• Business

    Λιανεμπόριο: Πτώση στην καταναλωτική κίνηση στην πρεμιέρα των νέων μέτρων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Σταύρος Καφούνης: Η ευθύνη για το rapid test να βαρύνει μόνο τον πελάτη που βρίσκεται εντός καταστήματος

    Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του ΕΣΑ


    Εν μέσω των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων και με ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή, η αγορά  λειτουργεί από χθες, βάσει των νέων μέτρων.

    Οι έλεγχοι που καλούνται να πραγματοποιούν οι επαγγελματίες σε όσους επιθυμούν να μπουν στα καταστήματα και να ψωνίσουν, είτε για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε για rapid test, έφεραν το πρώτο διήμερα ουρές, έξω από τα μεγάλα καταστήματα στους πολυσύχναστούς εμπορικούς δρόμους.

    Η εικόνα στην Ερμού, έδινε την αίσθηση αυξημένης καταναλωτικής κίνησης, οι ουρές ωστόσο δημιουργήθηκαν προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

    Κι αυτό, γιατί μπορεί τα νέα μέτρα να λαμβάνονται για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ωστόσο ο έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιος διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα, γίνεται σε όλους τους καταναλωτές.

    Μείωση 10% το πρώτο διήμερο των νέων μέτρων

    Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο mononews o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 10% τις δύο πρώτες μέρες εφαρμογής των νέων μέτρων.

    Όπως φάνηκε πάντως από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν το πρώτο διήμερο, οι περισσότεροι καταναλωτές που επισκέφθηκαν τα καταστήματα, διέθεταν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Λίγοι ήταν οι ανεμβολίαστοι πολίτες που επέλεξαν το πρώτο Σαββατοκύριακο με τα νέα μέτρα, να κάνουν rapid test προκειμένου να βγουν να ψωνίσουν.

    Ο εμπορικός κόσμος από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι νέοι κανόνες λειτουργίας της αγοράς, επεσήμανε το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λίγα άτομα προσωπικό, ώστε να διενεργούν τους ελέγχους. Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Καφούνη διαπιστώθηκε τελικά και στην πράξη τις πρώτες δύο ημέρες.

    «Για τα μεγάλα καταστήματα που διαθέτουν προσωπικό στην είσοδο, είναι πιο εύκολο να γίνεται έλεγχος των πελατών. Για μία μικρή επιχείρηση με ένα ή δύο άτομα προσωπικό είναι ανέφικτο» τονίζει ο κ. Καφούνης.

    «Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού»

    Για το σύνολο του λιανεμπορίου πάντως, δημιουργείται ακόμη ένα ζήτημα. Οι επιχειρηματίες του κλάδου κάνουν λόγο για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά καθώς αντίστοιχους ελέγχους δεν υποχρεούνται να διενεργούν τα σούπερ μάρκετ, πολλά εκ των οποίων πωλούν είδη όπως ενδύματα, υποδήματα, είδη για το σπίτι και ηλεκτρικές συσκευές. Αντίστοιχα, επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, που πωλούν αντίστοιχα προϊόντα καλούνται να ελέγχουν τους πελάτες τους.

    Σε κάθε περίπτωση, ο προβληματισμός του εμπορικού κόσμου παραμένει έντονος με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις, στις οποίες ήλπιζαν για τόνωση του τζίρου τους αλλά και ενόψει της Black Friday που έρχεται στις 26 Νοεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς λειτουργούν από το Σάββατο λιανεμπόριο και εστίαση – Όλα τα νέα μέτρα

    Λιανεμπόριο – Εστίαση: Σε αναβρασμό οι επιχειρηματίες αναμένοντας τα νέα μέτρα

     



    ΣΧΟΛΙΑ