• Πολιτική

    Κόντρα Χατζηδάκη – ΣΥΡΙΖΑ για την τετραήμερη εργασία: Καταρρέουν οι μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ και ενοχλούνται

    • NewsRoom
    Κολάζ φωτογραφιών του Κωστή Χατζηδάκη (αριστερά), τον Νάσου Ηλιόπουλου (πάνω δεξιά) και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (κάτω δεξια)

    Κωστής Χατζηδάκης, Νάσος Ηλιόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου


    Πολιτική κόντρα μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και του ΣΥΡΙΖΑ άναψε η ανάρτηση του υπουργού Εργασίας, ο οποίος άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και των προσκείμενων σε αυτών ΜΜΕ, με αφορμή τη στήριξη στην κίνηση του Βελγίου να καθιερώσει την εβδομάδα τετραήμερης εργασίας.

    Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καθώς όπως εξήγησε το Βέλγιο καθιερώνει κάτι το οποίο περιέχεται στον δικό του εργασιακό νόμο, τον οποίο πολέμησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Έντονη ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ

    Η ανάρτηση του κ. Χατζηδάκη προκάλεσε την έντονη ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, απάντησε ενθυμούμενος τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη για την ενέργεια, πριν την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε, ενώ η αρμόδια τομεάρχης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποστήριξε πως ο νόμος Χατζηδάκη δεν έχει σχέση με τα όσα γίνονται στο Βέλγιο καθώς περιέχει «αντεργατικά μέτρα».

    Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν νέα δήλωση από τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ενοχλούνται επειδή καταρρέουν οι μύθοι που καλλιέργησαν.

    Η αρχική ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη

    Στην αρχική του ανάρτηση ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής:

    «4ήμερη εργασία: ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει επειδή στο Βέλγιο εφαρμόζουν τις ρυθμίσεις του τρισκατάρατου νόμου Χατζηδάκη»

    «Το Βέλγιο καθιέρωσε την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας», πανηγυρίζουν η Αυγή, η Εφημερίδα των Συντακτών, το Left.gr και άλλα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Αριστερά. Τι ξεχνούν; Ότι το ίδιο ακριβώς καθιερώσαμε και εμείς πριν από 8 μήνες, με τον Νόμο για την Προστασία της Εργασίας, αλλά μας περνούσαν γενεές δεκατέσσερις!!

    Εξηγώ: Ο επτακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του Βελγίου κατέληξε πριν από λίγες μέρες σ’ αυτήν τη συμφωνία για να συμβάλει στη συμφιλίωση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Πιο συγκεκριμένα, δεν αλλάζει το εβδομαδιαίο ωράριο, που εκεί είναι 38 ώρες, αλλά ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει τις προβλεπόμενες ώρες για 4 ημέρες την εβδομάδα και να κάθεται την πέμπτη ημέρα. Πρέπει να το ζητήσει ο εργαζόμενος ο ίδιος και να συμφωνήσει ο εργοδότης του.

    Όλα αυτά περιγράφονται με ακρίβεια από τα μέσα ενημέρωσης που ανέφερα παραπάνω. Από το ύφος δε της γραφής, προκύπτει ένα αίσθημα ικανοποίησης. Γιατί όχι; Το πάντρεμα των προσωπικών και οικογενειακών αναγκών του εργαζόμενου με τις υποχρεώσεις της δουλειάς είναι ένα από τα ζητούμενα της εποχής μας. Κάθε λογικό μέτρο που συμβάλλει σε αντίστοιχη ευελιξία είναι καλοδεχούμενο. Αλλά τίθεται το ερώτημα: Αν τους αρέσουν οι ρυθμίσεις του Βελγίου, γιατί δεν τους άρεσαν οι ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις του τρισκατάρατου «νόμου Χατζηδάκη» τον περασμένο Ιούνιο;

    Τα γράφω αυτά, διότι ο δικός μας νόμος, που προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας με αίτημα του εργαζομένου, όπως και στο Βέλγιο, προβλέπει πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 55 παράγραφος 2: «Στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας του άρθρου 41 του ν. 1892/1990 (Α 101), ως πλήρης απασχόληση νοείται και η εργασία τεσσάρων (4) ημερών εβδομαδιαίως»!

    Το ίδιο ακριβώς πράγμα, για το Βέλγιο παρουσιάζεται από την Αυγή ως «τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού», (δείτε σχετικά δημοσιεύματα), ενώ για την Ελλάδα παρουσιάζεται ότι «με ατομική σύμβαση καταργείται το οκτάωρο»! (δείτε πάλι δημοσιεύματα)

    Και δεν είναι μόνο οι αντιφάσεις, τα ψέματα, η πολιτική υποκρισία. Η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, αλλά και εγώ προσωπικά δεχθήκαμε τόνους λάσπης για το συγκεκριμένο νόμο. Με αναίσχυντες διαστρεβλώσεις επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ότι με τα μέτρα για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής δήθεν καταργείται το 8ωρο. Την ώρα μάλιστα που δείχναμε ότι υπήρχε σχετική ευρωπαϊκή οδηγία την οποία είχε υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και με ατομικές συμβάσεις είναι συνήθης ευρωπαϊκή πρακτική. Και ακόμα περισσότερο όταν ψηφίσαμε και θα ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε σε λίγους μήνες την ψηφιακή κάρτα εργασίας που είναι εγγύηση για το σεβασμό του ωραρίου του εργαζομένου!

    Πάντοτε θα θυμάμαι ότι βουλευτής της αντιπολίτευσης είχε πει από το βήμα της Βουλής, με αφορμή το συγκεκριμένο νόμο, ότι οι (νεκροί) γονείς μου θα πρέπει να ντρέπονται για μένα! Μάλιστα. Όπως το διαβάζετε! Αν ήμουν Βέλγος υπουργός αντίθετα – νομοθετώντας τα ίδια πράγματα- θα ήταν μια χαρά!

