• Business

    Citi: H στήριξη της Γαλλίας δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα με το χρέος και το QE

    Citigroup

    Citigroup


    Στις δηλώσεις Regling περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και στην στήριξη της Γαλλίας σχετικά με το χρέος και το QE αναφέρεται η Citigroup σε νέο της note, τονίζοντας πως παρά την βοήθεια αυτή, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει κάτι παραπάνω από την δόση και το κλείσιμο της αξιολόγησης στο προσεχές Eurogroup.

    Ο Regling ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αν η Ελλάδα διατηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, υπάρχει η προοπτική να μπορέσει να εκδώσει το πρώτο κρατικό ομόλογο από το 2014 ακόμα και φέτος, και το αργότερο το 2018. Όπως τόνισε, η περαιτέρω καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης θα ήταν κακή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

    Η θέση των πιστωτών της χώρας μας παραμένει δύσκολη σχετικά με την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους (εάν υπάρξει). Το Eurogroup αυτής της εβδομάδας ενδέχεται να αποφέρει μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και την επόμενη εκταμίευση της δόσης, με τα ελληνικά μέσα να τονίζουν ότι είναι σε εξέλιξη μια γαλλική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, οδηγώντας την ΕΚΤ στην απόφαση να δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

    O ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι έντονα συνυφασμένος με την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.  Ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομίας Le Maire δήλωσε «η επίσκεψή μου στην Αθήνα στοχεύει στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία την προσεχή Πέμπτη που θα προσφέρει στην Ελλάδα προοπτικές σταθερότητας και ανάπτυξης». Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη πρόταση δύσκολα θα καταστεί ευοίωνη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

    Όπως σχολιάζει η Citi, μια ανανεωμένη ώθηση από τη νέα γαλλική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει ελαφρώς τις διαπραγματεύσεις για την ελληνική διάσωση. Η αμερικάνικη τράπεζα όμως διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το αν θα υπάρξει κάποια συμφωνία αυτή την εβδομάδα με στόχο την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και συνεχίζει να πιστεύει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και η ένταξή της στο QE, είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ε. Τσοτσορός: Πώς τα ΕΛΠΕ αναβαθμίζουν τη χώρα διεθνώς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΠΕ, ExxonMobil και TOTAL κατέθεσαν αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές της Κρήτης



    ΣΧΟΛΙΑ