• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης στο δρόμο προς τις εκλογές: Μεγαλύτερη στήριξη των πολιτών χωρίς λαϊκισμούς και άκρατη παροχολογία

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Το επιχείρημα της στήριξης των πολιτών απέναντι στην παρατεταμένη ενεργειακή κρίση με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα και όχι την άκρατη παροχολογία, στη λογική του ανέξοδου λαϊκισμού, αντιτάσσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις εισαγόμενες αντανακλάσεις στην πολιτική αντιπαράθεση από την απόφαση του Πρωθυπουργού της Ισπανίας να μειώσει και σε κάποιες περιπτώσεις να μηδενίσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου απαντούν στην αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία προτάσσοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι με διαφορά η πρώτη χώρα της Ε.Ε -με όρους ΑΕΠ- στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω διαφόρων σχημάτων, και μάλιστα, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση. Σημειώνουν επίσης, ότι η Ισπανία έχει μικρότερο χρέος, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πρωτογενές πλεόνασμα το νέο έτος.

    Στην Κυβέρνηση, παράλληλα με την εξελισσόμενη κοινωνική πολιτική, και στο πλαίσιο του προεκλογικού τρίπτυχου «συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα», υπογραμμίζουν επίσης, τα οφέλη που θα προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους και η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

    Αν, παρ’ όλα αυτά, αποφασιζόταν μείωση ή και μηδενισμός του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, θα έπρεπε να αναλογιστεί κανείς τι θα σήμαινε μια τέτοια μείωση για τα δημόσια ταμεία, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε απώλεια κρατικών εσόδων της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ για το 2023, τα οποία θα έλειπαν και από τα μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους.

    «Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τα εισοδήματα, αλλά μέσα από το πλεόνασμα της οικονομικής ανάπτυξης, που επιστρέφουμε στους πολίτες και ειδικά στους πιο αδύναμους. Το αποδείξαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, με πιο πρόσφατα παραδείγματα το market pass, μέτρο που αφορά πάνω από τρία εκατομμύρια νοικοκυριά, με χρήματα που αντλούνται από την υπερφορολόγηση των ελληνικών διυλιστηρίων.

    Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ προτεραιότητα της νέας τετραετίας θα είναι οι αυξήσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, όμως, εμμένουμε στην τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Στόχος να πετύχουμε και την επενδυτική βαθμίδα, χωρίς νέους φόρους και χωρίς νέο δανεισμό που θα δεσμεύει και τις επόμενες γενιές», αναφέρει στο mononews στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

     Και απευθύνει σαφές μήνυμα προς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ:

    «Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αν μειώσεις οριζόντια το Φ.Π.Α. σε κάποια αγαθά θα μεταφερθεί αυτή η μείωση απευθείας στον καταναλωτή, για μια σειρά από λόγους.

    Θα πρέπει να απαντήσει η αντιπολίτευση ποιους φόρους θα αύξανε για να το κάνει αυτό.

    Όποιος λέει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, ή ο Φ.Π.Α. σε μια σειρά από τρόφιμα, πρέπει ταυτόχρονα να έρθει και να πει, ότι αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ, που θα λείψουν από τα δημόσια ταμεία, από πού θα τα βρει.

    Θα βγει να δανειστεί με τα επιτόκια, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά; Θα βάλει καινούργιους φόρους; Θα αυξήσει εκ νέου τον ΕΝΦΙΑ; Θα καταργήσει κάποιες μόνιμες μειώσεις φόρων, που κάναμε εμείς στο παρελθόν; Θα επαναφέρει την εισφορά αλληλεγγύης;», είναι τα ρητορικά ερωτήματα κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης, που  ρίχνουν το «γάντι» στην αντιπολίτευση.

    Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτο εθνικό στόχο» την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για απόλυτο προσανατολισμό της οικονομικής και ιδιαίτερα της δημοσιονομικής πολιτικής.

    Διαβάστε επίσης

    Τσίπρας: Η κυβέρνηση ωθεί τις καλλιτεχνικές σχολές στα ιδιωτικά κολέγια

    Οικονόμου: «Εύχομαι η κ. Τσαπανίδου να συμβάλει στην πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και τεκμήρια»

    Η Πόπη Τσαπανίδου εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