• Πολιτική

    Κρίσιμα ραντεβού στο Μαξίμου για το Σκοπιανό

    μητσοτάκης τσιπρας


    Σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

    Οι συναντήσεις γίνονται υπό το πρίσμα της θεσμικής ισορροπίας καθώς πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισαν ήδη από χθες πως αποδέχονται την πρόσκληση Τσίπρα μόνο και μόνο για λόγους «θεσμικής τάξης».

    Χθες ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο ενημέρωσε για τις συναντήσεις στο Νταβός της Ελβετίας και όλα όσα συζητήθηκαν.

    Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα θέματα της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ τόνισε: «Είναι θέματα που “λιμνάζουν” εδώ και χρόνια στην εξωτερική μας πολιτική και επιδιώκουμε να τα λύσουμε. Αν δεν τα λύσουμε, ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας με πολύ πιο δύσκολο τρόπο».

    Και συνέχισε: «Στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Στο θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμα εκεί, ωστόσο υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα -θετική, ως ένδειξη καλής θέλησης, είναι και η αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και στους δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού».

    Σε δηλώσεις του ο Προκόπης Παυλόπουλος  ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση και είπε: «η Ιστορία μας το έχει αποδείξει, ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει, το ότι υπερασπισθήκαμε τον Τόπο και τα Εθνικά μας Θέματα, κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα. Ένα μεγάλο δίδαγμα συνίσταται στο ότι οι μεγάλοι διχασμοί ήταν αυτοί που μας δημιούργησαν τα προβλήματα. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ».

    «Αυτό που φάνηκε και από τις συζητήσεις που είχατε και που είναι σαφές, συνίσταται στο ότι το ζήτημα του αλυτρωτισμού, όσον αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει τεράστια σημασία. Ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, δεν είναι θέμα που το θέτουμε μόνον εμείς. Πρέπει να καταλάβουν και οι γείτονες μας, ότι είναι και ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αλυτρωτισμός είναι εντελώς αντίθετος με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και επομένως, οποιαδήποτε πορεία -της Χώρας αυτής- και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνάει μέσα από την εξάλειψη όλων εκείνων των αλυτρωτικών στοιχείων τα οποία εμπεριέχει το όνομα» πρόσθεσε.

    Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

    – Στις 10:30, με τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
    – Στις 12:30, με την Φ. Γεννηματά, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
    – Στις 13:30, με τον Δ. Κουτσούμπα, γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ
    – Στις 15:00, με τον Στ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού και
    – στις 17:30, με τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων

    Πυρά Γεννηματά κατά Τσίπρα

    Η Φώφη Γεννηματά μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και όπως ενημέρωσαν συνεργάτες της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γιατί δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνησή του.

    Η κ. Γεννηματά επεσήμανε στον κ. Τσίπρα ότι ακολουθεί μυστική διπλωματία σχετικά με το Σκοπιανό και θα πρέπει να προσέξει επειδή με όσα κάνει διχάζει τους Έλληνες. Είναι αυτονόητο, λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι η κ. Γεννηματά θα πάει το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12.30 το μεσημέρι, γιατί λειτουργεί θεσμικά.

    Επί του θέματος τοποθετήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο ανέβασε τους τόνους, και απαντώντας στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφεραν: «η κυρία Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση. Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εμείς αντιμετωπίζουμε το Σκοπιανό «με νηφαλιότητα και σοβαρότητα» δηλώνει ο Τσίπρας



    ΣΧΟΛΙΑ