• Πολιτική

    Επίσκεψη Μπλίνκεν: Γιατί η Ουάσινγκτον δεν τηρεί πλέον ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα – Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες – Όλο το παρασκήνιο


    Μπορεί το «καλησπέρα Ελλάδα» που ανήρτησε ο Άντονι Μπλίνκεν στον λογαριασμό του στο twitter, αμέσως μόλις προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενος από την Άγκυρα, να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κλασσικής επικοινωνιακής πολιτικής, όμως, υπάρχουν πολλά δείγματα, κυρίως από τα όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα οποία πιστοποιούν ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων, που χαρακτήριζε επί δεκαετίες την αμερικανική πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει μεταβληθεί αισθητά.

    Αν όχι υπέρ της Ελλάδος, σίγουρα στη βάση της αναγνώρισης του στρατηγικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στον ευρύτερο σχεδιασμό των ΗΠΑ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επόμενη μέρα του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως όμως ενόψει των κυοφορούμενων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή πρωτίστως τα ενεργειακά.

    Τι είπε ο Μπλίνκεν στους Τούρκους

    Κατ΄ αρχήν, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν συνάντησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «στο πόδι», όπως συνέβη με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στην αίθουσα vip του αεροδρομίου της Άγκυρας.

    Ούτε «ανάγκασε» τους συνομιλητές του στην Αθήνα να κάνουν δηλώσεις όπως αυτές στις οποίες προέβη ο Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος χρειάστηκε να πει on camera, ότι «δεν πρέπει να συνδέεται η ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με τα F-16». Πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπλίνκεν του διεμήνυσε ότι τα δύο αυτά ζητήματα συνδέονται. Τσαβούσογλου ο οποίος τόνισε επίσης, ότι  «δεν θα δεχθούμε τους όρους για τα F-16». Πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπλίνκεν έθεσε όρους για τα F-16, όπως εξάλλου εξακολουθεί να κάνει και το Κογκρέσο.

    Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς την αναφορά του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, απευθυνόμενος προς τον Τούρκο ομόλογό του, στο πόσο επικροτεί τη βελτίωση των σχέσεων της Άγκυρας με Ελλάδα, Ισραήλ και Αρμενία. Γεγονός που πιστοποιεί, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, σε ποιες χώρες δίνει πλέον σημασία η Ουάσινγκτον στην περιοχή και πως τοποθετείται απέναντι στον νέο-οθωμανικό αναθεωρητισμό.

    Στο πλαίσιο αυτό, έμπειροι διπλωμάτες, υπογραμμίζουν και την αναφορά Μπλίνκεν στη «διαφορά σε Αιγαίο και Μεσόγειο» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που πρέπει να επιλυθεί, και όχι σε «διαφορές», όπως είναι το moto της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες, βάζοντας στο ίδιο «καλάθι» θέματα από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, το casus belli για τα χωρικά ύδατα, μέχρι την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και τόσα ακόμα.

    Πως αντιμετωπίζουν πλέον οι ΗΠΑ την Ελλάδα

    Όμως, δεν ήταν μόνο τα όσα είπε ο Μπλίνκεν στους Τούρκους.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον, προς την ίδια κατεύθυνση, παρουσιάζει και το γεγονός ότι διόλου τυχαία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αντικρίζοντας την φωτογραφία από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, -που έχει ο Πρωθυπουργός στο σαλόνι υποδοχής των επισήμων στο Μέγαρο Μαξίμου- δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «ιστορική» την συγκεκριμένη παρέμβαση του Έλληνα ηγέτη ενώπιον των αντιπροσώπων του αμερικανικού λαού, ενθυμούμενος και αναπαράγοντας την αποστροφή Μητσοτάκη για το «θαύμα της ελληνικής ιδέας».

