• Πολιτική

    «Κωδικός» μεσαία τάξη, η στρατηγική Μητσοτάκη – Υπό συνεχή πίεση ο Τσίπρας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    υριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπραςυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας


    Tο άσμα τα θέλει ως εξής: «Εμείς η μεσαία τάξη / είμεθα η μόνη τάξη / με έντιμη συνείδηση, εθνική /παρασυρόμενοι όμως απ’ τις άλλες τάξεις / στα νοήματα και στις πράξεις / δίνουμε χροιά πολιτική».  Ο Δήμος Μούτσης χρησιμοποιεί μαύρη ειρωνεία για να περιγράψει τη μεταπολιτευτική κατάσταση, για να μιλήσει χαλαρά για την απολιτίκ μεσαία τάξη. Στην πραγματικότητα, όμως, η μεσαία τάξη μόνο απολιτίκ δεν είναι.

    Αν κάτι μας δίδαξαν οι πολλαπλές εκλογές του 2019, είναι ότι η μεσαία τάξη έχει γνώμη και έχει επιρροή. Η εκλογική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή, και σε αυτή ο πρωθυπουργός επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει τα ερείσματά του μέχρι την εξάντληση της (πρώτης) τετραετίας.

    Οι  εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό τη μεσαία τάξη και δεν ήταν καθόλου τυχαίες. Ο πρωθυπουργός προφανώς επιδιώκει να εδραιώσει το προβάδισμά του στις ομάδες που «τιμώρησαν» τον ΣΥΡΙΖΑ και, καθώς βλέπει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να επανορθώσει τις σχέσεις του μαζί τους, θα επιδιώξει να  εδραιώσει την κυριαρχία του θυμίζοντας τον  τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρθηκε στην μεσαία τάξη.

    Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και η εγκατάλειψη όποιας απόπειρας συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η επιλογή  να ασκηθεί πίεση στον χώρο του πρώην ΠαΣοΚ, δεδομένης και της τάσης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική προς την κυβέρνηση, πολιτική τακτική η οποία δεν φαίνεται να γίνεται συμπαγώς αποδεκτή από τους ψηφοφόρους του κόμματος της Φώφης Γεννηματά.

    Προβληματισμός για στοιχεία δημοσκοπήσεων

    Είναι προφανές ότι (και) ο νέος προεκλογικός πόλεμος, όσο κι εάν κρατήσει κι όποτε κι εάν στηθούν οι κάλπες, θα δοθεί για την μεσαία τάξη. Όπως είναι επίσης προφανές πως η μεσαία τάξη -ή, για την ακρίβεια, μεγάλο μέρος των μεσαίων στρωμάτων- παραμένει επί του παρόντος πολιτικά ψυχρή και σταθμευμένη στην «γκρίζα ζώνη» των δημοσκοπήσεων. Για αυτές,  παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν ένα συνεχιζόμενο προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και μια καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν με προβληματισμό κάποια ποιοτικά ευρήματα.

    Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη έρευνα της MRB. Το προβάδισμα της ΝΔ στην αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων διατηρείται μεν στο 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (37,8% – 25,9%), όμως οι αξιολογήσεις των επιδόσεων της κυβέρνησης παρουσιάζουν ανησυχητικές για την κυβέρνηση τάσεις. Ειδικότερα: Θετικά και μάλλον θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 39,9% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητικά και μάλλον αρνητικά την κρίνει το 58,2%. Την ίδια στιγμή, το 58,4% βλέπει ως καθόλου ή λίγο αποτελεσματικές τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και το 30,4% τις θεωρεί πολύ ή αρκετά αποτελεσματικές. Ως προς τον πρόσφατο ανασχηματισμό, το 50% εκτιμά ότι «κινείται μάλλον ή σίγουρα προς τη λάθος κατεύθυνση», ενώ μόνο ένα 25,1% εκτιμά ότι «κινείται σίγουρα ή μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση».

    Ισορροπίες «δεξιά»- «αριστερά»

    Ο προβληματισμός στο επιτελείο του πρωθυπουργού σε σχέση με τις απώλειες στις δημοσκοπήσεις, αφορά κυρίως στο πολιτικό πεδίο. Οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από δεξιά, σε συνδυασμό με το «μούδιασμα» ενός μέρους του κεντρώου ακροατηρίου έπειτα από τον ανασχηματισμό, οδηγούν σε αναζητήσεις και αναπροσαρμογές της τακτικής σε πολλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά ως προς τούτο είναι τα όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Με αφορμή τα μέτρα για την πανδημία και την κριτική που ασκείται, σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Όσοι βρίσκονται είτε στα δεξιά είτε στα αριστερά και θέλουν να δουν την κυβέρνηση να μαλώνει με κοινωνικές ομάδες δεν θα το δουν».

    Πάντως, παρά το ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να αιωρείται, οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας εξακολουθούν να είναι κατηγορηματικές. Σε αυτό επιμένουν και οι συνεργάτες του, οι οποίοι σημειώνουν ότι οι πρόσφατες οικονομικές εξαγγελίες θέτουν και τον χρονικό ορίζοντα για την προσφυγή στις κάλπες. Το σενάριο βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση σήμερα στηρίζεται στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν θα έχουν πρόσκαιρο αλλά δυναμικό χαρακτήρα στο διάστημα της επόμενης διετίας και πέραν αυτής.

    Υπό αυτό το πρίσμα και σύμφωνα με τις επίμονες διαβεβαιώσεις στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην οικονομία και πιθανές περαιτέρω ελαφρύνσεις (π.χ. στον ΕΝΦΙΑ και στην εισφορά αλληλεγγύης) θα θέσουν και τα εκλογικά διλήμματα προς τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της συνέχισης της πολιτικής της κυβέρνησης και των όσων διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Διαβάστε επίσης

    Κεραμέως: Να πείσουμε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

    Γεραπετρίτης: Ακατανόητος ο Τσίπρας – Είναι βέβαιο ότι θα χάσει τις εκλογές

    Πλεύρης: Οι προτεραιότητές του στο υπουργείο Υγείας – Τι είπε για τον εμβολιασμό του Πολάκη



    ΣΧΟΛΙΑ