• Πολιτική

    Συνάντηση Δένδια-Μπλίνκεν: Η δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή – Μπλίνκεν: «Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη»

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχεται τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχεται τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Σε θερμό κλίμα ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τον οποίο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλεσε «φίλε μου».

    Το μήνυμα πως η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και πως η ενίσχυσή της προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εγκαινιάζοντας με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο, στην Αθήνα.

    «Έχουμε να συναντηθούμε από την τρίτη συνάντηση που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσινγκτον και τώρα επιστρέφετε στην Ελλάδα. Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το γεγονός είναι ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μας» ανέφερε αρχικά ο κ. Δένδιας.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Έχουμε κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    «Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τους ηλεκτρικούς μας αγωγούς» επισήμανε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    «Νίκο, φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζοντας τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα για την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ.

    «Ο διάλογος αυτός αντικατοπτρίζει το βάθος των σχέσεών μας εδώ και 20 χρόνια. Οι σημερινές συζητήσεις θα συνεχίσουν από εκεί που αφήσαμε τον τελευταίο διάλογο το 2021» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλίνκεν.

    «Η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή» είπε και πρόσθεσε ότι «με αυτό τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας στη χώρα».

    Η άφιξη του Άντονι Μπλίνκεν στο υπουργείο Εξωτερικών:

    Οι δηλώσεις Δένδια – Μπλίνκεν:

    Έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ

    Την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ κήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν, σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

    «Ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος που ξεκινά τώρα αποτελεί την τελική φάση μιας συνεργασίας των ειδικών μας που διαρκεί εδώ και καιρό. Θα συζητήσουμε για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς νόμου και την αντι τρομοκρατία, ανθρωπιστικές προκλήσεις, περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις των λαών. Θα κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο, ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά ζητήματα. Αυτές οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας, δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την ευρύτερη περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα. Αυτές οι συζητήσεις γίνονται εδώ και δεκαετίες, αλλά υπάρχουν όμως πολλά νέα γεγονότα που έχουν συμβεί από την τελευταία μας συνάντηση» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

    Μπλίνκεν: «Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη»

    Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Έχουμε εκπροσώπους εδώ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το τμήμα του εμπορίου, εσωτερικής ασφάλειας, άμυνας. Οι σημερινές λοιπόν συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που αφήσαμε τον 3ο Στρατηγικό Διάλογο, το 2021. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τότε. Έχουμε βελτιώσει τις σχέσεις άμυνας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Επιτρέπουμε στους στρατιώτες μας πλέον να κάνουν μαζί ασκήσεις σε διαφορετικές χώρες. Η χώρα έχει γίνει ένας κόμβος ουσιαστικά στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Έχουν γίνει επενδύσεις 123 εκατ. δολαρίων στην περιοχή της Σούδας».

    «Τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη», επισήμανε.

    Σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα».

    Και πρόσθεσε: «Επίσης, θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τη δράση του ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, η Ελλάδα βοήθησε πάρα πολύ και πάρα πολύ γρήγορα κιόλας στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής που έγινε στην Τουρκία. Από εκεί ήρθα κιόλας… αμέσως στείλατε ανθρώπους για να βοηθήσουν κι εσείς νομίζω ότι ήσασταν ο πρώτος ΥΠΕΞ που ταξίδεψε κι επισκέφθηκε την Τουρκία έξι μέρες μετά κι εγώ πήρα το ίδιος ακριβώς δρομολόγιο με το ίδιο ελικόπτερο που πήρατε κι εσείς για να φτάσω. Όπως είδε κι εσύ αυτή την απίστευτη καταστροφή από τον σεισμό, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για το τι συνέβη. Θυμάμαι Νίκο πως υποσχέθηκες ότι η Ελλάδα σίγουρα θα βοηθήσει την Τουρκία, πως θα αυξηθεί η διμερής συνεργασία λέγοντας όπως είπες κι εσύ συγκεκριμένα “δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό καταστροφικό για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας”. Είναι μία σημαντική στιγμή σε ένα σημαντικό μέρος του κόσμου».

    Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

    Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

    Μπλίνκεν: «Η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας ήταν πραγματικά μοντέλο για την περιοχή»

    Ακόμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε: «Θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και για άλλες περιφερειακές προτεραιότητες, όπως την καθαρή ενέργεια για παράδειγμα. Η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας ήταν πραγματικά μοντέλο για την περιοχή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια πλέον παράγουν σχεδόν το 50% των ενεργειών που χρειάζεται η Ελλάδα και έχετε δείξει μία εξαιρετική πρόοδο».

    «Επίσης, με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται και η ασφάλεια, η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, μειώνεται η εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και η Ελλάδα ανοίγεται στην ενεργειακή αγορά. Για παράδειγμα, η Βουλγαρία εξαρτιόταν κατά 90% από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ τώρα πλέον με τους δικούς σας αγωγούς φυσικού αερίου μπορεί να εισάγει σχεδόν το 100% από τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

    Στη συνέχεια, εξήρε το ρόλο της χώρας μας στη στήριξη των γειτονικών χωρών να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα τη Βουλγαρία.

    Σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται για την ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών και τόνισε πως πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Υπενθύμισε δε πως στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρος αρέσει να αποκαλείται Τζον Μπαϊντενόπουλος.

    «Κάθε μέρα οι λαοί μας μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο, διευθύνουν μαζί επιχειρήσεις, βλέπουν ο ένας τις ταινίες του άλλου, ακούνε ο ένας τη μουσική του άλλου, απολαμβάνουν ο ένας το φαγητό του άλλου».

    «Τον περασμένο Νοέμβριο πήγαμε την εκπαιδευτική μας συνεργασία σε νέα επίπεδα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως μια αντιπροσωπεία ρεκόρ 30 αμερικανικών πανεπιστημίων που ήρθαν σε ελληνικά πανεπιστήμια για συνεργασία.

    «Το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για πολιτιστικές ανταλλαγές επειδή είναι ένα εργαστήριο συνεχών αλλαγών», ανέφερε.

    «Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περιγράψει κανείς την Ελλάδα και νομίζω ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για εμάς και για τη φιλία μας», τόνισε.

    «Οι σχέσεις μας διαρκώς εξελίσσονται, καινοτομούν, οδηγώντας τελικά σε ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι ο σημερινός στρατηγικός διάλογος θα προωθήσει όλες αυτές τις προσπάθειες και θα μας βοηθήσει να αποδώσουμε καλύτερα για τον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό και για τον κόσμο, γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας».

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Νίκο Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Το πρόγραμμα του Άντονι Μπλίνκεν

    Στις 11:30, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

    Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά από τη Λινά Μενδώνη.

    Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με μέλη της των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

    Τέλος, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίσκεψη Μπλίνκεν: Γιατί η Ουάσινγκτον δεν τηρεί πλέον ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα – Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες – Όλο το παρασκήνιο

    Τέταρτος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας την Τρίτη – Τι αναφέρει η ανακοίνωση του State Department



    ΣΧΟΛΙΑ