενικού γραμματέα στο πρωθυπουργικό γραφείο- το γραφείο του είναι το μόνο δίπλα σε αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ισόγειο του Μαξίμου- έχοντας αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη.

    Καθημερινή θέση δίπλα στον Πρωθυπουργό έχουν, όπως είναι αυτονόητο, και οι κρίσιμοι κρίκοι του επικοινωνιακού επιτελείου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, και η αναπληρώτρια Αριστοτελία Πελώνη, η διευθύντρια του Γραφείου Επικοινωνίας Κ. Κάπη– στέλεχος που δεν έχει χάσει ούτε μια περιοδεία του Κ. Μητσοτάκη- ο Δ. Τσιόδρας, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και οι αναπληρωτές Γ. Ευθυμίου και Χρ. Ζωγράφος, όπως και ο Ν. Ρωμανός, ως διευθυντής του αντίστοιχου γραφείου Τύπου της ΝΔ.

    Επικοινωνιακό «φλυτζάνι» στο «πρωινό καφέ» του Μαξίμου έχει πλέον και ο Έρ. Παρκς, ο οποίος «επιστρατεύτηκε» εκ νέου μετά τη ΔΕΘ ως επικεφαλής της ψηφιακής επικοινωνίας ενόψει εκλογών, έχοντας δώσει προηγουμένως διαπιστευτήρια, όχι μόνο στην εγχώρια και την άκρως ανταγωνιστική διεθνή αγορά των start up των εφαρμογών για έξυπνα κινητά, αλλά και στην έως τώρα ψηφιακή επικοινωνία της ΝΔ, την digital αντιμετώπιση του υβριδικού πολέμου στον Έβρο, ακόμα και στην αντίστοιχη προώθηση της καμπάνιας για τον covid-19. Την επικοινωνιακή ομάδα συμπληρώνει ο Γ. Βλαστάρης, ως επικεφαλής λογογράφος του κ. Μητσοτάκη.

    Στην αίθουσα «Δημήτρης Στεφάνου» του Μεγάρου Μαξίμου και τον «πρωινό καφέ» κρίσιμο ρόλο έχει και ο Θ. Νέζης – επίσης επί χρόνια στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη- ο οποίος αποτελεί «σκιά» του σε όλες τις περιοδείες, «ξέρει όσο λίγοι την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ» και, εκτός των άλλων, «ακτινογραφεί» τις σχέσεις με τους βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά και την υπό διαμόρφωση συγκρότηση των ψηφοδελτίων ενόψει των προσεχών εκλογών.

    Αναβαθμισμένος φέρεται να είναι και ο ρόλος του Αλ. Πατέλη, προϊστάμενου του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, ο οποίος, εκτός από την πρώτη ημερήσια σύσκεψη, μεταξύ άλλων, δίνει το παρών σε όλες τις συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με ξένους επενδυτές και κορυφαίους επιχειρηματίες.

    Το πρωινό «παρών» στου Μαξίμου δίνουν καθημερινά και οι επίσης επί πολλά χρόνια συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη Μ. Μπεκίρης και Γ. Μυλωνάκης, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή και γενικός γραμματέας της Βουλής αντιστοίχως.

    Βεβαίως, ο «πρωινός καφές» επ ουδενί διαδραματίζει τον στρατηγικό ρόλο άλλων οργάνων, με την «καρδιά» της κυβέρνησης να βρίσκεται πάντα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο στόχος του Πρωθυπουργού είναι να λειτουργεί ακόμα πιο πολιτικά, με τα μέλη του να εισηγούνται και να υλοποιούν ευρύτερη από τις εκάστοτε αρμοδιότητες πολιτική, όπως έχει ζητήσει προσφάτως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της τουρκικής απειλής, ο Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμβουλές ειδικών όπως ο Ν. Τσάφος, και θεσμικά όργανα όπως το ΚΥΣΕΑ, ο ρόλος του οποίου επίσης αναβαθμίζεται.

    Καταλυτικό ρόλο ενόψει των εκλογών διαδραματίζουν βεβαίως και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως οι κ. Μαρινάκης, Κονταδάκης, Γαϊτάνης.

    Διαβάστε επίσης

    Στύλιος: Μετασχηματισμός της γεωργίας μέσα από την αξιοποίηση των τεχνολογιών

    Ερντογάν: «Τώρα έχουμε τον Tayfun και αυτό είναι ένα μήνυμα… προς κάπου»



    ΣΧΟΛΙΑ