• Πολιτική

    Ο Klaus Regling μαλώνει τον «κακό μαθητή» της Ευρώπης: Πέντε χώρες βοηθήσαμε μόνο η Ελλάδα απέτυχε!

    • NewsRoom
    ESM

    Ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling.


    Τέσσερις στις πέντε χώρες που υπεβλήθησαν στο πρόγραμμα βοήθειας, πέτυχαν. Η πέμπτη είναι η Ελλάδα. Η αποθαρρυντική αυτή διαπίστωση έγινε σε συνέδριο στη Λευκωσία, δια στόματος του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Reglingεκθέτοντας την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Regling επεσήμανε ότι μέχρι τώρα στο πρόγραμμα βοήθειας έχουν υποβληθεί πέντε χώρες. «Εχουμε βοηθήσει πέντε χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης: Την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Τέσσερις από αυτές αποτελούν τώρα ιστορίες επιτυχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός οικονομολόγος ενώ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2017 μόνο εάν καταφέρει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Ο Γερμανός τεχνοκράτης επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μέσα στον επόμενο χρόνο, εάν συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Από την άλλη πλευρά, οι αυξήσεις των φόρων φαίνεται πως “αμαυρώνουν” τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα. Αυτό σημειώνει σε έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφα που αποκαλύπτει η έκθεση προϋπολογισμού της Βουλής, οι θεσμοί προτείνουν μοντέλο Δανίας για τις εργασιακές σχέσεις. 

    Ο κ. Regling πάντως παραμένει σταθερός στην άποψή του περί επιστροφής της χώρας στις αγορές.  Άποψη που είχε εκφράσει και παλαιότερα επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomerg ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017 και να χρηματοδοτεί από αυτές τις ανάγκες της από το 2018 και μετά.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε τονίσει ότι η εμπειρία και από τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα έδειξε ότι δοκίμασαν τις αγορές πριν από τη λήξη της χρηματοδότησής τους από τον ESM. Αυτό έγινε, είπε, με μικρά ποσά, κάτι που είναι λογικό, επειδή το κόστος δανεισμού από τις αγορές ήταν πολύ υψηλότερο από το κόστος δανεισμού μέσω του ESM.

    «Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να κάνει το ίδιο το 2017», είπε, προσθέτοντας ότι «από το 2018 και μετά αναμένεται ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτείται από τις αγορές. Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα» υποστήριξε προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειάζεται η χώρα, τα επόμενα δύο χρόνια, είναι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βαρίδι στην κυβέρνηση το δίδυμο Κρέτσου- Παππά-Αναμένονται εξελίξεις με τον ανασχηματισμό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τριπλή υποχώρηση για ΕΣΡ – άδειες από τον βαριά τραυματισμένο Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θοδωρής Ρουσόπουλος – Νίκος Παππάς: Τα alter ego δύο πρωθυπουργών



    ΣΧΟΛΙΑ