• Πολιτική

  Αυγενάκης: Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους αγρότες

  • NewsRoom
  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης

  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης


  Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών και τις ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου.

  Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών από άκρη σε άκρη της χώρας. Κι ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται να στηρίξει έμπρακτα τους αγρότες, οι ίδιοι αναφέρουν πως ένα από τα ζητήματα που τους απασχολούν είναι το κόστος παραγωγής πετρελαίου.

  «Βρισκόμαστε σε απόγνωση, παλεύουμε για την επιβίωσή μας. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται από τα κυβερνητικά στελέχη. Καλούμε σήμερα όλο τον κόσμο της Λάρισας για να αναδείξουμε ότι αυτό το πρόβλημα είναι τεράστιο», είπε ο Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος του συνεταιρισμού Θεσσαλίας.

  «Είναι αδιανόητο σε μία χώρα οι παραγωγοί να πληρώνουν 30.000-40.000 ευρώ σε ενέργεια και τα περισσότερα προϊόντα να μην είναι ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά», είπε.

  «Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές για διάλογο»

  «Το αγροτικό ζήτημα δεν προκέυψε τώρα, δεν προέκυψε την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας πως η κακοκαιρία Daniel έφερε μία πρωτοφανή καταστροφή.

  «33.000 πληγέντες και σε 18 ημέρες καταβάλαμε σε 2.100 κτηνοτρόφους περίπου 18 εκατ. ευρώ προκαταβολές. Σε 25 ημέρες δώσαμε στους αγρότες που έχουν πληγεί 106,2 εκατ ευρώ και άλλα 26 εκατ. στη συνέχεια. Το υπουργείο μέσω του ΕΛΓΑ έχει καταβάλει για αποζημιώσεις το ποσό των 160 εκτα. ευρώ και δεν τελειώνουμε εδώ, συνεχίζουμε».

  Μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως το υπουργείο έχει πάρει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υλοποιήσει τις προτάσεις των αγροτών, ενώ τόνισε πως το αρμόδειο υπουργείο επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες και να ακουστούν τα αιτήματά τους.

  «Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους αγρότες. Είμαστε πιστοί και συνεπείς. Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αγωνία και ανασφάλεια. Αυτό σημαίνει κλιματική κρίση, πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία και ενεργειακό κόστος. Αυτά είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι άνθρωποι αγωνιούν».

  Από την άλλη, τα βασικά ζητήματα που προβληματίζουν τους κτηνοτρόφους είναι το κόστος παραγωγής, το ύψος της τιμής αγοράς του γάλακτος και οι νοθείες που γίνονται.

  Στόχος του υπουργείου είναι ο έλεγχος της ποιότητας του γάλακτος που εισάγεται στη χώρα, η μη αλλοίωση των προϊόντων και να μην μπουν σε κίνδυνο προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα.

  Τέλος, όπως σημείωσε ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενέργειες σε ότι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο.

  Διαβάστε επίσης:

  Πανεπιστήμια: Έκτακτη σύσκεψη των πρυτάνεων σήμερα για εξετάσεις εξ αποστάσεως

  ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων σε αίθουσες γάμων – 9 λουκέτα

  Γιάννης Βρούτσης: Ανακοινώνει σήμερα το χρονοδιάγραμμα για κάμερες και ταυτοπροσωπία στα γήπεδα  ΣΧΟΛΙΑ