• Πολιτική

    Κυβερνητικό σχέδιο με στόχο την κοινωνική συναίνεση για τα μέτρα – Συσκέψεις με ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΛΠΕ

    Μητσοτάκης σε ΕΒΕΑ: Έχει γίνει παρεξήγηση αναφορικά με τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

    Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Στην κόψη του ξυραφιού ως προς την διαχείριση της πανδημίας κινείται η κυβέρνηση, με κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ριζική ανατροπή της συνολικής εικόνας.

    Οι επιστημονικές εκτιμήσεις για αύξηση των κρουσμάτων κατά ένα εκατομμύριο έως το τέλος του έτους – στον βαθμό που επιβεβαιωθούν – θα σημάνουν πιθανότατα και μια δραματική εκτίναξη των θανάτων λόγω κορονοϊού, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τον μακάβριο απολογισμό της διετίας.

    Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αμφιθυμία σε ό,τι αφορά την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, ή την επέκταση της υποχρεωτικότητας, για παράδειγμα στον δημόσιο τομέα ή στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

    Η απάντηση ως προς αυτά είναι ότι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας προϋποθέτει την ύπαρξη και επιβολή κυρώσεων, όπως η αναστολή εργασίας,

    Κάτι τέτοιο, λένε, θα προξενούσε σοβαρά προβλήματα επιχειρησιακής επάρκειας, κυρίως στο στράτευμα όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων.

    Προϋπόθεση η «κοινωνική συναίνεση»

    Όσο πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να υπηρετήσει την επιλογή της και να μην επιβάλει απαγορευτικά μέτρα πουθενά, η επιλογή της μοιάζει μ΄ ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα της περιόδου.

    Λοιμωξιολόγοι και ιατρικό προσωπικό στις επιβαρυμένες περιοχές υποστηρίζουν ότι η διαφαινόμενη πορεία των πραγμάτων θα καταστήσει αναπόφευκτους τους περιορισμούς, έστω σε τοπικό επίπεδο, ενώ από το Σάββατο τέθηκαν σε δοκιμασία τα νέα μέτρα ελέγχου της κοινωνικής δραστηριότητας των ανεμβολίαστων πολιτών.

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σχετικά ότι για την αποτελεσματικότητα των τελευταίων αποφάσεων βασική προϋπόθεση είναι η κοινωνική συναίνεση και ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα με παρεμβάσεις αστυνομικού τύπου.

    Υπό αυτό το πρίσμα, έχουν προγραμματισθεί για την Δευτέρα συσκέψεις της κυβέρνησης με εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και επαγγελματιών του εμπορίου, της εστίασης (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΛΠΕ κά), στους οποίους αναμένεται να υπογραμμισθεί ότι η λειτουργία των επιχειρήσεών τους προϋποθέτει και τη δική τους συμμετοχή στην εφαρμογή και στον έλεγχο των νέων μέτρων.

    Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι σε αυτή τη φάση, όσες παραβάσεις διαπιστώνονται και οδηγούν σε διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων, θα αναρτώνται δημοσίως και ονομαστικά, προς παραδειγματισμό επαγγελματιών και πολιτών.

    Πιέζεται το Σύστημα Υγείας

    Πέραν αυτών πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπό την ανησυχία της περαιτέρω έξαρσης τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει επίγνωση για την αναμενόμενη πίεση στο σύστημα υγείας και εν όψει αυτής έχουν εκπονηθεί σχέδια αντίδρασης.

    Σε αυτά περιλαμβάνονται οι μεταφορές ασθενών με κορονοϊό σε περιοχές με καλύτερες υγειονομικές υποδομές, οι μετατροπές νοσοκομειακών δομών σε μονάδες διαχείρισης της πανδημίας κά.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντα, υπάρχουν προβολές για την εξέλιξη του νέου κύματος, οι οποίες δείχνουν πως όση πίεση κι αν ασκηθεί, θα είναι διασφαλισμένες οι αντοχές του συστήματος Υγείας, ώστε αυτό να ανταπεξέλθει.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεσσαλονίκη: Ασφυξία στα νοσοκομεία – Ρεκόρ εισαγωγών στο Παπαγεωργίου

    Θάνος Πλεύρης: Δεν υπάρχει επιλογή να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί



    ΣΧΟΛΙΑ