• Πολιτική

    Αλέξης Τσίπρας: Δεν με πειράζει αν οι υπουργοί μου ταξιδεύουν σε κότερα (video)

    • NewsRoom


    Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το κεντρικό δελτίο του Apha o Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έκανε  αναφορές στις υποθέσεις των πολυτελών διακοπών του με τη θαλαμηγό της οικογένειας Παναγοπούλου και τις αποκαλύψεις για την οικογένειά του, ενώ απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει τι θα κάνε σε περίπτωση ήττας του στις Ευρωεκλογές, επιμένοντας πως «δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

    Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha

    O κ. Τσίπρας ξεκίνησε με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα ανέφερε χθες για τις αλλαγές που φέρνει η ανάπτυξη των τεχνολογιών στο εργασιακό πεδίο ξεκίνησε τη συνέντευξή του, επιμένοντας στη διαστρέβλωση της δήλωσης του αρχηγού της ΝΔ.

    «Ο κ. Μητσοτάκης είπε αυτό που πιστεύει, έχει μία βαθιά αντιλαϊκή ατζέντα, δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει. Έχει πει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο, ότι η 13η σύνταξη είναι λαϊκισμός. Χθες το τερμάτισε. Είναι μία ακραία νεοφιλελεύθερη θέση: ότι κάποιες επιχειρήσεις έντασης εργασίας να μπορούν με την συμφωνία των εργαζομένων να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο άλλο η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων και άλλο η επταήμερη εργασία. Υπάρχει το πενθήμερο και οκτάωρο. Ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε στο ολίσθημα να εκφράσει τις θέσεις του. Ήθελε να πει κάτι συγκεκριμένο, αυτό που του ξέφυγε. Οι επικοινωνιολόγοι του και οι σύμβουλοί του τον απέτρεψαν να έλθει να αντιπαρατεθεί μαζί μου. Γιατί θα του ξέφευγαν τέτοια μαργαριτάρια. Εγώ δεν τον μέμφομαι γι αυτό αλλά γιατί δεν βγαίνει να υπερασπιστεί τις απόψεις του. Και βγήκε για να κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο ότι λέει ψέματα. Δεν ξέρω γιατί να τον κατηγορήσω, για ακραίο νεοφιλελευθερισμό ή για πολιτική αήθεια».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες των πολιτικών του αντιπάλων ότι έφερε το πακέτο των φιλολαϊκών μέτρων λίγο πριν τις εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «οι εκλογές είναι σε πέντε μήνες αλλά τα μέτρα είναι μόνιμα». Εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά τα είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ήδη από την ΔΕΘ, ότι τώρα το επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας και ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

    Επιπλέον απευθυνόμενος προς τον πολιτικό του αντίπαλο ρώτησε: «είναι λαϊκισμός του αίσχιστου είδους και ανέφικτα τα μέτρα και δεν θα τα ψηφίσει ή διαφορετικά γιατί τα ψηφίζει, αυτό είναι αντίφαση». Εξήγησε ότι το επίδομα θα είναι μόνιμο και είναι κάτι ανάμεσα στο δώρο Πάσχα και την 13η σύνταξη ανάμεσα με το ύψος της για τους δικαιούχους. Η πολιτική μας είναι να στηρίξουμε τους αδύναμους. Η άποψη των αντιπάλων μας είναι οι αδύναμοι στον Καιάδα.

    Δεν υπάρχει σχεδιασμός για άλλα μέτρα

    Απαντώντας να θα περιμένει προκειμένου να ανακοινώσει και άλλα μέτρα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Καταθέτουμε στον λαό σχέδιο που αφορά την επόμενη τετραετία. Με ασφάλεια απόλυτη τα δημοσιονομικά περιθώρια του ’21- ’22 και με τον λογαριασμό, το μαξιλαράκι, για να μην βγούμε από τους στόχους. Εχει παρατηρηθεί μόνιμη υποεκτίμηση των ικανοτήτων της οικονομίας, έχουμε μόνιμη υπέρβαση εσόδων έναντι στόχων. Θα το ανακαλύψουμε όταν θα έρθει ο προϋπολογισμός. Αυτό είπα στην Άρτα, είπα ότι αυτά τα μέτρα θα επιδράσουν θετικά, Τα μέτρα ελάφρυνσης θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα μπουν στην αγορά».

    Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις των δανειστών και την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο,  ο κ. Τσίπρας είπε:  «Αν υπήρχε κίνδυνος για τα μέτρα που ψηφίζουμε αύριο, οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον στα Μνημόνια. Κύριε Βέμπερ και κάθε κύριε Βέμπερ να κάνετε κουμάντο στη Βαυαρία. Αν επιμείνουν κάποιοι ακραίοι, τότε θα κάνουν καλό στην προεκλογική μου εκστρατεία. Ήρθε η ώρα οι πολλοί να πάρουν πίσω».

