Τη θέση του για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τις εξελίξεις στον σιδηρόδρομο και στα ΜΜΜ εξέφρασε ο αναπληρωτή υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υποστηρίζοντας ότι «Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις αν ένας αγρότης λέει την αλήθεια ή όχι είναι το κτηματολόγιο».

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Κυρανάκης αποκάλυψε ότι για το θέμα του κτηματολογίου έχει δεχθεί «χυδαίες επιθέσεις», από βουλευτές που ζητούσαν επίμονα παρατάσεις. Όπως εξήγησε, τα τελευταία 28 χρόνια η κτηματογράφηση είχε φτάσει στο 31%, ενώ όταν έφυγε ο ίδιος από το υπουργείο, η κτηματογράφηση είχε φτάσει στο 65%, καθώς δε δόθηκαν παρατάσεις.

1

«Ρωτήστε και τους βουλευτές οι οποίοι ζητούσαν επίμονα παρατάσεις. Μου έκαναν επιθέσεις χυδαίες. Υπάρχει μέχρι και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε συγκεκριμένο νησί που είναι στο επίκεντρο της έρευνας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μου έλεγε ότι “θέλω έναν χρόνο παράτασης για το κτηματολόγιο για τους συμπολίτες του, γιατί δεν ξέρω πού είναι τα ακίνητά μου».

«Ο κ. Βορίδης απάντησε…»

Παράλληλα, αναφορικά με τις εξελίξεις αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη. «Ο κ. Βορίδης έχει απαντήσει ότι το όνομά του εμπλέκεται στη δικογραφία μόνο ως προς την υπογραφή την οποία έβαλε στο εισηγητικό για τις επιδοτήσεις και μάλιστα στην προηγούμενη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Αυτό δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα. Προανακριτική επιτροπή έχουμε ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Το να βάζει ο υπουργός υπογραφή στην εισήγηση του αρμοδίου οργάνου που υπογράφει και ελέγχει για τις επιδοτήσεις είναι ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι υπουργοί και οι επόμενοι. Ο κ. Βορίδης βγήκε και μίλησε. Αξίζει να ακούσουμε τι έχει να πει και ο κ. Αυγενάκης και τι έχει να απαντήσει για τα στοιχεία που εμπεριέχει η δικογραφία για εκείνον και προφανώς μετά να τοποθετηθούμε».

Απαντήσεις

Ο κ. Κυρανάκης μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «Η κάθε διοίκηση επί των ημερών που έμεινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οφείλει να δώσει απαντήσεις», κάνοντας μία μικρή αναδρομή στην περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 2019.

«Εμείς αναλάβαμε από το 2019. Προφανώς αυτή η μέθοδος ίσχυε από τα προηγούμενα χρόνια. Απλά, τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε τρόπος διαπίστωσης. Δεν υπήρχε τεχνολογικός τρόπος διασταύρωσης του αν ένας αγρότης ή ένας πολίτης λέει την αλήθεια ή όχι. Θυμίζω ότι πρόεδρος διορισμένος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήγε τα πρώτα στοιχεία στον εισαγγελέα.

Το 2023 κόπηκαν αρκετά χρήματα από δικαιούχους και είχαμε “γκρίνιες”. Τότε κατηγορήθηκε η Νέα Δημοκρατία ότι αδικούσε αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις κ.ά. Μπλοκαρίστηκαν πάρα πολλά ΑΦΜ για να γίνουν έλεγχοι και στη συνέχεια ξεμπλοκαρίστηκαν. Η κάθε διοίκηση επί των ημερών που έμεινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οφείλει να δώσει απαντήσεις.

