• Οικονομία

    Capital Economics: Συναγερμός από την προεκλογική παροχολογία Τσίπρα

    • NewsRoom


    Οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα είναι σίγουρο ότι θα σημάνουν κώδωνα κινδύνου στις αγορές, γι’ αυτό και είναι πολύ λογικό οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου να κινούνται ανοδικά μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν από την κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη.

    Αυτό επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ευρωπαϊκή οικονομία ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Andrew Kenningham.

    Αναλυτικότερα, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη σειρά προεκλογικών δημοσιονομικών παροχών, μεταξύ των οποίων η άμεση μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένα αγαθά, υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

    Όπως αναφέρεται στο δελτίο της Capital Economics, η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα θα κοστίσουν 1% και 1,7% του ΑΕΠ φέτος και το επόμενο έτος αντίστοιχα.

    Αυτό από μόνο του δεν είναι καταστροφή, αναφέρει στο σχόλιό του ο οικονομολόγος της Capital Economics, δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι η Ελλάδα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα άνω του 1% του ΑΕΠ πέρυσι και φέτος.

    Ωστόσο, με τις εκλογές να απέχουν πλέον μήνες και τη χώρα να έχει βγει από τα μνημόνια μόλις πέρυσι, αυτό είναι σίγουρο ότι θα σημάνει «καμπανάκια». Είναι λογικό λοιπόν να ενισχύονται οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου, καταλήγει.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα, Δευτέρα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου βρίσκεται στο 3,56% συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία.



    ΣΧΟΛΙΑ