    Μετά από όλα αυτά διερωτώμαι: Ποια είναι η εναλλακτική λύση που προβάλλει απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση: Η κατ’ επάγγελμα ψευδολογία; Οι πολιτικές, θεατρικές παραστάσεις; Ή ακόμα περισσότερο η εμπάθεια και το μίσος ως ενδείξεις ήθους και προοδευτικής αντίληψης; Δεν ξέρω πού διάβασαν ότι είναι υποχρεωμένοι να λένε πάντοτε ψέματα. Ούτε ποιος τους λέει ότι οι επιδείξεις μίσους, που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες, είναι ενδεικτικές προόδου. Αυτό που ξέρω είναι ότι με όλα αυτά που περιγράφω, όσο κι αν χαμογελάω κομματικά – διότι εμείς εξ αντανακλάσεως κερδίζουμε- θυμώνω ως Έλληνας! Αξίζουμε κάτι καλύτερο για μας και τα παιδιά μας!»

    Η απάντηση του Νάσου Ηλιόπουλου

    Απαντώντας, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε:

    «Η σημερινή ανάρτηση Χατζηδάκη ξεπερνάει κάθε όριο θράσους. Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε στην Ελλάδα εργαζόμαστε 4 μέρες την εβδομάδα και του χρωστάμε χάρη. Όποιος υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο που ψήφισε κατήργησε το 8ωρο και έφερε τα απλήρωτα 10ωρα, μάλλον κάτι παρεξήγησε. Τη στιγμή που η χώρα σπάει αρνητικά ρεκόρ στο κόστος ενέργειας και ο βασικός μισθός έχει χάσει το 10% της αγοραστικής του δύναμης λόγο της ακρίβειας ο Κ. Χατζηδάκης νομίζει ότι μπορεί να πουλάει τρέλα. Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται για την αξιοπιστία του ας θυμηθεί απλά τις παλιότερες δηλώσεις του ότι με την πολιτική του στην ΔΕΗ θα μειωθεί το κόστος ενέργειας».

    Η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

    Από την πλευρά της, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Εργασίας:

    «Ο κ.Χατζηδάκης προκαλεί με ψέματα επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Ο Υπουργός Εργασίας που κατήργησε το οκτάωρο, επέβαλε τις ατομικές συμβάσεις και την απλήρωτη εργασία, θέσπισε τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, διέλυσε το ΣΕΠΕ, υπονόμευσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, και ποινικοποίησε το δικαίωμα στην απεργία, ζητά τώρα και τα ρέστα! Ισχυρίζεται ότι τάχα ο αντεργατικός νόμος του προβλέπει παρόμοιες ρυθμίσεις με τη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση του Βελγίου για 4ήμερη εβδομάδα εργασίας.

    Μόνο που η βελγική πρόταση δεν προβλέπει μείωση μισθού, σε αντίθεση με τη διευθέτηση με ατομική σύμβαση που επιβάλλει ο νόμος Χατζηδάκη με τις δύο ώρες εργασίας πέραν του οκταώρου να είναι απλήρωτες και να συμψηφίζονται με ρεπό κάτω από την εκβιαστική απειλή της απόλυσης. Στο Βέλγιο ισχύει η 38ωρη εργασία, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι πλήρως κατοχυρωμένα και το δικαίωμα στην απεργία σεβαστό, ενώ το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας / ΣΣΕ είναι στο 96%, το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ – ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις με ποσοστό κάλυψης από ΣΣΕ κάτω από το 14% των εργαζομένων!

    Οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τη συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη μείωση των αποδοχών τους και την κυβερνητική άρνηση ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού, την εργοδοτική ασυδοσία και την απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, την εργασιακή επισφάλεια, τον εκφοβισμό και τις τιμωρητικές συνέπειες για τη συλλογική τους δράση.

    Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή για την κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την αποκατάσταση και ενίσχυση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, των κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση αποδοχών!​»

    Η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη

    Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Νάσου Ηλιόπουλου και της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Το επαναλαμβάνω: Αυτό που υιοθετήθηκε με το νόμο για την τετραήμερη εργασία (μετά από αίτημα του εργαζομένου και συμφωνία με τον εργοδότη του) είναι ακριβώς αυτό που υιοθετήθηκε και στο Βέλγιο! Ακριβώς! Με τη διαφορά ότι στο Βέλγιο αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ και σε φιλικά προς αυτόν μέσα ενημέρωσης, ενώ στην Ελλάδα θεωρείται «αντεργατικό».

    Οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τους υπογραμμίζουν απλώς την απόγνωσή τους για την κατάρρευση του μύθου που προσπάθησαν να δημιουργήσουν. Μέχρι και δηλώσεις μου για την ενέργεια πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής ενεργειακή κρίση επιστράτευσαν για να κρυφτούν πολιτικά. Όσο για το ύφος; Είναι το γνωστό «κεντρώο» ύφος ΣΥΡΙΖΑ.

    Τους προειδοποιούμε όμως:

    Τους περιμένουν τρεις ακόμα δυσάρεστες εκπλήξεις:
    – Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η οποία έχει ήδη μειωθεί από 17,2% το καλοκαίρι του 2019 σε 12,8% το Δεκέμβριο του 2021.
    – Η εγκατάσταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας τους επόμενους μήνες, πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ
    – Και η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

    Λυπούμαστε που γκρεμίζουμε τους μύθους τους. Αλλά τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».

    Διαβάστε επίσης

    Κωστής Χατζηδάκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν γιατί στο Βέλγιο εφαρμόζονται ρυθμίσεις που περιέχει ο νόμος Χατζηδάκη



    ΣΧΟΛΙΑ