Η εικόνα που πάει να διαμορφωθεί ότι 6 χρόνια κανείς δεν κινήθηκε και οι διοικήσεις και οι υπουργοί έκλειναν τα μάτια στο πρόβλημα, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Θυμίζω ότι οι συνομιλίες, οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας έγιναν κατόπιν ενεργειών της ελληνικής δικαιοσύνης. Η ευρωπαϊκή εισαγγελία στη συνέχεια ανέσυρε έναν φάκελο δικογραφίας, ο οποίος είχε διαμορφωθεί το 2021. Έπραξε ορθώς, γιατί πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους και τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ

Αλλη νοοτροπία στον ΟΣΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε εκτενώς στις συζητήσεις του με κρατικές σιδηροδρομικές δομές στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι ο ΟΣΕ χρειάζεται μία άλλη νοοτροπία. Όσον αφορά στην πρόταση των Γερμανών, ο κ. Κυρανάκης είπε χαρακτηριστικά «Η πρόταση των Γερμανών είναι πλήρης, άρτια και νομίζω ότι φέρνει μία άλλη κουλτούρα στον σιδηρόδρομο με τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες, που την χρειαζόμαστε». Ωστόσο, δεν προχώρησε σε καμία επίσημη ανακοίνωση.

«Εδώ και περισσότερο από 2 μήνες είμαστε σε συζητήσεις με τις κρατικές δομές της κάθε χώρας που διαχειρίζονται τον σιδηρόδρομο. Μιλήσαμε με τους Ελβετούς, με τους Γάλλους. Ενδιαφέρον ατύπως εξέφρασαν και οι Ισπανοί. Μιλήσαμε με τους Γερμανούς της Deutche Bahn, μιλήσαμε και με τους Ιταλούς. Είδα και τον Ιάπωνα πρέσβη την Παρασκευή στο γραφείο μου στο υπουργείο για να δούμε τι κάνουν τόσο σωστά στην Ιαπωνία, ώστε να πάρουμε τεχνογνωσία, να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο. Χρειαζόμαστε μία άλλη νοοτροπία στον ΟΣΕ.

Έχει προκριθεί το μοντέλο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και όποιας χώρας έχει αυτόν τον οργανισμό. Δε μπορώ να ανακοινώσω επισήμως τι ισχύει και τι όχι. Η πρόταση των Γερμανών είναι πλήρης, άρτια και νομίζω ότι φέρνει μία άλλη κουλτούρα στον σιδηρόδρομο με τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες, που την χρειαζόμαστε».

Ο κ. Κυρανάκης τόνισε δε, ότι «Οι Ιταλοί έχουν μία σιδηροδρομική επιχείρηση. Δεν υπάρχει αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης στον σιδηρόδρομο από την Hellenic Train. Οποιαδήποτε άλλη εταιρεία θέλει αυτή τη στιγμή, χωρίς αλλαγή νομικού πλαισίου, μπορεί να φέρει τρένα στον σιδηρόδρομο. Ο στόχος είναι να υπάρχει ανταγωνισμός. Αν με τον νέο σιδηρόδρομο, έχουμε μεγαλύτερη χωρητικότητα τρένων. Τότε ανοίγει ο δρόμος για να έχουμε ανταγωνισμό».

Τι ισχύει με τη σύγκρουση των 2 λεωφορείων στη Λεωφόρο Καραμανλή

Αναφορικά με το σοκαριστικό ατύχημα των δύο λεωφορείων το πρωί της Παρασκευής στη λεωφόρο Καραμανλή ο κ. Κυρανάκης εξήγησε:

«Δεν υπήρχε υπερβολική ταχύτητα. Το λεωφορείο κινούνταν σταθερά με 32 χλμ, κάτω από το όριο ταχύτητας στον συγκεκριμένο δρόμο. Η τηλεματική δείχνει ότι δεν φρέναρε ποτέ. Δεύτερον, ελέγξαμε τον εξοπλισμό, τα λάστιχα και τα φρένα, αν λειτουργούσαν. Λειτουργούσαν όλα κανονικά.

