• Πολιτική

    Κώστας Βλάσης: Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το «επόμενο βήμα» του Ερντογάν

    Άγιο Φως


    Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν για το θέμα της Αγίας Σοφίας ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο οποίος τοποθετήθηκε συνολικά για τα ελληνοτουρκικά θέματα, ο βουλευτής – τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης.

    Ο κ. Βλάσης ξεκαθάρισε ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές και είναι λάθος να το τοποθετούμε σε αυτή τη βάση.

    «Είναι ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και όλης της διεθνούς κοινότητας.Σαφώς το θέμα πονάει τους Έλληνες περισσότερο. Παρόλα αυτά δεν είναι ελληνοτουρκικό θέμα, αλλά διεθνές» τόνισε.

    Όπως σημείωσε, το θέμα της Αγίας Σοφίας θα τεθεί σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια στο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ. Εκείνο που πρέπει να καταλάβει η διεθνής κοινότητα, είπε, είναι οτι η Τουρκία έχει ξεφύγει, δεν λογαριάζει κανένα και μέρα με τη μέρα απομακρύνεται από την Ευρώπη.

    Σχετικά με τις διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης του προηγούμενου διαστήματος αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στον διπλωματικό μαραθώνιο του πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ με τις γειτονικές μας χώρες, κάτι που φαίνεται από τις επαφές με Ιταλία, Ισραήλ, Αίγυπτο και Λιβύη. «Έχουμε καταφέρει να απομονώσουμε διπλωματικά την Τουρκία», σημείωσε.

    «Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα Ερντογάν – Σκληρή απάντηση για γεωτρύπανο»

    Εκτίμησε ωστόσο παράλληλα, πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί και να συντηρεί την ένταση συνολικά αλλά και αναφορικά με την Ελλάδα.

    «Πρέπει να προβλέπουμε και να προετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα του Ερντογάν», σημείωσε, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται με τα κατάλληλα μέτρα τόσο στον Έβρο ως προς το μεταναστευτικό, όσο και στο Αιγαίο για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού γεωτρύπανου.

    «Αν έρθει κάποιο γεωτρύπανο νότια της Κρήτης, το έχουμε πει και το τονίζουμε, θα υπάρξει πολύ σκληρή αντίδραση από την Ελλάδα. Και αυτό, να το ξέρουν όλοι» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    Από την πλευρά του ο κ. Φίλης συμφώνησε με την άποψη ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές, αλλά διεθνές.

    «Συνεπώς, οι προτάσεις για «αντίποινα» από την Ελλάδα προς την Τουρκία και εντός ελληνικού εδάφους -όπως για παράδειγμα το σπίτι του Κεμάλ που ακούγονται από κυβερνητικά χείλη- είναι προτάσεις που αποπροσανατολίζουν από το κύριο, που δεν είναι άλλο από το πώς θα αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

    Άσκησε δε κριτική στην κυβέρνηση διότι, όπως είπε, δεν έλαβε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο διπλωματικών πρωτοβουλιών. Στόχος θα έπρεπε να είναι «με διεθνείς συμμαχίες να σύρουμε την Τουρκία σε διάλογο επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Φίλης.

    Ο κ. Καραϊτίδης συμφώνησε ότι το ζήτημα είναι διεθνές και εκτίμησε ότι η κίνηση Ερντογάν ήταν πολλαπλών στοχεύσεων: για λόγους εσωτερικής πολιτικής αλλά και λόγω μιας χρόνιας προσπάθειας ισλαμοποίησης της τουρκικής κοινωνίας. Επίσης, πρόκειται για μια κίνηση περιφρόνησης προς τον δυτικό κόσμο.

    O Ερντογάν δεν απέκρυψε τους στόχους του και τώρα επιχειρεί με θρασύτητα να τους εφαρμόσει, σχολίασε ο πρέσβης ε.τ.

    Η Ελλάδα θα πρέπει να τονίσει τη διεθνή διάσταση του ζητήματος και να αναδείξει το γεγονός της ρήξης της Τουρκίας με το πολιτισμικό υπόβαθρο της Δύσης.

    Εκτός όμως από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, απαιτείται παράλληλη ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, ώστε να προστατευτούμε από τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, επισήμανε ο κ. Καραϊτίδης.



    ΣΧΟΛΙΑ