    «Είναι αθλιότητα το να αμαυρώνεις τη μνήμη της οικογένειας του πολιτικού σου αντιπάλου»

    Η Ελλάδα δεν είναι πια στα μνημόνια. Η Ελλάδα έχει μια κυρίαρχη κυβέρνηση, η οποία έχει, μεν, κάποιους στόχους, αλλά τα μέσα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι δικιά μας δουλειά. Δεν θα μας πει κανένας τεχνοκράτης Ευρωπαίος τι θα κάνουμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην δήλωση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή στο πατέρα του, τονίζοντας πως «δεν έχει ξαναγίνει αυτό που έκανε ο κ.Μητσοτάκης στην Βουλή μιλώντας με αυτό τον τρόπο για τον πατέρα μου. Είναι αθλιότητα το να αμαυρώνεις τη μνήμη της οικογένειας του πολιτικού σου αντιπάλου, που δεν ήταν δημόσια και αυτό ήταν επιλογή του κ.Μητσοτάκη».

    «Ήταν σχέδιο του επιτελείου του κ.Μητσοτάκη. δεν ξέφυγε. Έχοντας έλλειμμα στην οικονομία, στην εργασία, τον αναγκάζει να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Ηταν επιλογή του να διαπράξει την αθλιότητα να μιλάει για κότερα, να αναδεικνύει στιγμές της προσωπικής ζωής, αλλά να επιτίθεται σε πρόσωπα είναι ανείπωτη αθλιότητα. Αναπαρήγαγε αυτά που λένε ακροδεξιά έντυπα.»

    Μιλήσατε κι εσείς για τον πατέρα και την οικογένειά του, σχολίασε ο παρουσιαστής του δελτίου, Αντώνης Σρόιτερ.

    «Εχω τιμήσει τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η κριτική που ασκώ στον υιό Μητσοτάκη είναι για τις πολιτικές του θέσεις. Σε ό,τι αφορά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μίλησα στην ειδική εκδήλωση στη μνήμη του, για την παρακαταθήκη του, ποτέ δεν ασχολήθηκα αν ήταν αποστάτης, αν ήταν Εφιάλτης. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Η κοινή γνώμη έχει εικόνα. Ο δικός μου ο πατέρας δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο. Αυτή είναι η πρακτική των fake news. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό».

    Έχω δικαίωμα τις προσωπικές μου στιγμές να τις κρατώ για μένα

    Απαντώντας για τις πολυτελείς του διακοπές, τις οποίες κράτησε κρυφές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν έχω να κρύψω τίποτα, ούτε εισοδήματα, ούτε τις μετοχές που δεν έχω, ούτε τίποτα. Τον Αύγουστο του 2018 φιλοξενήθηκα στο σκάφος μιας συνεργατιδάς μου. Το έγραψε μέσο του Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν είναι το λόγο να το διαψεύσω».

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Έχω το δικαίωμα κάποιες οικογενειακές και προσωπικές στιγμές να τις κρατήσω για μένα. Ούτε φωτογραφίες με τα παιδιά μου δεν έχω ανεβάσει. Είναι κάτι που δε θέλω». Προέβλεψε μάλιστα πως «αυτό από ένα σημείο και μετά, αφού αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018, και να φτάσει τώρα σε όλο αυτό 2 βδομάδες πριν από τις εκλογές, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ».

    Ερωτηθείς για το αν έχουν ταξιδέψει και άλλοι υπουργοί με κότερα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: «Όσο επιμένει η ΝΔ στο θέμα αυτό, θα χάνει. Εγώ, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα αν κάποιοι υπουργοί έχουν ταξιδέψει με σκάφη. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Δεν γνωρίζω όμως γιατί δεν με αφορά η προσωπική ζωή των υπουργών μου».

    Όταν φιλοξενείστε στο σκάφος επιχειρηματία, δεν νιώθετε υποχρεωμένος, αν ζητηθεί χάρη, ρώτησε ο κ. Σρόιτερ για να απαντήσει ο κ. Τσίπρας:

    «¨Εχει σημασία πού φιλοξενήθηκα. Δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κ.Μαρινάκη, ούτε έχω κουμπάρο υπόδικο και έχει ταυτόχρονα επτά εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεοπτικό σταθμό που κάνει τοξική πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση. Ζούμε ένα πείραμα μετα- δημοκρατίας. Ο κ.Μητσοτάκης έχει προεξοφληθεί ότι θα είναι πρωθυπουργός. Εδώ γίνεται ένα πείραμα. Και στις 26 του Μάη θα ξέρουμε αν θα είναι επιτυχές ή αν για άλλη μια φορά θα αποδειχθεί ο ελληνικός λαός θα αντιδράσει. με εφημερίδες που είχαν δημοκρατική ιστορία και τώρα έχουν γίνει κίτρινος τύπος. Αν θα ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε το 2015 όταν όλα τα μέτωπα ήταν εναντίον».

