• Πολιτική

    Κωνσταντινίδης (υφ. Εξωτερικών): Με την επιστολική ψήφο φέρνουμε πιο κοντά τον οικουμενικό Ελληνισμό – Δυσαρέσκεια από το ΠΑΣΟΚ

    • NewsRoom
    Στάθης Κωνσταντινίδης

    Στάθης Κωνσταντινίδης


    Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει ακόμα πιο κοντά στη χώρα και στην πολιτική τον οικουμενικό Ελληνισμό είναι αταλάντευτη. Είναι για εμάς θέμα τιμής», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωσταντινίδης αναφερόμενος στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. «Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο μεγαλώνει την Ελλάδα και φέρει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και του Θοδωρή Λιβάνιου. Είμαστε περήφανοι που το ψηφίζουμε και σας καλούμε να πράξετε και εσείς το ίδιο», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

    «Αφού κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου για την επιστολική ψήφο, στην επιτροπή της Βουλής, διαφάνηκε η προοπτική αυξημένης διακομματικής αποδοχής, η επισπεύδουσα υπουργός τόλμησε το αυτονόητο. Έφερε τροπολογία που επεκτείνει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου για τους κατοίκους του εξωτερικού, και στις εθνικές εκλογές. Σε χρόνο μάλιστα που από λίγο ως πολύ, όλα τα κόμματα, με την εξαίρεση του ΚΚΕ, έχουν εκφράσει τη σχετική συναίνεσή τους σε μια τέτοια ρύθμιση. Και ενώ θα περίμενε κανείς αυτή η πρωτοβουλία να τύχει μεγάλης, ευρύτατης αποδοχής και ανταπόκρισης, τελικά προκάλεσε θαλασσοταραχή και περιδίνηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης», είπε ο Στάθης Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε: «ενώ στην αρχή μας είπαν ότι ήταν θετικοί, μετά κάποιος έφερε μια ένσταση αντισυνταγματικότητας και αποδέχθηκαν και υπερψήφισαν την αντισυνταγματικότητα, αλλά επειδή η υπουργός έφερε μια τροπολογία προκειμένου να ασκούν το δικαίωμα τους οι απόδημοι και στις εθνικές εκλογές, με την επιστολική ψήφο, τότε γι αυτό δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται και ήδη οι του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι δεν θα την ψηφίσουν. Βέβαια οποιαδήποτε ομοιότητα με τη viral δήλωση του αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού, δεν είναι καθόλου τυχαία κύριοι της αντιπολίτευσης».

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στην αρχή είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά στη συνέχεια ψήφισαν την ένσταση αντισυνταγματικότητας, είναι στάση που κατατάσσεται στα κοινοβουλευτικά ανέκδοτα.

    Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις για κίνδυνο αλλοίωσης της εκλογικής βούλησης, αιτιάσεις του τύπου «τι θα κάνει ο παππούς στο απομακρυσμένο χωριό», ο υφυπουργός Εσωτερικών είπε: «μα ο παππούς στο απόμακρο χωριό, που δεν θα του είναι εύκολο να ακολουθήσει τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, θα πάει στο σχολείο να ψηφίσει. Όπως επίσης ο άνθρωπος του εξωτερικού θα βρει έναν γνωστό του, έναν συγγενή του να του δώσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική αναζήτηση του φακέλου και την αποστολή του. Αν είναι δυνατόν να επικαλούμαστε τέτοιου είδους δυσκολίες μπροστά στις δυσκολίες που έχει ένας άνθρωπος να διανύσει μια απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων για να φτάσει σε ένα εκλογικό κέντρο του εξωτερικού. Το ακόμα πιο προωθημένο που ακούσαμε είναι ότι κάποιος μπορεί να επηρεάσει τον εκλογέα, κατά την ψηφοφορία. Εδώ μέσα κανένας δεν ξέρει για το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο που δίνει ο γιος στη γιαγιά, για να πάει να ψηφίσει. Ο γιος στη μητέρα του για να πάει να ψηφίσει. Δεν το ξέρει κανένας εδώ. Δεν το έχει ξαναδεί».

    Δυσαρέσκεια από το ΠΑΣΟΚ

    Ο τρόπος με τον οποίο ο υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωσταντινίδης σχολίασε τις αιτιάσεις και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τους κινδύνους αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης, με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη.

    «Πραγματικά, πέραν των περιπτώσεων συγκυβερνήσεων που είχαν πολύ μικρότερα κόμματα με βουλευτές που τέλος πάντων ήταν και καινούργιοι, δεν έχω ακούσει ποτέ τόσο χαμηλού επιπέδου τοποθέτηση από μέλος της κυβέρνησης. Είναι ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο. Παραδίδω τον κ. Κωνσταντινίδη και την ομιλία του στην κρίση του πρωθυπουργού και αυτού που τον επέλεξαν. Λυπάμαι πολύ για το ύφος και το περιεχόμενο μέλους της κυβέρνησης, που στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί, μιλάει με τέτοια φρασεολογία», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Εσωτερικών: «και να σας πω κάτι κύριε συνάδελφε, ούτε με σταυρωμένο ψηφοδέλτιο δεν ψηφίζεστε μετά από αυτά που είπατε. Να είστε σίγουρος γι΄αυτό».

    «Προφανώς, δεν καταλάβατε την ομιλία μου, δεν πειράζει ξανακούστε την. Στην κρίση των πολιτών υποκείμεθα όλοι μας», απάντησε ο υφυπουργός Εσωτερικών

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Κωνσταντοπούλου: Η Κεραμέως να αποσύρει την τροπολογία που διευρύνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές

    Γεροβασίλη: Συναίνεση από εμάς δεν θα βρει η κυβέρνηση

    Κασσελάκης: «Επιστολική ψήφος: Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο;»



    ΣΧΟΛΙΑ