    Ακόμα κι αν αυτές οι αναφορές εμπεριέχουν, για κάποιους, δόση υψηλής διπλωματίας ή εντάσσονται στο πλαίσιο ανάλογων εκφράσεων που παραδοσιακά χρησιμοποιούν κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τις επισκέψεις τους στην Αθήνα, ακόμα κι αν η συνάντηση σήμερα, του Αντ. Μπλίνκεν με τους άνδρες της ΕΜΑΚ, που έσωσαν ζωές κάτω από τα συντρίμμια της καταστροφής στην Τουρκία, θεωρηθεί ότι εμπεριέχει και στοιχεία που δεν σχετίζονται άμεσα με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Αθήνα και την Άγκυρα, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η διμερής συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών, έχοντας αποκτήσει μάλιστα, στρατηγικό χαρακτήρα.

    Όπως αποδεικνύει άλλωστε, και ο 4ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου που θα εγκαινιαστεί σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια και του Αμερικανού ομολόγου του, σε συνέχεια των ανάλογων επαφών που έχουν προηγηθεί από το 2018 και στο πλαίσιο της Εφαρμοστικής Διευθέτησης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA).

    «Πρόκειται για ένα «όχημα» που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση μας σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουμε από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο», είπε με νόημα, χθες, στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Μπλίνκεν. Προσθέτοντας ότι «ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», αλλά και αυτός «που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος, επίσης ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό».

    Μάλιστα σε σχετικό ενημερωτικό του State Department, που έχει στα χέρια του το mononews, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και τη συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως το «3+1» με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, που «την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο στην ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο ίδιο έγγραφο, γίνεται αναφορά στη σημασία της Σούδας, και άλλων βάσεων, όπως αυτή στη Λάρισα.

    Η σημασία που αποδίδουν πλέον οι ΗΠΑ στη χώρα μας αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι το State Department δεν παραλείπει να αναφερθεί και στους αμερικανικούς οικονομικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, και η Chubb, κάνοντας ειδική μνεία στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

    Επίσης, κορυφαίοι διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι μόλις χθες, ExxonMobil και η Hellenic Energy ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, σηματοδοτώντας μια πιθανότατη ερευνητική γεώτρηση περί τα τέλη του 2023, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά εκτιμά ιδιαιτέρως και τη στάση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη τόσο σε επίπεδο άμεσης συνδρομής στους πληγέντες από τον Εγκέλαδο στην Τουρκία (και τη Συρία), όσο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Αθήνα στις διαδικασίες για την αποκατάσταση των πληγών και την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών. Όπως και το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, καταλυτική παράμετρο για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

    Παράλληλα όμως, η Ουάσινγκτον διαφαίνεται ότι αντιλαμβάνεται και την απόλυτη αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης να μην ανεχθεί ουδεμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, καμία αλλαγή συνόρων με τη βία, από κάθε μορφής αναθεωρητισμούς, όπως διεμήνυσε στον κ. Μπλίνκεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτοχρόνως με την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα, στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε η Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφάλειας, Σέλεστ Γουαλάντερ, σε μια πρόδηλη περαιτέρω δημόσια ανάδειξη της σημασίας που αποδίδει η Ουάσινγκτον στην ακριτική πόλη και ειδικότερα στο ρόλο του λιμανιού της στο τοπίο που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Μάλιστα, η Αμερικανίδα αξιωματούχος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαλήλ, συνοδευόμενη από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, και ανώτατα στελέχη της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ενώ, είδε από κοντά τα σημεία υποδοχής και επαναπροώθησης των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη

    Νωρίτερα, η κα. Γουόλαντερ επισκέφθηκε την έδρα της 12ης Μεραρχίας Πεζικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πάλι συνοδευόμενη από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Στρατηγό Φλώρο, ενώ προηγουμένως είχε βρεθεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου σταθμεύουν 8 UAV’s MQ-9 REAPER της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «Θρακική Συνεργασία 23» και μια ακόμα στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στη χώρα μας βρίσκονται και σημαντικές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε διαμηνύσει προς την Τουρκία να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν τις προειδοποιήσεις του Κογκρέσου για τα προαπαιτούμενα αναφορικά με μια ενδεχόμενη πώληση F-16 στην Άγκυρα.

    Διαβάστε επίσης

    Μπλίνκεν: «Δεν είναι δυνατόν να πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου» 

    Μητσοτάκης: Διαρκώς πιο ισχυρή η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ – Μπλίνκεν: Ευγνώμονες για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