• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σηκώσει το «γάντι» και θα κόψει τον «γόρδιο δεσμό» της τοξικότητας προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές;

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Έτοιμος να σηκώσει το «γάντι» και να μην επιτρέψει η χώρα να συρθεί στην σκοτεινή ατραπό της απόλυτης τοξικότητας με αφορμή τα δημοσιεύματα, τις καταγγελίες αλλά και τις φήμες γύρω από υπαρκτές ή ανύπαρκτες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαία στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ήδη αρχίσει να εισηγούνται την άμεση ανατροπή, μέσα από ρηξικέλευθες κινήσεις, της εν εξελίξει επιχείρησης να τρωθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από καταγγελίες που θέτουν εν αμφιβόλω, όχι μόνο την πολιτική-ηθική του ακεραιότητα, αλλά ναρκοθετούν την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα και πριονίζουν επικίνδυνα την εναπομείνασα αξιοπιστία και αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος.

    Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης, αν συνεχίσει να προκαλείται, όχι τόσο από δημοσιεύματα που χρήζουν τεκμηρίωσης, αλλά από την πολιτική εκμετάλλευση του περιεχομένου τους από την αντιπολίτευση και δη την αξιωματική, φέρεται αποφασισμένος ακόμα και να αναπροσαρμόσει τον αρχικό του πολιτικό σχεδιασμό, που προέβλεπε διεξαγωγή εκλογών περί το τέλος της κυβερνητικής θητείας, την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού, και να προσφύγει «το συντομότερο δυνατό», στον «υπέρτατο κριτή», τον λαό.

    Εξάλλου, όπως υπογραμμίζουν στελέχη με γνώση της πολιτικής ιδιοσυγκρασίας του Προέδρου της ΝΔ, «όσο θεσμικός είναι ο Κυριάκος σε ζητήματα τήρησης των δεσμεύσεων, όπως το «εκλογές στο τέλος της τετραετίας», άλλο τόσο απόλυτος είναι απέναντι στην αντιστοίχιση λόγων και έργων, την πεποίθηση που έχει ήδη διατυπώσει κατ’ επανάληψη δημοσίως, ότι ο τόπος δεν μπορεί να πάει μπροστά όταν η πολιτική ζωή βουλιάζει στη λάσπη της τοξικότητας».

    Σε πρώτο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο Πρωθυπουργός, από την προηγούμενη εβδομάδα, είχε δώσει εντολή για επίσπευση των ενεργειών και των ανακοινώσεων με στόχο την ενίσχυση των δικλείδων ασφαλείας στο ισχύον καθεστώς που διέπει τις παρακολουθήσεις. Μέσα από τη θέσπιση επιπλέον φίλτρων διαφάνειας για τις περιπτώσεις επισυνδέσεων πολιτικών προσώπων, σαφή αιτιολόγηση και αναγραφή του εκάστοτε ονόματος στον εισαγγελικό φάκελο για την άρση του απορρήτου, γνωστοποίηση της σχετικής απόφασης στην ΑΔΑΕ, επαναφορά της ρύθμισης με την οποία θα ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος μετά τη λήξη της παρακολούθησης του, καθώς και κυρίως, απαγόρευση ακόμα και της εμπορίας και αγοραπωλησίας κακόβουλων λογισμικών μεταξύ ιδιωτών, ώστε η Ελλάδα να καταστεί η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα θεσμοθετήσει ανάλογες αυστηρές ρυθμίσεις.

    Παρόλα αυτά, εφόσον το πολιτικό κλίμα επιδεινωθεί επί τα χείρω, όπως είναι και το πιθανότερο, και η αντιπολίτευση εντείνει το «σκληρό ροκ» και τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Πρωθυπουργού, καταθέτοντας ενδεχομένως ακόμα και πρόταση δυσπιστίας, τότε ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επανασταθμίσει τις προτεραιότητες του με βάση τις ανάγκες του τόπου. Και, προ του πρόδηλου πολιτικού αδιεξόδου, να προτάξει την προσφυγή στην κάλπη, με τις συντομότερες συνταγματικά ορθές προθεσμίες, προκειμένου να μην προκληθούν περαιτέρω ζημιές στην οικονομία. Και βεβαίως, να μην δοθούν λαβές ακυβερνησίας στον αναθεωρητισμό Ερντογάν.

    Η τουρκική απειλή ίσως αποτελεί -και πιθανότατα θα εξακολουθήσει να συνιστά- την ύστατη αναστολή Μητσοτάκη απέναντι στις σχετικές εισηγήσεις για προσφυγή στην κάλπη, προκειμένου να «δώσει τη λύση ο λαός». Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη προταθεί στην όποια υπηρεσιακή κυβέρνηση, τα κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να παραμείνουν στα χέρια των σημερινών πολιτικών τους προϊσταμένων, ώστε να μην διακυβευθεί η εθνική ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός «δεν θα βάλει καμία τοξικότητα απέναντι στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας», διαμηνύουν τακτικοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη.

    Στον αντίποδα, οι εισηγητές της πρόωρης κάλπης, ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα, ή εντός του πρώτου διμήνου του 2023, με αρκετή δόση μακιαβελισμού είναι γεγονός, υπερτονίζουν και τα απολύτως αναγκαία σε κάθε αποτελεσματική στρατηγική, στοιχεία του αιφνιδιασμού και της μη απώλειας της πρωτοβουλίας των κινήσεων.

    Στην ίδια σχολή σκέψης εντάσσονται και όσοι εκτιμούν πως «τα δημοσιονομικά περιθώρια για πολύμηνη εκροή κονδυλίων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, είναι απολύτως μετρήσιμα και συγκεκριμένα». Ενώ, «πλάτη» υπέρ της επανεξέτασης του ενδεχόμενου πρόωρης προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία βάζουν και όσοι συντάσσονται με την άποψη πως «η επενδυτική βαθμίδα, μάλλον, πάει πιο πίσω, για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν προεξοφληθεί, και προ μεγάλης ευχάριστης έκπληξης, όπως ένα κοινό ευρωπαϊκό «μπαζούκα» για τα ενεργειακά, βάσει των πιθανοτήτων, όλο και κάποιος Πάτσης θα βρεθεί να μειώσει κι άλλο τη δημοσκοπική ψαλίδα».

    Πάντως, η Ντόρα Μπακογιάννη, η πολιτικός που γνωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλύτερα από όλους, όταν ερωτάται για το χρόνο των εκλογών, με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, διαμηνύει με νόημα: «κανένας δεν ξέρει, αυτό είναι απόφαση ενός ανθρώπου, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η απόφαση αυτή (σσ ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών) δεν θα είναι απόφαση εν κενώ. Θα συνυπολογίσει τις τουρκικές εκλογές».

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η στρατηγική μέχρι τις εκλογές, η πολιτική κυριαρχία και οι «σκόπελοι» των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