Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την πρώτη να κάνει λόγο για μέτρα στήριξης χωρίς τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας και την δεύτερη να τα χαρακτηρίζει ψίχουλα και ανεπαρκή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχουν παρκαρισμένα λεφτά” και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στήριξε, και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά, μέσα πάντα στα οικονομικά περιθώρια ώστε να μην εκτροχιαστεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
“Βρεθήκαμε μπροστά σε δύο παγκόσμια γεγονότα, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέσα σε αυτή τη κρίση, η κυβέρνηση, και άμεσα αντανακλαστικά είχε, και άμεσα αντέδρασε, στηρίζοντας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με μέτρα ύψους 44 δισ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν κάπου παρκαρισμένα, αλλά είναι από χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων. Δεν μπορείτε να μας κατηγορείτε για μειωμένη κοινωνική ευαισθησία. Η κυβέρνηση έδειξε ότι και κοινωνική ευαισθησία έχει, και άμεσα αντανακλαστικά. Αυτά μπορούσε να δώσει από τον κρατικό Προϋπολογισμό για να μην εκτροχιαστεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε:
“Η τροπολογία υλοποιεί τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις μας, ότι θα στηρίζουμε πάντα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εκείνους που είναι πιο οικονομικά αδύναμοι, με μέτρα ύψους 370 εκ ευρώ. Δεν είναι ανέξοδη αυτή η οικονομική στήριξη, την πληρώνει ο κρατικός Προϋπολογισμός από τον ιδρώτα του έλληνα φορολογούμενου. Το υπουργείο Οικονομικών τα μέτρησε όλα, και κρατά το οικονομικό τιμόνι της χώρας με τέτοια σταθερότητα, ώστε να μην εκτροχιαστεί η χώρα”.
“Σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να κρατήσει με στιβαρότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα το τιμόνι της χώρας για να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Πρέπει να κρατήσει όρθια την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει μπροστά και μετά το τέλος του πολέμου”, κατέληξε ο κ. Βούτσης.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “δεν έχει στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα και την νέα έκρηξη των οικονομικών ανισοτήτων” ενώ της καταλόγισε ότι “στο τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης των πολιτών, υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σχεδίου, αλλά και πλήρη αφωνία της μέσα στην Ευρώπη και στα κρίσιμα φόρα, όπου παίρνονται αποφάσεις”.
Ο κ. Ξανθός, μίλησε ακόμα για “απραξία και ατελέσφορες παρεμβάσεις της κυβέρνησης”, η οποία όπως είπε, δεν προχωρά σε διαρθρωτικά μέτρα για την διαμόρφωση των τιμών και την αντιμετώπιση της πίεσης που είναι ανεξέλεγκτη.
“Δεν μπορούν μείζονες κρίσεις να αντιμετωπιστούν από αυτή την κυβέρνηση, γιατί δεν πιστεύει στις πολιτικές, ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου και στις κρατικές παρεμβάσεις. Το μόνο που κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι να χρησιμοποιούν ακραία τοξικά στοιχεία στην πολιτική αντιπαράθεση, εργαλειοποιώντας τα πάντα”, υποστήριξε ο κ. Ξανθός.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, χαρακτήρισε “ψίχουλα” τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τονίζοντας ότι “σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αποδεικνύεται ότι το 75% των πολιτών δεν έχει αισθανθεί καμία ανακούφιση από τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση”.
“Έχετε ολοφάνερα κλείσει το μάτι στα συμφέροντα, επιλέγοντας να στηρίξετε αυτά αντί τους πολίτες. Κάνετε μεγάλο παιχνίδι για τα λεφτόδεντρα. Είστε μια κυβέρνηση του βλέποντας και κάνοντας”, είπε και συμπλήρωσε: “Δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε, το πώς γίνεται να κάνατε μία από τις μεγαλύτερες δήθεν, ‘επεκτάσεις στήριξης’ όπως λέτε, χωρίς να φτάσει στους πολίτες”.
Η κ. Λιακούλη κατέληξε λέγοντας πως “είστε η κυβέρνηση του δισταγμού και τις αμφιθυμίας και δεν μπορείτε να μας κουνάτε το δάχτυλο, όταν δεν κάνατε τίποτα στην ΕΕ η οποία παρέπεμψε στα τέλη Μαΐου για τις όποιες αποφάσεις μέτρων για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Είδαμε το πρωτοφανές, να πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός γιατί έγινε δεκτή η πρότασή του να συμπεριληφθούν στις προτάσεις της ΕΕ οι σκέψεις μόνο, για το αν υπάρχει κάτι χρήσιμο να εφαρμοστεί. Την ίδια ώρα που εσείς πανηγυρίζετε, η Ιβηρική Χερσόνησος κατάφερε να εξαιρεθεί από το πλαίσιο της ΕΕ, και ήδη έχουν από την πρώτη εβδομάδα εξαγγείλει μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Όμως εσείς κλείνετε τα μάτια”.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, έκανε λόγο για “λάθος οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που αφήνει εντελώς ανυπεράσπιστους τους πολίτες απέναντι στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της κατακόρυφης αύξησης των τιμών, οδηγώντας τους στη πλήρη φτωχοποίηση”. Ταυτόχρονα, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του, που προβλέπουν μεταξύ άλλων, “στήριξη του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια και στις ασφαλιστικές εισφορές, πλαφόν στα ενοίκια και έλεγχο της ενεργειακής αγοράς”.
“Αν άμεσα δεν δρομολογηθούν τα μέτρα που προτείνουμε, είναι αδύνατον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να επιβιώσει. Όμως η κυβέρνηση δεν ακούει. Σπατάλησε 44 δισ. ευρώ για τα αχρείαστα ‘λοκ ντάουν’ και ισχυρίζεται ότι δεν έχει δημοσιονομικό χώρο, παρά το ότι τα μέτρα που προτείνουμε δεν επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό”, υποστήριξε ο κ. Βιλιάρδος και συμπλήρωσε: “Είναι φανερό ότι η σημερινή κρίση είναι πολύπλευρη και δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις. Η αστάθεια που υπάρχει είναι μεγάλη και οι συνέπειες της κρίσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των μοναδικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, θα διαρκέσουν χρόνια. Επομένως είναι πιο απειλητική και επικίνδυνη η κρίση. Θα διαρκέσει χρόνια, και ειδικά εμείς πρέπει να προσέξουμε λαμβάνοντας έγκαιρα και κατάλληλα μέτρα, γιατί η χώρα μας είναι υποθηκευμένη στους δανειστές”.
“Λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν. Έχει φτάσει η ώρα μηδέν για την Ελλάδα, όμως η κυβέρνηση φαίνεται να αδυνατεί να το καταλάβει”, κατέληξε ο κ. Βιλιάρδος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, έκανε λόγο για “επικοινωνιακά τεχνάσματα και εμπαιγμό της κυβέρνησης με μέτρα ψίχουλα”, ενώ επεσήμανε ότι “οι 27.000 ενστάσεις που έγιναν για το προηγούμενο επίδομα, δείχνουν σε τι φτώχεια και απόγνωση βρίσκονται οι έλληνες πολίτες”.
“Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Για αυτό κάνουν ενστάσεις. Και είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να διευρύνεται το επίδομα των 200 ευρώ γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν”, τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.
Διαβάστε επίσης:
Τώρα ο Τσίπρας αντιγράφει … Γιώργο Παπανδρέου: «Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε», είπε στην Πάτρα
Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Δεν θα γίνω σωσίβιο στην κυβέρνηση που βυθίζεται»