• Πολιτική

    Νίκος Δένδιας: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Δ) με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu) (Α) προσέρχονται για να κάνουν κοινές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, μετά την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε στις δηλώσεις του ότι με τον φίλο του τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησε το σύνολο σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των θεμάτων που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

    «Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετα θέσεων που πρεσβεύουμε εμείς και η Τουρκία. Σκοπός μας είναι να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και ει δυνατόν μιας σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος χρόνου» είπε ο κ. Δένδιας.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικών συνεργασίας. Επίσης, συμφωνήθηκε η αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών Covid-19, ώστε οι εμβολιασμένοι πολίτες ή οι πολίτες με αρνητικό τεστ να μπορούν επισκέπτονται τις χώρες μας.

    «Θετική πολιτική βούληση»

    Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία έχει θετική πολιτική βούληση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα ανοιχτά και πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιθυμεί επίλυση «με σεβασμό στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα».

    Είπε ακόμη ότι η η Άγκυρα θέλει σχέσεις με την Ελλάδα «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

    Σε ό,τι αφορά την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών έγινε στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι θα καθοριστεί μια ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση.

    Επίσης, ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης μια 4η διάσκεψη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σημειώνοντας ότι είναι προσπάθειες που συνεχίζονται.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια και τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα διμερή μας θέματα. Ειδικότερα, ανέφερε πως στην Άγκυρα είχε αποφασιστεί να επιταχυνθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και έκανε ειδική μνεία στη συνάντηση που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την υψηλού επιπέδου.

    «Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορούσε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου» προσέθεσε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε πως όλα τα μνημόνια συνεργασίας και οι μηχανισμοί που θα εγκαθιδρύσουμε για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».

    Περαιτέρω, υπογράμμισε πως υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και δήλωσε την ικανοποίησή του που βλέπει την ύπαρξη της ίδιας θετικής βούλησης από πλευράς Ελλάδας.

    Προηγήθηκε η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, ενώ νωρίτερα το πρωί ο κ. Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συμφωνήθηκε το ραντεβού των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε κοινή βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας.

    Μάλιστα, επισήμαναν ότι η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών έφτασε σχεδόν την μία ώρα.

    Η πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Τσαβούσογλου

    Οι δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών επιβεβαιώνουν την πρώτη εντύπωση που έχει δημιουργηθεί για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αναλυτές, όλα κινήθηκαν σε ειρηνικούς τόνους και σε τίποτα δεν θύμισαν άλλες επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων, με αποκορύφωμα την επίσκεψη Ερντογάν στην Θράκη το 2017, όπου είχε ουσιαστικά θέσει θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

    Εξάλλου, ο Τσαβούσογλου επέλεξε να αφήσει εκτός των επαφών του τους Έλληνες δημοσιογράφους και όλες οι συζητήσεις με μουσουλμάνους της Θράκης να γίνουν παρουσία μόνο Τούρκων δημοσιογράφων, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να υπάρξει εσωτερική κατανάλωση του θέματος, αλλά όχι να προκαλέσει την Αθήνα.

    Πάντως, η εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει ούτε τις προκλήσεις ούτε τις απαιτήσεις και θα συνεχίσει την ρητορική περί περιορισμού των δικαιωμάτων των μουσουλμανικών πληθυσμών στην Θράκη. Σκοπός της πολιτικής αυτής είναι «πλασάρει» την εικόνα αυτή στην ΕΕ και να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που δεν σέβεται τα δικαιώματα μειονοτήτων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη με Τσαβούσογλου – Στο υπουργείο Εξωτερικών με Νίκο Δένδια

    Μετά τις προκλήσεις της Θράκης: Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου για συναντήσεις με Μητσοτάκη – Δένδια

    Απάντηση ΥΠΕΞ στα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη: Διαστρέβλωση πραγματικότητας



    ΣΧΟΛΙΑ