• Πολιτική

    Κοντοζαμάνης: Καταγράψαμε δωρεές 86 εκατ. € από 496 φορείς και οργανισμούς για τη στήριξη του ΕΣΥ

    • NewsRoom
    Η Πορτογαλία θα στείλει «σύντομα» πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε ο ρωσικός στρατός, δήλωσε σήμερα Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών. «Η Πορτογαλία έχει ήδη στείλει περισσότερους από 60, 70 τόνους πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και θα στείλει κι άλλο σύντομα», είπε ο Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Θα είναι «εξοπλισμός προστασίας αλλά και εξοπλισμός επίθεσης», πρόσθεσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι η υπουργός Άμυνας Χελένα Καρέιρα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Πορτογαλία είχε ήδη ανακοινώσει στα τέλη Φεβρουαρίου την αποστολή στην Ουκρανία «γιλέκων, κράνων, γυαλιών νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδων, πυρομαχικών διαφόρων διαμετρημάτων» και «αυτόματων τυφεκίων G3». Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι κήρυξε «personae non gratae» δέκα εργαζομένους της ρωσικής πρεσβείας «των οποίων οι δραστηριότητες ήταν αντίθετες με την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Λάβαμε τη σωστή απόφαση», εξήγησε ο Πορτογάλος υπουργός, θεωρώντας ότι αυτοί οι άνθρωποι ασκούσαν «δραστηριότητες αντίθετες προς την εθνική ασφάλεια» και «το διπλωματικό τους καθεστώς». ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

    Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας


    Σημαντικό πυλώνα στήριξης του ΕΣΥ χαρακτήρισε τις δωρεές, που έφθασαν στα 86 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει από τους «μεγάλους ευεργέτες», όπως τους χαρακτήρισε, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

    Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Πουλά, μέχρι στιγμής έχουν συνεισφέρει συνολικά 496 φορείς και οργανισμοί και αποδοχή δωρεάς έγινε για τους 253, ενώ για τους υπόλοιπους 243 είναι σε εξέλιξη η διαδικασία.

    «Μέχρι 16 Απριλίου το εκτιμώμενο ποσό από τις δωρεές είναι 86 εκατ. ευρώ. Για τα 40 εκατ. έγινε η αποδοχή, ενώ τα υπόλοιπα 46 βρίσκονται υπό επεξεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η όλη διαδικασία γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και πρόσθεσε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή ελέγχου με άτομα εγνωσμένου κύρους, που θα εισηγηθούν στον υπουργό Υγείας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την σωστή και χρηστή αξιοποίηση των κονδυλίων.

    «Το υπουργείο Υγείας θα προβεί σε απολογισμό και αναλυτική παρουσία, τόσο για όλες τις δωρεές που έχουν γίνει όσο και για το πού κατέληξαν, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