• Πολιτική

    Κυριαρχία ΝΔ και Μητσοτάκη – Γιατί πανηγυρίζουν στο Μαξίμου, σε ποιες περιοχές επικρατεί ανησυχία

    Νίκος Χαρδαλιάς και Κυριάκος Μητσοτάκης

    Νίκος Χαρδαλιάς και Κυριάκος Μητσοτάκης


    Απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταγράφεται με βάση τα αποτελέσματα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που κατέγραψαν οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το κυβερνών κόμμα σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους, έφερε πολλά χαμόγελα στο Μοσχάτο και το Μέγαρο Μαξίμου.

    Ουσιαστικά η ετυμηγορία του ελληνικού λαού επιβράβευσε τις επιλογές σε πρόσωπα αλλά και τον πολιτικό χαρακτήρα που έδωσε προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης σε αυτές τις εκλογές όταν ζήτησε 13 στις 13 περιφέρειες.

    Ο στόχος να βαφτεί όλος ο χάρτης της Ελλάδας γαλάζιος είναι εφικτός αφού ακόμη και στις περιφέρειες που θα έχουμε δεύτερο γύρο θα υπάρχει σύγκρουση «γαλάζιων» υποψηφίων. Ακόμη, όμως, κι αν χάσουν οι επίσημοι υποψήφιοι της ΝΔ (π.χ. η κ. Κράτσα, ο κ. Μέτιος, ο κ. Κασαπίδης) το Μαξίμου «αγκαλιάζει» τους λεγόμενους «αντάρτες» που είναι σαρξ εκ της σαρκός της.

    Πλην της Θεσσαλίας όπου ο Κ. Αγοραστός σημείωσε σημαντικές απώλειες – προφανώς λόγω της διαχείρισης των καταστροφικών πλημμυρών- και θα έχει αντίπαλο την επόμενη Κυριακή τον Δημήτριο Κουρέτα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να κερδίσει ο νυν περιφερειάρχης.

    Και στους μεγάλους δήμους της χώρας η Νέα Δημοκρατία δείχνει χαρούμενη ως προς της επιλογές της αφού και στην Αθήνα και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη επικράτησαν οι υποψήφιοι που στήριξε το κυβερνών κόμμα.

    Η αποτίμηση

    Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των εκλογών θα έλεγε κανείς ότι η ΝΔ είναι κυρίαρχη, αφού για έκτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση (εθνικές και αυτοδιοικητικές κάλπες) είναι η νικήτρια.

    Παράλληλα, κέρδισε ορισμένα σημαντικά στοιχήματα, αλλά θα πρέπει να προβληματιστεί και για ορισμένα αποτελέσματα.

    H ΝΔ κερδίζει καθαρά 6 περιφέρειες της χώρας από την πρώτη Κυριακή ενώ η 7η είναι η Κρήτη όπου ο κ. Αρναουτάκης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά στηρίχθηκε από τη ΝΔ και πήρε ποσοστό περί το 78%.

    Στις άλλες έξι τα ποσοστά των γαλάζιων εκλεκτών είναι εντυπωσιακά.

    Απόλυτα δικαιωμένος είναι ο πρωθυπουργός από την επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά για την Αττική. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρδαλιάς επιστρατεύτηκε την τελευταία στιγμή για να αντικαταστήσει τον υποψήφιο μέχρι το καλοκαίρι, Γ. Πατούλη, και με λίγο χρόνο μπροστά του να κάνει προεκλογική εκστρατεία, κατάφερε να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό πάνω από 46%.

    Απ. Τζιτζικώστας και Κ. Μητσοτάκης

    Συγκεκριμένα, ο Απ. Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία επανεκλέγεται με ποσοστό περί το 60% κάνοντας ουσιαστικά περίπατο.

    Στο Νότιο Αιγαίο, ο Γ. Χατζημάρκος επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, εξελέγη με την πρώτη και με ποσοστό περί το 66%.

    Στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός έγραψε εντυπωσιακό σκορ, κοντά στο 48% και δεν χρειάζεται άλλο γύρο.

    Στη Δυτική Ελλάδα ο φαρμακοποιός Νεκτάριος Φαρμάκης επανεκλέγεται με ποσοστό κοντά στο 60%.

    Στην Ηπειρο σάρωσε και πάλι ο γαλάζιος εκλεκτός, Αλ. Καχριμάνης καθώς το ποσοστό του έφτασε το 54%.

    Δεύτερος γύρος

    Στις άλλες έξι περιφέρειες που οδηγούνται σε δεύτερο γύρο, την πρώτη θέση πήραν γαλάζιοι υποψήφιοι, είτε επίσημα στηριζόμενοι είτε «αντάρτες». Ο Χρήστος Μέτιος στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, άγγιξε την αυτοδυναμία (κοντά στο 41%) αλλά θα πάει σε δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον κ. Τοψίδη ο οποίος παίρνει ποσοστό περί το 35%.

    Στα Ιόνια Νησιά η επίσημη «γαλάζια» υποψήφια κ. Ρόδη Κράτσα δεν τα κατάφερε να κερδίσει αλλά θα πάει σε δεύτερο γύρο. Η νυν περιφερειάρχης θα έχει αντίπαλο τον κ. Ι. Τρεπεκλή ο οποίος προέρχεται επίσης ΝΔ.

    Στην Δυτική Μακεδονία μάχη ψήφο – ψήφο μεταξύ το επίσημου υποψήφιου, νυν περιφερειάρχη, Γ. Κασαπίδη και του αντάρτη «γαλάζιου», Γ. Αμανατίδη.

    Τα αποτελέσματα σε Αν. Μακεδονία και Θράκη, Ιόνια Νησιά και Δυτική Μακεδονία δεν θεωρούνται καλά για τη ΝΔ, ειδικά αν οι επίσημοι υποψήφιοί της ηττηθούν από τους «αντάρτες», έστω κι αν οι τελευταίοι προέρχονται από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

    Δικαίωση θα πρέπει να αισθάνονται στο Μαξίμου με την επιλογή του Αλκιβιάδη Στεφανή για το Βόρειο Αιγαίο, ο οποίος πήρε την πρώτη θέση με ποσοστό περί το 40% αφήνοντας πολύ πίσω τον νυν περιφερειάρχη, Κ. Μουτζούρη.

    Η μάχη πάει στο δεύτερο γύρο με σοβαρές πιθανότητες ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ να κερδίσει την περιφέρεια.

    Μεγάλη δικαίωση για το Μαξίμου, αλλά και ειδικά για τον Αντώνη Σαμαρά (καθ’ ότι φίλος του) για την περιφέρεια Πελοποννήσου.

    Δ. Πτωχός

    Ο Δημήτρης Πτωχός, αν και χωρίς υψηλή αναγνωρισιμότητα, πήρε την πρωτιά αφήνοντας σχεδόν 10 μονάδες πίσω τον Πέτρο Τατούλη και πάνω από 30 μονάδες τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μάκαρη.

    Ο κ. Πτωχός στηρίχθηκε από κορυφαία στελέχη της ΝΔ και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αφού τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σημαντική κινητοποίηση για να ψηφιστεί. Ένα στοίχημα για το κυβερνών κόμμα που κερδήθηκε.

    Τέλος, η μοναδική περιφέρεια που θα συγκρουστεί γαλάζιος υποψήφιος με υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Θεσσαλία.

    Ο Κ. Αγοραστός έχασε δυνάμεις αφού «χρεώνεται» τη διαχείριση των πρόσφατων πλημμυρών, αλλά κέρδισε την πρώτη θέση.

    Κ. Αγοραστός

    Ικανοποιητικό το αποτέλεσμα για τον Δ. Κουρέτα ο οποίος πήρε πάνω από 34% χωρίς να έχει ιδιαίτερη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ που μάλλον τον άφησε να κάνει μόνος του εκστρατεία.