Το λεωφορείο είναι ολοκαίνουριο. Βγήκε στον δρόμο τον Οκτώβριο του 2024. Επίσης, ελέγξαμε πόσες ώρες ήταν ο οδηγός εκείνη την ημέρα στο τιμόνι. Ήταν 3,5 ώρες. Ωστόσο, επειδή έχω δει τα δημοσιεύματα, με έναν πίνακα που δεν έχει το όνομα το συγκεκριμένο, έχω ζητήσει επισήμως από την Παρασκευή τα στοιχεία και για την προηγούμενη ημέρα, να δούμε τις βάρδιες για όλους τους οδηγούς της Κοινοπραξίας των ΚΤΕΛ.

Θα έχουμε επίσημη απάντηση. Η σύμβαση λέει ότι πρέπει να υπάρχουν 2,7 οδηγοί ανά λεωφορείο την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση η εργασιακή νομοθεσία δεν επιτρέπει σε κανέναν άνθρωπο να δουλεύει 16 ώρες την ημέρα».

Ο κ. Κυρανάκης είπε ότι αν μεταξύ άλλων ισχύει το σενάριο ότι η οδηγός σήκωσε το κινητό της, σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ μπορεί να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να διερευνηθεί η εν λόγω καταγγελία των επιβατών.

Στόχος από τον Σεπτέμβριο να καθιερωθεί η 24ωρη λειτουργία στα ΜΜΜ

Σχετικά με την πιλοτική 24ωρη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς το περασμένο Σάββατο 5/7, ο κ. Κυρανάκης είπε ότι πήγε πάρα πολύ καλά και ότι δύο τρία τεχνικά θέματα που υπήρχαν δεν ήταν κάτι το ανησυχητικό και μπορούν μα λυθούν εν όψει του Σεπτεμβρίου. «Το βασικό είναι επειδή δεν έκλεισαν τα ΜΜΜ ήταν πιο “μοιρασμένη” η κίνηση του κόσμου. Δεν είχαμε φαινόμενα συνωστισμού, δεν είχαμε εντάσεις. Συνέβαλε πολύ και η ελληνική αστυνομία, με τα ειδικά στελέχη της συγκοινωνιακής αστυνομίας, που ήταν εκεί παρόντες ένστολοι και ήταν ένα ήσυχο βράδυ».

Αναφορικά με την επιβατική κίνηση ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι μεταξύ 02:30-05:30 κινήθηκαν περίπου 30.000 επιβάτες με το μετρό, ένας αριθμός αρκετά μεγαλύτερος αν συμπεριληφθούν οι επιβάτες των 490 δρομολογίων στα λεωφορεία και οι επιβάτες του τραμ. «Αυτό που έχει σημασία είναι το ότι οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη».

Παράλληλα, όσον αφορά στις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία της 24ωρης μετακίνησης με τα ΜΜΜ το Σάββατο, ο κ. Κυρανάκης είπε ότι θα γίνουν νέες προσλήψεις, όπως 350 οδηγοί στη ΣΤΑΣΥ μέσα στο φθινόπωρο, η ανοιχτή πρόσκληση για 400 οδηγούς λεωφορείων, «συν του ότι τρέχουν και οι υγειονομικές επιτροπές για να δούμε τι γίνεται με αυτούς που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πιάσουν τιμόνι».

Στόχος από τον Σεπτέμβριο να καθιερωθεί η 24ωρη λειτουργία στα ΜΜΜ κάθε Σάββατο.

Διαβάστε επίσης:

Σιδηρόδρομος: Στη γερμανική Deutsche Bahn κλειδώνει η θέση του νέου τεχνικού συμβούλου

Ποδαρικό με επιτυχία στην πιλοτική 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ – Τι δήλωσαν Κυρανάκης, Σπηλιόπουλος και Αγιάσογλου (upd)

Συγκοινωνιολόγοι: Παρών στη διαβούλευση του Σ/Ν για τον σιδηρόδρομο – Οι 18 προτάσεις βελτίωσης