• Πολιτική

    Με τηλεδιάσκεψη συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό – Αποτίμηση της κατάστασης μετά την λήψη των μέτρων

    • Νένα Σώκου

    Από την συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη


    Μία ημέρα μετά την λήψη δραστικών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, συνεδριάζει σήμερα στις 11 με τηλεδιάσκεψη το υπουργικού συμβούλιο με κεντρικό θέμα στο τραπέζι την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

    Τις βασικές εισηγήσεις θα κάνουν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς.

    Ενώ η χώρα έχει μπει για τα καλά στην δίνη του κορονοϊού, η κυβέρνηση χθες, δια της αναπληρώτρια κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, απηύθυνε έκκληση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγεία, με στόχο να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πανδημία του κορονοϊού.

    Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία.

    Αναφορικά με τις ΜΕΘ, όπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «πριν από 2 μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτές εμείς προσθέσαμε 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Και συνεχίζουμε. Προστίθενται καθημερινά και άλλες. Ήδη 39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουμε ήδη πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ακόμα προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορονοϊού».

    Το υπουργικό θα αποτιμήσει και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία. «Η πλειοψηφία της κοινωνίας αυτοπεριορίστηκε συνειδητά και επέδειξε ατομική και συλλογική υπευθυνότητα, ανταποκρινόμενη στα μέτρα που έλαβε από πολύ νωρίς η κυβέρνηση» δήλωσε χθες η κ. Πελώνη.

    «Δυστυχώς, υπήρξαν και μειοψηφικές συμπεριφορές, που έθεσαν σε κίνδυνο την προσπάθεια για τη μη διασπορά του ιού και οδήγησαν στην απόφαση της κυβέρνησης για αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας» τόνισε η εκπρόσωπος. «Πρέπει να γνωρίζουν οι συνεπείς και υπεύθυνοι πολίτες ότι ο κόπος τους δεν πάει χαμένος κι ότι το μέτρο που ακολουθείται σε όλες τις αποφάσεις είναι ο σεβασμός στο κοινωνικό σύνολο, με πρώτο κριτήριο την διαφύλαξη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας» επισήμανε.

    Η ρήτρα γενικής διαφυγής

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει τις κινήσεις της υπό το πρίσμα των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup, που έδωσε στη χώρα μας, καθώς και σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικά περιθώρια ελευθερίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, σήμερα (σ.σ. χθες) το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να ενεργοποιήσει ακόμα ένα όπλο. Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει: τη ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause).

    Η ρήτρα αυτή, που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές.

    Με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού.

    Επομένως, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, να ξεχειλώσουν τους προϋπολογισμούς τους λόγω αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αλλά και να σταθεί η οικονομία στα πόδια της.

    Και η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό.

    Σήμερα όμως, προέχει η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση, για να εξέλθουμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση».



    ΣΧΟΛΙΑ