• Πολιτική

    Κυβέρνηση: Η αβεβαιότητα του σεναρίου αυτοδυναμίας προκαλεί συζήτηση για τριπλές κάλπες

    κυβέρνηση


    Εν αναμονή της έκβασης της νέας φάσης της πανδημίας, η άνοιξη του 2022 περιγράφεται ως το διάστημα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τις πολιτικές του κινήσεις, με το βλέμμα στην κυβέρνηση στραμμένο στις εκλογές.

    Μεγάλο αγκάθι σε αυτή τη πορεία είναι το κύμα της ακρίβειας, το οποίο προεξοφλείται ότι πολύ σύντομα θα εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση και επιμονή, καθώς η μετακύλιση των ανατιμήσεων από τα πεδίο της ενέργειας στην καταναλωτική αλυσίδα θεωρείται δεδομένη.

    Εν όψει αυτών κρίθηκε σκόπιμη η ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό των νέων μέτρων στήριξης ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου προαναγγέλλουν και άλλου τύπου παρεμβάσεις, μεταξύ αυτών, τις νέες αυξήσεις μισθών εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά και τις απευθείας επαφές με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

    Πάντως, δεν λείπει ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων αυτών και κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν διαπιστώνεται τόσο στις τιμές παραγωγού όσο στα ενδιάμεσα στάδια διακίνησης αγαθών.

    Υπό αυτή την έννοια και όσο ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει, η διπλή κρίση στο υγειονομικό και οικονομικό πεδίο προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δυσχεραίνει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πείσει για τα οφέλη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και την εμπέδωση από τους πολίτες της αίσθησης ότι η οικονομική τους κατάσταση βελτιώνεται.

    Νέα εκλογικά σενάρια      

    Σε αυτό το περιβάλλον κι ενώ η αβεβαιότητα τους πρώτους μήνες του 2022 είναι βέβαιο ότι θα κατατρύχει τη χώρα και τη κυβέρνηση, στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, στην σκέψη αρκετών, αρχίζουν να θολώνουν τα σενάρια για την εκλογική στρατηγική της αυτοδυναμίας, την οποία περιέγραψε ο πρωθυπουργός το προηγούμενο φθινόπωρο.

    Η διπλή κάλπη δε δημιουργεί πλέον βεβαιότητες, καθώς το ορατό στις δημοσκοπήσεις «σπάσιμο» του δίπολου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ από την ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) συνθέτει μια σημαντικά περίπλοκη εξίσωση για τη δεύτερη κάλπη, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς κυβερνητικών στελεχών, η απόκτηση της αυτοδυναμίας με το νέο εκλογικό νόμο προϋποθέτει την επίτευξη ενός ποσοστού, 38%. Για να καταγραφεί αυτό το ποσοστό η κυβέρνηση πρέπει να φθάσει στις εκλογές χωρίς απώλειες από 39% που έλαβε το 2019. Αυτό πλέον, δύσκολα μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

    Έτσι και καθώς το βασικό δίλημμα που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αυτό της κυβερνησιμότητας, το ζήτημα των συνεργασιών εξετάζεται υπό διαφορετικούς όρους.

    Ένα από τα σενάρια που διακινείται κι από κύκλους της ΝΔ θέλει τον πρωθυπουργό να αναζητά συνεργασία με την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, μετά τη δεύτερη κάλπη κι εφόσον το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) δεν θελήσει να παίξει τον ρόλο του κυβερνητικού εταίρου.

    Ένα δεύτερο σενάριο, το οποίο επίσης συζητείται εντός της ΝΔ θέλει τον πρωθυπουργό να προσφεύγει σε Τρίτη εκλογική αναμέτρηση προκειμένου να επιτύχει την αυτοδυναμία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Πίεση στο ΕΣΥ από την αύξηση των εισαγωγών



    ΣΧΟΛΙΑ