• Top Stories

    Lagarde: «Υπερεκτίμησα την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης»

    • NewsRoom


    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, εμφανίζεται κάπως απογοητευμένη με την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι «Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάθεται να κοιτάζει περιμένοντας απλά να διευθετηθούν τα προβλήματα», εκτιμώντας μάλιστα το ότι υπερεκτίμησε την ικανότητα της Ελλάδας να αναλάβει την κυριότητα του προγράμματος.

    Η κυβέρνηση, λοιπόν, φαίνεται πως δεν είναι αντάξια των ευθυνών της αλλά και ότι είναι απλά παρατηρήτρια. Κάτι που είχε γίνει από όλους αντιληπτό, και η Christine Lagarde, απλά το επεσήμανε.

    Αυτό ωστόσο, που προκαλεί ερωτήματα είναι η απάντηση της επικεφαλής, όταν ρωτήθηκε αν περιμένει η Ελλάδα να μείνει στην ΕΕ και απάντησε: «Ναι, έτσι νομίζω». Βέβαια, όπως είπε η ίδια ο λόγος που η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη, δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι κατέχει μία πολύ σημαντική θέση, δεδομένου ότι παρούσες συνθήκες με την μετανάστευση και τους πρόσφυγες θα ενισχύσουν τον σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει στην ΕΕ.

    Να σημειωθεί πάντως ότι η κα. Lagarde παραδέχεται ότι έχει κάνει αρκετά λάθη, στα οποία συνυπολογίζεται η περίπτωση της Ελλάδας που έγινε αποδέκτης μιας ιδιαίτερα σκληρής μεταχείρισης.LAGARDE 2

    Όπως αναφέρει σε εκτενή της συνέντευξη στο Bloomberg και σε ερώτηση του John Micklethwait, για το ποια λάθη έγιναν με την Ελλάδα, εκείνη αναγνωρίζει ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. «Όλοι μας, το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ, υποτιμήσαμε τον αντίκτυπο μερικών από τα μέτρα που εισηγηθήκαμε.

    Αντιθέτως, υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να δεχτεί και να αναλάβει τα μέτρα που χρειάζονται, γιατί πηγαίναμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη κ.ο.κ. και πάντα έλεγαν: “δεν είναι αυτό το πρόγραμμά μας, δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις μας. Έχουν επιβληθεί από την Τρόικα’, βάζοντας έτσι στο ίδιο σακί όλα τα μέλη της διαπραγμάτευσης».

    Αναφορά έγινε και στις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει με τη διαπραγμάτευση λέγοντας ότι «Η δουλειά μας ήταν να δανείσουμε διεθνή χρήματα από το σύνολο της Ευρωζώνης – ακόμα και από χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμα και από φτωχές χώρες – μέλη, σε μια χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και που είχε παρουσιάσει λάθος τα οικονομικά στοιχεία της. Κάποιος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας όφειλε να πει ότι αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Το βλέπω σαν χρέος μας εδώ στο ΔΝΤ, ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ότι πρέπει να εκτιμηθεί η πραγματικότητα των αριθμών, η πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, πρέπει να μετρήσουμε τις δυνατότητες που θα φέρουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει η αξιοπιστία και η οικονομική κυριαρχία της χώρας αυτής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάθεται να κοιτάζει περιμένοντας απλά να διευθετηθούν τα προβλήματα. Οι Έλληνες ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την οικονομική ανασύσταση της χώρας τους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/an-kalliergite-afto-to-fito-tha-ginete-vathiplouti/37183

     



    ΣΧΟΛΙΑ