• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι μυστικές δημοσκοπήσεις, τα πρόσωπα και η στρατηγική για την αυτοδυναμία

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, οριστικοποιεί το πρόγραμμα περιοδειών του σε γειτονιές της Αττικής και όλης της χώρας.

    Με όπλο την σταδιακή επανάκαμψη στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος ψηφοφόρων της ΝΔ που είχαν καταφύγει πρόσκαιρα στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων αμέσως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, και την συνεχιζόμενη πολιτική αδυναμία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσουν τις όποιες απώλειες, δεδομένα που υπό προϋποθέσεις, επαναφέρουν το σενάριο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, οριστικοποιεί το πρόγραμμα περιοδειών του σε γειτονιές της Αττικής και όλης της χώρας.

    Καθώς και τις προεκλογικές εξαγγελίες και δράσεις, που θα σηματοδοτήσουν τη «θετική καμπάνια», με βασικό σύνθημα το «Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά», αλλά θα δώσουν και σαφές περιεχόμενο στη «μεταρρυθμιστική σύγκρουση» με το «βαθύ κράτος», η οποία αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στον πολιτικό λόγο του Προέδρου της ΝΔ καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο, τόσο ενόψει της 21ης Μαΐου όσο και πριν από τη δεύτερη κάλπη, εφόσον δεν καταστεί δυνατή η αυτοδυναμία ή ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, κάτι που είναι και το πιθανότερο με βάση τα σημερινά δεδομένα.

    Η αντιστροφή της αρνητικής πορείας στις δημοσκοπήσεις και η «επιχείρηση νέο άνοιγμα της ψαλίδας»

    Ο Πρωθυπουργός και οι επιτελείς του έχουν στα χέρια τους νέα δεδομένα από τις μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλες τις μετρήσεις που διενεργήθηκαν μετά από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως αμέσως μετά τα Τέμπη, αποτυπώνεται η σταδιακή ανάκτηση των απωλειών για τη ΝΔ, εξαιτίας της πιο ψύχραιμης προσέγγισης της τραγωδίας από τους πολίτες, η οποία επ΄ ουδενί σημαίνει ότι η τιμωρία των ενόχων και η έμπρακτη υλοποίηση του «ποτέ ξανά» δεν συνεχίζει να αποτελεί ισχυρό κοινωνικό αίτημα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τη διψήφια διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός και στην ερώτηση για το ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες για το «τιμόνι της χώρας», και μάλιστα με αυξητικές τάσεις, κυρίως μεταξύ των αυτοαποκαλούμενων ως «κεντρώοι». Όταν πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι τον προτιμούν από τον κ. Τσίπρα, την ώρα που σχεδόν ένας στους τρείς αναποφάσιστους λέει πως ενδεχομένως τελικά θα ψήφιζε Μητσοτάκη.

    Μάλιστα, σε δημοσκόπηση της Marc, που δημοσιεύει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», η ΝΔ δείχνει να ανακτά τις μισές από τις απώλειες του πρώτου μετά τα Τέμπη διαστήματος, που αναλογούν στο 1,3% του εκλογικού σώματος από το 2,9% που είχε αρχικώς απωλέσει.

    Με την πρόθεση ψήφου να διαμορφώνεται στο 5,2% από 4,6% στην προηγούμενη μέτρηση και τη ΝΔ να βρίσκεται πλέον στο 30,9%, ποσοστό που με αναγωγή επί των εγκύρων ανέρχεται στο 31,7% (όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25,7%, ή 26,4% με αναγωγή και το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να καταγράφει μονοψήφια ποσοστά , 9,5%).

    Σημαντικό εύρημα θεωρείται και ότι περιορίζεται η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 11,9% από 14,6% στην πρώτη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.

    Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλούν τα ευρήματα για την άποψη που διατυπώνουν οι ερωτώμενοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του κ. Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με το πρόσωπο του επόμενου Πρωθυπουργού και το ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», τα διαρκώς συρρικνούμενα ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη και της δημοφιλίας του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος

    Ενδεικτικό της αποδοκιμασίας των θέσεων-όρων που επιμένει να διατυπώνει ο κ. Ανδρουλάκης για το ζήτημα του ποιος θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός, είναι και το γεγονός ότι ένας στους τρείς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να θεωρεί λάθος τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

    Ένας από τους παράγοντες που ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της λεγόμενης αντισυστημικής ψήφου τόσο για τον αριθμό των κομμάτων που θα συγκροτήσουν την επόμενη Βουλή- άρα και το ύψος των ποσοστών που θα απαιτηθούν για την πολυπόθητη αυτοδυναμία- όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι με την επικείμενη απαγόρευση της καθόδου του «κόμματος Κασιδιάρη».

    Η στρατηγική και οι περιοδείες

    Επόμενος σταθμός των περιοδειών του κ. Μητσοτάκη, εκτός από τις επισκέψεις σε γειτονιές της Αττικής -με την απευθείας επαφή του Προέδρου της ΝΔ με πολίτες να είναι μια από τις κεντρικές επιλογές της φετινής εκστρατείας- θα είναι τα Ιωάννινα, η Λέσβος, και η Κέρκυρα.

    Ενώ, η εκστρατεία θα «απλωθεί» σε δύο στάδια: Το πρώτο, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με αναφορές στα επιτεύγματα της τετραετίας και τις βασικές εξαγγελίες για την επόμενη μέρα. Και, το δεύτερο, που θα δίνει το βάρος στα «σκληρά» και σαφή διλήμματα της κάλπης, τους κινδύνους της «χαλαρής ψήφου», το «ψηφίζοντας Ανδρουλάκη βγαίνει Τσίπρας», κυρίως όμως τις διαφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη ως «τιμονιέρη» της χώρας, με έμφαση στην οικονομία, τα εθνικά και την ασφάλεια, αλλά και το κάλεσμα προς τους πολίτες να αποφασίσουν «ποιος μπορεί να αλλάξει επιτέλους, το βαθύ κράτος»

    Τα ψηφοδέλτια

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, πλην του Επικρατείας το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν «κλείσει». Και η «τριανδρία» Μπρατάκου, Μαρινάκη, Νέζη έχει θέσει υπόψιν του Προέδρου της ΝΔ την συνολική πρόταση (με περί της 10 μικρο-εκκρεμότητες), που χαρακτηρίζεται από ηλικιακή ανανέωση, πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων, με αναφορές σε κάθε τοπική κοινωνία και στον επαγγελματικό στίβο, καθώς και πολλές γυναίκες.

    Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται ότι θα γίνουν την Μεγάλη Εβδομάδα, αν και υπάρχουν εισηγήσεις για επίσπευση της διαδικασίας, προκειμένου να μην βρεθούν οι «πρωτάρηδες» πίσω από τους «αναγνωρίμους» που μονοπωλούν τις παρουσίες στα ΜΜΕ.

    Το Επικρατείας

    Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή του κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Οι πληροφορίες φέρουν τον Πρωθυπουργό να εξετάζει την συμπερίληψη του κ. Χρήστου Στυλιανίδη, υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και μάλιστα σε θέση που προβλέπεται για τους Έλληνες του εξωτερικού.

    Στα ονόματα που «παίζουν» συγκαταλέγονται η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η ιστορικός κα. Μαρία Ευθυμίου και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης.

    Δεν αποκλείεται ωστόσο, να υπάρξουν και ανακοινώσεις- έκπληξη-όπως μια πιθανή υποψηφιότητα του Πύρρου Δήμα.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Χωρίς τον φράχτη θα έμπαινε ο καθένας – O Τσίπρας δεν θα συνέχιζε την επέκταση



    ΣΧΟΛΙΑ