• Πολιτική

    Μπλίνκεν: «Η συνεργασία των χωρών μας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή» – Δένδιας: «Δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την ευρύτερη εξωτερική πολιτική»

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνομιλούν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνομιλούν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν.

    Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, και αυτό αντικατοπτρίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και της κατ’ ιδίας συνάντησής τους, στην Αθήνα.

    Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

    «Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

    Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

    Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    «Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας»

    Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

    Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.

    Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

    «Ελλάδα και ΗΠΑ αγωνίστηκαν δίπλα δίπλα στις μεγάλες προκλήσεις, όταν ολοκληρωτικά καθεστώτα προσπάθησαν να επιβληθούν με τη χρήση βία. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών. Μελανό παράδειγμα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε και συνέχισε:

    «Από την πρώτη στιγμή προφέραμε βοήθεια στην Ουκρανία, συνταθήκαμε υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας»

    Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Άντονι Μπλίνκεν για το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο.

    «Οι γειτονικές Τουρκία και Συρία χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό», ανέφερε.

    Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι «δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την ευρύτερη εξωτερική μας πολιτική».

    «Είναι υποχρέωση μας σε ανθρώπους που δοκιμάζονται να τους βοηθήσουμε. Αν μέσα από αυτή την επαφή βελτιωθεί το κλίμα, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες και το ξέρετε καλά. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών, είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε Τούρκους και Σύρους», είπε χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, αποκάλεσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «φίλο μου».

    «Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να αποφευχθεί η ένταση στην περιοχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι έχει ενημερώσει πλήρως τον Άντονι Μπλίνκεν για τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάνουν κοινές δηλώσεις (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάνουν κοινές δηλώσεις (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    «Ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μας η αμυντική συμφωνία»

    Η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Δένδια.

    «Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε.

    Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ενεργειακό, λέγοντας ότι: «Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερό μας εταίρο στο ενεργειακό, στον τουρισμό».

    «Αγαπητέ μου Τόνι θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά και να σε υποδεχθώ στη Μητρόπολη της Δημοκρατίας», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

    Μπλίνκεν: Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή

    Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, και αυτό αντικατροπτίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και της κατ’ ιδίας συνάντησής τους, στην Αθήνα.

    «Νίκο φίλε μου, η συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή», τόνισε από τη μεριά του ο Άντονι Μπλίνκεν.

    Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην «ιστορική» όπως τη χαρακτήρισε παρουσία του ‘Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο την περασμένη άνοιξη, όπου ο κ. Μητσοτάκης «μίλησε για την κοινή ιστορία των χωρών μας, για το πώς οι αρχαίοι Έλληνες ενέπνευσαν τους ιδρυτές της Αμερικής και εκείνοι με τη σειρά τους αποτέλεσαν παράδειγμα για τους Έλληνες όταν αγωνίστηκαν και κέρδισαν τη δική τους ανεξαρτησία δεκαετίες αργότερα».

    «Μίλησε για τις αξίες μας, για το πώς είμαστε δύο δημοκρατίες που είναι αφοσιωμένες στο να βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, να στέκονται δίπλα στους συμμάχους και εταίρους και να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία στις χώρες μας και σε όλο τον κόσμο».

    Αυτό, άλλωστε, όπως τόνισε, θυμίζει συχνά ο πρόεδρος Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ ιδρύθηκαν όχι στη βάση μιας εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας. «Η Αμερική θεμελιώθηκε με μια ιδέα ελληνική και αυτό δείχνει τον στενό δεσμό και ήθος που μας συνδέει».

    «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι, φίλοι μας και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή, να επιλύουμε τα ζητήματα διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση. Και αυτά είναι πιο δύσκολα σε προεκλογικό περίοδο» σημείωσε.

    Επισήμανε πως αν δει κάποιος την περιοχή σαν σύνολο και τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένας κόμβος ενέργειας για να συνδέσει την Ευρώπη και την Αφρική, να φέρει χώρες μαζί, μέσω συνεργασίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Πρόσθεσε πως οι διαφορές αν επιλυθούν -ή όταν επιλυθούν- ανοίγονται μεγαλύτερες ευκαιρίες από αυτές που βλέπουμε σήμερα για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

    Παράλληλα, είπε πως είναι σημαντικό οι φίλοι μας, οι εταίροι μας να διαχειριστούν διπλωματικά και ειρηνικά τις διαφορές τους και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

    Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό για την άμεση και σημαντική βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας.

    «Θέλω να σε ευχαριστήσω Νίκο προσωπικά για τη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στην Τουρκία», είπε και τόνισε: «Ήσασταν από τις πρώτες χώρες που στείλατε βοήθεια».

    «Αργότερα θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε ορισμένους από τους διασώστες» σημείωσε.

    Η Ελλάδα σταυροδρόμι καινοτομίας

    Ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε στα πάνω από 100 εκατομμύρια που έχουν επενδύσει οι ΗΠΑ στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων στη Σούδα και στη Λάρισα.

    Εξίσου σημαντικό, όπως τόνισε, είναι να υπάρξει συνεργασία και στον ιδιωτικό τομέα στην ασφάλεια ενέργειας, την τεχνολογία για την κλιματική αλλαγή.

    «Η Ελλάδα είναι ένα σταυροδρόμι καινοτομίας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρίες σε αυτούς τους κλάδους», υπογράμμισε. «Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να δημιουργήσουμε το πιο ευνοϊκό κλίμα για αυτές τις επενδύσεις».

    «Βλέπουμε ένα θετικό οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, μια οικονομία που έχει αναπτυχθεί περισσότερο από 6% που είναι αξιοθαύμαστο, έχει αντέξει τις οικονομικές δυσκολίες των περασμένων ετών και παρέχει σημαντικές ευκαιρίες».

    Νωρίτερα, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Δένδια-Μπλίνκεν: Η δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή

    Επίσκεψη Μπλίνκεν: Γιατί η Ουάσινγκτον δεν τηρεί πλέον ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα – Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