     

    Ούτε λέξη για το τι θα κάνει αν χάσει τις ευρωεκλογές.

    Παρά τα συνεχή ερωτήματα, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να δηλώσει τι θα κάνει σε περίπτωση ήττας του στις ευρωεκλογές.

    «Στη μάχη δεν πας για να χάσεις. Έχω κάποια δείγματα. Ιδίως τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί μια δυναμική που δεν την είχαμε δει ούτε το 2015. Όλες οι δημοσκοπικές εταιρείες που σέβονται τον εαυτό του έχουν αρχίσει τις διαφορές επιστημονικής φαντασίας να τις μειώνουν. Θα είναι ντέρμπι οι εκλογές. Έχουμε πεπραγμένα και επιχειρήματα, από την άλλη έχουμε το πείραμα της μετα-δημοκρατίας. Στις εθνικές εκλογές δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει ο κ.Μητσοτάκης.α είναι ντέρμπι οι εκλογές. Εχουμε πεπραγμένα και επιχειρήματα, από την άλλη έχουμε το πείραμα της μετα- ημοκρατίας. Στις εθνικές εκλογές δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει ο κ.Μητσοτάκης».

    Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας προτίμησε να αναφερθεί τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν χάσει η ΝΔ τις εκλογές.

    «Άγχος γι’ αυτό θα έχει ο κ.Μητσοτάκης. Αν χάσει τις ευρωεκλογές δεν θα τον έχω αντίπαλο τον Οκτώβρη. Και εγώ τον θέλω. Γιατί δεν θα βρω άλλον αντίπαλο που να κάνει τόσο απλόχερα λάθη- δώρα, όπως αυτό το χθεσινό. Η 26η Μαϊου θα είναι δημοσκόπηση χωρίς το ερώτημα ποιος θα κυβερνήσει. Το αποτέλεσμα μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις στη ΝΔ, θα οδηγήσει σε παταγώδη κατάρρευση του αφηγήματος περί περιπάτου, που έχει στήσει ο κ.Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει πιθανότητα να χαθεί η πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές», συνέχισε.

    «Μπορεί να αλλάξει η επιλογή για εκλογές τον Οκτώβρη;», ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

    «Οχι, δεν υπάρχει περίπτωση, αν και δέχθηκα εισηγήσεις και το έχω πει δημόσια. Οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα έχει επανέλθει στην πραγματικότητα. θεωρώ επίσης ότι οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία να φανεί το σύστημα της απάτης που έχει στήσει ο κ.Μητσοτάκης. Το αποτέλεσμα θα αλλάξει και την παράσταση νίκης για τις εθνικές εκλογές».

    «Ο κ.Θεοδωρικάκος εκτίμησε ότι η ΝΔ θα κερδίσει όλες τις περιφέρειες και οι υποψήφιοί σας στους 3 μεγάλους δήμους δεν θα περάσουν στον δεύτερο γύρο», ανέφερε ο κ. Σρόιτερ.

    «Είναι δυνατόν να με ρωτάτε πάνω στις προβλέψεις του κ.Μητσοτάκη; Ο,τι προβλέπουν διαψεύδεται. Το μόνο που δεν έχει διαψευστεί ακόμη είναι ότι θα κερδίσουν τις εκλογές. Δεν θα κερδίσουν», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

    Μιλώντας για τον αντίκτυπο που θα έχει η Συμφωνία των Πρεσπών στο εκλογικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

    «Ενώ αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα υπήρχε πολιτικό κόστος, στο τέλος της ημέρες μετατρέπεται σε όφελος. Η Συμφωνία δεν έδωσε, κέρδισε. Όσο περνάει στη συνείδηση ότι το πρόβλημα δεν είναι οι βόρειοι γείτονές μας, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε απερίσπαστοι τον εξ ανατολών κίνδυνο. Έχω την αίσθηση ότι η Συμφωνία αποτέλεσε τον καταλύτη για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουμε πολιτικό όφελος, όχι ζημία. Θα φανεί στην κάλπη», ανέφερε.

     



    ΣΧΟΛΙΑ