• Πολιτική

  Ανδρουλάκης: Θέλουμε μια ισχυρή και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση

  • NewsRoom

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης


  «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, οικονομικά ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση, που θα αξιοποιεί και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και θα διαμορφώνει μια νέα σχέση με τον πολίτη», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση για την αυτοδιοίκηση, που διοργάνωσε απόψε το Ινστιτούτο «In Social» και στην οποία έδωσαν το παρών εκλεγμένοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

  Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι όραμα του κόμματός του είναι η κεντρική κυβέρνηση να αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών και να σχεδιάζει για τις πόλεις και τις Περιφέρειες του αύριο, μαζί τους και όχι ερήμην τους. Συμπλήρωσε ότι η σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι «μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη, που δεν θα λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του εκάστοτε Μεγάρου Μαξίμου, αλλά που με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους, θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών».

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέκρινε έντονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση και η ΝΔ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. «Στις εκλογές του Οκτωβρίου είδαμε την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ποδηγετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε δημόσια ως προαπαιτούμενο την πολιτική συγγένεια περιφερειαρχών και δημάρχων με τη Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίζεται, όπως έλεγε κυνικά, ο καλύτερος συντονισμός κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης. Ξέχασε όμως, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, αυτή η συνεργασία δεν εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια. Είναι υποχρέωσή του.

  Οι πολίτες αποδοκίμασαν στην κάλπη αυτή την αλαζονική και βαθιά παλαιοκομματική νοοτροπία, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις πρόκριμα σε αυτοδιοικητικά σχήματα που απαντούσαν στις σύγχρονες απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, για πόλεις και Περιφέρειες ανθρώπινες, ανθεκτικές και βιώσιμες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

  Ο ίδιος ανέδειξε το σημαντικό για τις Περιφέρειες και του δήμους ζήτημα της ελλειπούς χρηματοδότησης, λέγοντας συγκεκριμένα:«Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαφημίζει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ακόμα με μνημονιακούς όρους. Συνεχίζεται η στρεβλή εφαρμογή του ν. 3852/2010. Ο κρατικός Προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. Σε αυτές τις παρεμβάσεις οι δήμοι είναι απόντες. Υπενθυμίζεται ότι για το 2024, δεν προβλέπονται ούτε τα 25 εκατ., που υπήρχαν στο κρατικό Προϋπολογισμό του 2023 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης».

  Όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε περισσότερη ή λιγότερη τοπική αυτοδιοίκηση, η απάντηση είναι: «Ναι, χρειαζόμαστε πιο ισχυρή και οικονομικά αυτόνομη αυτοδιοίκηση, που θα κάνει πράξη το νέο κυμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Θα πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή σύγκλιση, την ενεργειακή δημοκρατία, την ανθεκτικότητα και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

  Κάλεσε τους αιρετούς να συνδράμουν μαζι με το ΠΑΣΟΚ στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την ενδυνάμωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχους:

  – την υλοποίηση του «πράσινου» μετασχηματισμού των πόλεων

  – την ενδυνάμωση της αστικής ανθεκτικότητας

  – την προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση

  – την αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής

  – τον εκσυγχρονισμό σημαντικών δικτύων και υποδομών».

  Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέδειξε το πρόβλημα της ελλειπούς χρηματοδότησης με αιχμή το ζήτημα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

  Διαβάστε επίσης:

  CΝL Capital: Νέος Εσωτερικός Ελεγκτής ο Φοίβος Βόμβας

  Ευρωαγορές: Ανοδικά ο Stoxx 600 εν αναμονή των στοιχείων στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό

  Φλωρίδης οπαδική βία: «Αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή»  ΣΧΟΛΙΑ