    Τα στοιχήματα που κέρδισε

    Συμπερασματικά για τις περιφέρειες θα έλεγε κανείς ότι μπορεί η ΝΔ να έχει και τις 13 περιφέρειες γαλάζιες, αλλά το βασικό κέρδος της είναι τα στοιχήματα που έβαλε και κέρδισε.

    Κι αυτά είναι ο Ν. Χαρδαλιάς στην Αττική που νίκησε, ο Δ. Πτωχός στην Πελοπόννησο που έκανε εντυπωσιακή πορεία, ο Αλκιβιάδης Στεφανής που «έβαλε κάτω» τον «αντάρτη» Κ. Μουτζούρη.

    Ειδικά στην περίπτωση του κ. Πτωχού η νίκη θα πρέπει να πιστωθεί προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στον Στ. Παπασταύρου, οι οποίοι στήριξαν τον συγκεκριμένο υποψήφιο.

    Δήμοι

    Το κυβερνών κόμμα εκτιμά θετικά την πορεία των υποψηφίων της σε πολλούς μεγάλους δήμους της χώρας.

    Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης πήρε ένα ποσοστό κοντά στο 42,5% που είχε πάρει όταν εξελέγη δήμαρχος για πρώτη φορά.

    Θα βρει απέναντί του μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση που όμως θα συνασπιστεί στο β’ γύρο, πιθανότατα στο πρόσωπο του Χ. Δούκα, ο οποίος καταγράφεται στους νικητές της χθεσινής αναμέτρησης. Ο κ. Μπακογιάννης πάντως έχει σοβαρές πιθανότητες να πετύχει δεύτερη θητεία και άνετα.

    Δεύτερος γύρος και για τον εκλεκτό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, Κ. Ζέρβα, που πήρε τον α’ γύρο αλλά το ποσοστό του είναι χαμηλό και θα πρέπει να βρει συμμάχους προκειμένου να νικήσει την Κυριακή τον ανεξάρτητο Στ. Αγγελούδη.

    Η σαρωτική νίκη του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά πιστώνεται και στο κυβερνών κόμμα.

    Σε άλλους μεγάλους δήμους της Αττικής οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ κέρδισαν καθαρά ή πάνε σε δεύτερο γύρο.

    Δ. Κάρναβος

    Δεινή ήττα μόνο στην Καλλιθέα όπου ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Κ. Ασκούνης, επανέρχεται στο δήμο καθώς πήρε ποσοστό πάνω από 46% αφήνοντας τον «γαλάζιο» νυν δήμαρχο, Δ. Κάρναβο, κάτω από το 40%.

    Στον δήμο Γαλατσίου ο γαλάζιος υποψήφιος Γ. Μαρκόπουλος, νυν δήμαρχος, πήρε πάνω από 72%.

    Εκπληκτικό ποσοστό, πάνω από 83% για τον Γιώργο Παπανικολάου στη Γλυφάδα ενώ κυρίαρχος είναι και ο Γρ. Κωνσταντέλος με πάνω από 70% στο δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

    Στην Κηφισιά ο Β. Ξυπολυτάς διέλυσε τον νυν δήμαρχο, Γ. Θωμάκο ενώ στο Παλαιό Φάληρο ο «γαλάζιος» Ι. Φωστηρόπουλος, πήρε πάνω από 58%.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέος περιφερειάρχης Αττικής ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Θα δώσουμε αγώνα για μια καλύτερη και ασφαλέστερη Αττική»

    Μώραλης: Δεσμεύομαι ότι η τρίτη θητεία θα είναι καλύτερη από τις δύο πρώτες

    Κώστας Μπακογιάννης: Είναι μια νίκη της Αθήνας και είναι μια νίκη όλων

    Κασσελάκης: Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ – Ξεκινάμε τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξη



    ΣΧΟΛΙΑ