F

Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης – Μαργαρίτης Σχοινάς για τιμές ενέργειας: Αγορά φυσικού αερίου ως ΕΕ

Κυριάκος Μητσοτάκης, Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣχοινάς έθεσαν εκ νέου, ως πρόταση για οριστική συζήτηση, τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σύστημα ρυθμίσεων για να αποπληρώσουν οι καταναλωτές τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του mononews.

Το ζήτημα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και ο συντονισμός των δράσεων εντός ΕΕ για τη στήριξη των νοικοκυριών συζητήθηκαν, παράλληλα με τα θέματα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιό του, στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τα μέτρα τα οποία προτείνει η Επιτροπή κινούνται ακριβώς στην κατεύθυνση των ήδη νομοθετημένων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των ευάλωτων, όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος της θέρμανσης τον χειμώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού σημείωσε πως κρατά από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κάτι το οποίο θεωρεί «ιδιαίτερα σημαντικό και θα το υιοθετήσουμε και εμείς», δηλαδή «τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα», υπογράμμισε:

«Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστούν προτάσεις όπως η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να ξανακάνουμε δηλαδή στο φυσικό αέριο αυτό το οποίο κάναμε εξαιρετικά επιτυχημένα στα εμβόλια» – (Το mononews.gr ενημέρωσε την Τετάρτη σχετικά με τη πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις επαφές του με τους ηγέτες Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας).

Από την πλευρά του, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι πρόκειται για «πρόβλημα πλανητικό» και όχι μόνο ευρωπαϊκό, «αλλά φυσικά η Ευρώπη καλείται να το αντιμετωπίσει συνολικά».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός ότι οι προτάσεις της Κομισιόν συνδέονται «άμεσα και με τις πρωτοβουλίες τις ελληνικές, τις γαλλικές και τις ισπανικές, αλλά και με το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, ακόμα μία φορά, η ευρωπαϊκή ηγεσία, είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο η κοινή ευρωπαϊκή δράση βοηθάει να βγούμε συνολικά από το πρόβλημα».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ενημέρωσε εξάλλου τον πρωθυπουργό για την πρώτη αποτίμηση όσων επιτεύχθηκαν στα δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε την ευθύνη της αντιπροεδρίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ότι «έχει γίνει μία πολύ σπουδαία δουλειά» και να κλείνει με μια αναφορά στη χθεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

«Μιας και χθες είχαμε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία τίμησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αναγνώρισε την τεράστια συμβολή του στην είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι πάντα μία ευκαιρία να θυμόμαστε πόσο πολλά προσφέρει η Ευρώπη και πόσα ακόμη περισσότερα μπορεί να προσφέρει σε μία χώρα σαν την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για κοινή πολιτική για την ακρίβεια της ΕΕΣΧΟΛΙΑ