• Πολιτική

    Μαρινάκης: Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για τον καύσωνα

    Παύλος Μαρινάκης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Παύλος Μαρινάκης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος


    Με αναφορά στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επισημαίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε «μια σειρά από συναντήσεις με ηγέτες κρατών.

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα».

    Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η Ελλάδα για μία ακόμα φορά πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εξελίξεις, υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και ανοίγει δρόμους για διεθνείς συνεργασίες, λύνοντας ειρηνικά τις διαφορές της με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

    Υπογράμμισε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν καταφέρει να ισχυροποιήσουν σημαντικά τη θέση της χώρας μας στον διεθνή χώρο, να την καταστήσουν έναν υπολογίσιμο σύμμαχο, έναν ισότιμο συνομιλητή, έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Η δέσμευσή μας απέναντι στους Έλληνες είναι να κάνουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και σε αυτό στόχευσαν όλες οι κινήσεις και οι επαφές του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ».

    Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν επεσήμανε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει να συνομιλεί με τη Δύση και το γεγονός ότι οι επιθετικές πρακτικές και ρητορικές έχουν αποκλιμακωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, δημιουργούν ένα μομέντουμ το οποίο δεν έπρεπε να χαθεί κι έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας».

    Πρόσθεσε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών «πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

    Οι αρχηγοί των δύο κρατών συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο πλευρών το θετικό κλίμα να έχει συνέχεια και συνέπεια και πως η επόμενη συνεδρίαση του ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη».

    Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία των υπουργών άμυνας των δύο χωρών για τη διευθέτηση συνάντησης για δραστηριότητες μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε συχνότερες επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και στις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας.

    Ακόμη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν σημαίνει ότι ως διά μαγείας λύθηκαν τα προβλήματά μας με την Τουρκία, αλλά διαφαίνεται μια διάθεση να δούμε το πλαίσιο των σχέσων μας μέσα από μια θετική οπτική.

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στους τρεις άξονες που θα δομηθεί αυτή η συνεργασία: στον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ο τρίτος άξονας προσέγγισης αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα.

    Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογία επί της έκθεσης του 2022 για την Αλβανία σχετικά με τη σύλληψη του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές. Η τροπολογία κατατέθηκε από το ΕΛΚ με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της ΝΔ.

    «Οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της ελληνικής μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές ούτε από την ελληνική κυβέρνηση ούτε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνά από το σεβασμό του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της», τόνισε.

    «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησε μια αναλυτική παρουσίαση του νέου οικονομικού σχεδίου νόμου που τέθηκε προς διαβούλευση και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα», είπε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι περιλαμβάνονται μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ανέλυσε επίσης σειρά μέτρων.

    Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της αντιμετώπισης του καύσωνα, υπογραμμίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα κι έχουμε ακόμα περισσότερα μέσα και προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ανάγκη παραστεί σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε Eurogroup και ECOFIN ο Κωστής Χατζηδάκης

    Κυρανάκης: Από την άλλη εβδομάδα ανακοινώνουμε ψηφιακά εργαλεία για το Κτηματολόγιο

    Συνάντηση Βαρβιτσιώτη-Ναυτικού Επιμελητηρίου: Συζήτησαν τις στρατηγικές προτεραιότητες της ναυτιλίας



    ΣΧΟΛΙΑ