• Πολιτική

    Κ. Μητσοτάκης: Η στρατηγική μέχρι τις εκλογές, η πολιτική κυριαρχία και οι «σκόπελοι» των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με την συντριπτική πολιτική υπεροχή έναντι του βασικού του πολιτικού αντιπάλου Αλ. Τσίπρα και τη διαφορά ανάμεσά τους να κυμαίνεται σε διψήφια ποσοστά σε κρίσιμους τομείς, όπως η διαχείριση των εθνικών θεμάτων και δη των ελληνοτουρκικών, της εγκληματικότητας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, βαδίζει προς τις κάλπες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Βλέποντας τη διεθνή εικόνα της χώρας να καλυτερεύει, όπως πιστοποιεί για παράδειγμα, το άλμα των 16 θέσεων στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και η αποδοχή των ελληνικών θέσεων από συμμάχους και εταίρους, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις ΟΗΕ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο», καθώς και η χθεσινή διάψευση της Γερμανικής κυβέρνησης για τα όσα ισχυρίστηκε ο Ερντογάν αναφορικά με το τι συζήτησε με τον Καγκελάριο Σολτς.

    Οι «επιταχυντές»

    Κεντρικός στόχος του κ. Μητσοτάκη παραμένει ωστόσο, η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων με ορίζοντα την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου περί την Άνοιξη (με τις εισηγήσεις που δέχεται να προτείνουν τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου για την πρώτη κάλπη) ή ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού (με τις εισηγήσεις σε αυτό το σενάριο να μιλούν για απόλυτη ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, γεγονός που θα εγγράψει ο Πρωθυπουργός ως πρωτιά έναντι των προκατόχων του, στο θεσμικό προφίλ που έτσι κι αλλιώς επιχειρεί να φιλοτεχνήσει).

    Απέναντι του ο κ. Μητσοτάκης θα βρει το «σκληρό ροκ», που όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει την κορωνίδα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής Τσίπρα. Ο οποίος αναμένεται να εντείνει την πόλωση, με έμφαση στην κυβερνητική διαχείριση της ακρίβειας, των ζητημάτων ηθικής, διαφάνειας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο ακόμα και για διαφθορά κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, όπως για παράδειγμα στο θέμα των απευθείας αναθέσεων.

    Σύμφωνα με στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να αντιτείνει το πολιτικό μίγμα του «όλα στο φως», «το είπαμε το κάναμε», «ο τόπος χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα». Συνδυαστικά με την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιπροτείνει ένα ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα διαφέρει από το «με ένα άρθρο και ένα νόμο θα σκίσουμε τα μνημόνια» της «πρώτη φορά Αριστερά».

    Ενδεικτικά παραδείγματα του κυβερνητικού προτάγματος του παραχθέντος έργου και της ενίσχυσης των μεταρρυθμίσεων είναι η παρουσίαση της πλατφόρμας dikes.moj.gov.gr που έκαναν χθες οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και η οποία φιλοδοξεί να διευκολύνει τη μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή, βάζοντας τέλος στις δεκαετείς «γάγγραινες» όπως η πολύωρη αναμονή έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων.

    Ή τα νέα στοιχεία για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας που ανακοίνωσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη διάλυση των καταλήψεων και των…απανταχού άβατων της ανομίας. Ακόμα και η σύλληψη ατόμων υπεράνω κάθε υποψίας, μέσα από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει η ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα το Child Protection System, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια καταγγελία.

    Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και η επικείμενη συνεργασία Ελληνικών ΑΕΙ με κορυφαία Αμερικανικά (Columbia, Harvard, Yale, Tufts, Johns Hopkins κ.α), η οποία θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες με την άφιξη στην Αθήνα εκπροσώπων από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

    Στόχος της κυβερνώσας παράταξης, με δυνατό προεκλογικό «χαρτί» τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι να διεμβολίσει περαιτέρω το χώρο του πολιτικού κέντρου και των αναποφάσιστων, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, ώστε να μην πρυτανεύσει η λογική της «χαμένης» ψήφου στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική.

    Τα «αγκάθια»

    Όμως, αυτό που «καίει» το κυβερνητικό επιτελείο είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, του ενεργειακού κόστους και του κόστους διαβίωσης, της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και της καθημερινότητας, με τους επιτελείς να συνομολογούν ότι η κρίση θα παραταθεί για καιρό.

    Στο Μαξίμου και την Πειραιώς γνωρίζουν καλά πως καθοριστική για την τελική απόφαση των πολιτών είναι η οικονομία, η τσέπη, τα προσωπικά οικονομικά. Κάτι που απέδειξε και η κατάταξη του θέματος των υποκλοπών στο κάτω μέρος της στήλης με τα βασικά προβλήματα των ψηφοφόρων.

    Και στο πλαίσιο αυτό, στο κυβερνητικό επιτελείο «σκανάρουν» τα λιγότερο θετικά ποιοτικά στοιχεία των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, που διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όπως, για παράδειγμα, την συνεχιζόμενη αύξηση των ποσοστών του «κανένα» (ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας) όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στη στήριξη του εισοδήματος και της μικρομεσαίας τάξης –δείκτης στον οποίο δείχνει να προηγείται ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στα ζητήματα της αντιμετώπισης της ακρίβειας (το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες, με συντριπτική διαφορά έναντι του δεύτερου) και της αισχροκέρδειας.

    Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι τα κυβερνητικά «ραντάρ» δεν έχουν ορθάνοιχτες τις κεραίες τους και στη φθορά που μπορεί να προκληθεί από ζητήματα ηθικής, όπως αποδεικνύει η περίπτωση του «ταλαντούχου κ. Πάτση». Διότι η εικόνα της κυβέρνησης στο επίπεδο της εμπιστοσύνης των πολιτών στον χειρισμό θεμάτων διαφθοράς και διαφάνειας δεν είναι η βέλτιστη.

    Το «καλό» για τη ΝΔ, είναι πως ακόμα και σήμερα, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει πρόβλημα κυβερνητικής αξιοπιστίας. Και όσο δεν υπάρχει προσδοκία ότι η αντιπολίτευση θα κάνει τα πράγματα καλύτερα, τόσο δεν εισπράττει τα αρνητικά από τη σημερινή διακυβέρνηση.

    Ωστόσο, όπως παρατηρούν αναλυτές, στην αδιευκρίνιστη ψήφο, διαφαίνεται μια ροπή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άκρως ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά που καταγράφουν μορφώματα όπως το κόμμα Κασιδιάρη.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης για προκλήσεις Ερντογάν: Κι εγώ αν είχα πληθωρισμό 85% θα άλλαζα θέμα – Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά

    Μητσοτάκης: Ελληνοτουρκικά και ενέργεια στο επίκεντρο του νέου τετ α τετ με τον Καγκελάριο Σολτς – Πώς ερμηνεύουν στην Κυβέρνηση τις καθημερινές απειλές Ερντογάν

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