• Συνεντεύξεις

    Παύλος Μαρινάκης στο mononews: «Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο όραμα και δράση και όχι μικροπολιτικά παιχνίδια»

    • Συνέντευξη στον Γαβριήλ Σερέτη
    Παύλος Μαρινάκης, Δικηγόρος και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

    Παύλος Μαρινάκης, Δικηγόρος και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας


    Έχει πολύ μεγάλη σημασία να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη νίκη, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στις πρώτες κάλπες, όχι για κομματικούς λόγους, αλλά γιατί στις πρώτες εκλογές θα αποφασιστεί το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και στις δεύτερες με ποιον τρόπο, τονίζει ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews, το κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, υπογραμμίζει ότι ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρη στόχευση, όραμα και τρόπο δράσης. Και όχι  μικροπολιτικά παιχνίδια για την καρέκλα, που θα μας πάνε μόνο πίσω, θα μας στερήσουν όλα αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια.

    Αντιστρέφοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ο κ. Μαρινάκης εξαπολύει επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη. Δηλώνει ότι επισπεύδοντες της αστάθειας είναι αυτοί που κάνουν τα αντίθετα και κυβέρνησαν δύο φορές με το μπόνους των 50 εδρών, αλλά «θυμήθηκαν» την απλή αναλογική όταν κατάλαβαν ότι θα χάσουν. Κι εκείνοι που θεωρούν «ισχυρό διψήφιο» ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 10% και θέλουν να επιβάλλουν στην πλειοψηφία της κοινωνίας έναν Πρωθυπουργό που θα προκύψει από κάποιο «deal» και όχι από την ετυμηγορία των ίδιων των Ελλήνων πολιτών.

    Ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί για πολιτική αστάθεια είναι αυτός που έχει την ίδια θέση διαχρονικά για τον εκλογικό νόμο και δεν την αλλάζει με βάση τους πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτός που ξέρεις από πριν τον ψηφίσεις τι θα εφαρμόσει και με ποιον τρόπο θα κυβερνήσει, σημειώνει ο στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον Γαβριήλ Σερέτη

    Ο Πρωθυπουργός επισημοποίησε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, στις 21 Μαΐου. Γιατί οι πολίτες –και κυρίως οι νέοι και οι νέες- να εμπιστευτούν εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη το «τιμόνι» της χώρας; Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα –αντίδοτο στο θυμό και την οργή μετά τα Τέμπη; Και ποιο είναι το διακύβευμα πίσω από τις λέξεις «σταθερά, τολμηρά, μπροστά» του πρώτου σας προεκλογικού συνθήματος;

    Οι πολίτες μπορούν με σιγουριά να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί, μέσα σε τέσσερα χρόνια αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων, μετέτρεψαν την Ελλάδα από επαίτη σε διαμορφωτή των διεθνών εξελίξεων. Την ισχυροποίησαν στο παγκόσμιο στερέωμα, τη θωράκισαν αμυντικά, δημιούργησαν 300.000 θέσεις εργασίας, ένα Εθνικό Σχέδιο για τους νέους, μείωσαν πάνω από 50 φόρους, μείωσαν τις μεταναστευτικές ροές, προστάτευσαν αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας, προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις.

    Προφανώς έχουν γίνει και λάθη. Υπήρξαν κινήσεις που δεν έγιναν όσο γρήγορα έπρεπε να γίνουνΗ μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα του 2023 είναι σαφέστατα πιο ισχυρή, στους περισσότερους τομείς, απ’ ό,τι το 2019. Η επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού θα σημαίνει τη συνέχεια όλων των παραπάνω και βελτίωση όσων δεν έγιναν όσο καλά ή όσο γρήγορα έπρεπε.

    Σταθερά, τολμηρά, μπροστά. Σταθερά πιστοί στις δεσμεύσεις μας προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, τολμηρά χωρίς αγκυλώσεις, με γενναίες μεταρρυθμίσεις για να πάει ακόμα πιο μπροστά η χώρα μας.

    Ωστόσο, μερίδα των πολιτών αναρωτιέται γιατί και με ποιον τρόπο, θα επιλύσετε την επόμενη μέρα προβλήματα που δεν «αγγίξατε» στη διάρκεια μιας τετραετίας, όπως η περίφημη «σύγκρουση με το βαθύ κράτος». Τι απαντά ένας νέος πολιτικός όπως εσείς;

    Όλοι μας συγκλονιστήκαμε με την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Υποχρέωσή μας είναι το «ποτέ ξανά», που ειπώθηκε μετά από αυτήν την τραγωδία, να έχει αληθινό νόημα και να διορθωθούν οι διαχρονικές παθογένειες που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό συμβάν. Δουλειά της Δικαιοσύνης είναι να αποδώσει τάχιστα τις ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν.

    Οφείλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση με το «βαθύ κράτος». Άλλωστε ήταν οι δικές μας κυβερνήσεις που διαχρονικά τα έβαλαν με το «βαθύ κράτος». Ήταν η Νέα Δημοκρατία που εξυγίανε την Ολυμπιακή, που τα έβαλε με την «άρρωστη» ΔΕΗ εκείνων που κάθε τόσο κατέβαζαν τους διακόπτες, που αντιμετώπισε εκκρεμότητες στην ΕΑΒ, στα ΕΑΣ, στη ΛΑΡΚΟ, στα ναυπηγεία, που έκανε τολμηρές παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ και στον ΟΤΕ.

    Παρά τα δημοσκοπικά δεδομένα των μετρήσεων της κοινής γνώμης μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η ΝΔ βαδίζει προς την κάλπη με στρατηγική αυτοδυναμίας. Γιατί επιμένετε να ζητάτε από τους πολίτες να σας δώσουν εντολή να κυβερνήσετε μόνοι σας; Αποκλείεται η χώρα να βαδίσει προς το αύριο και με κυβερνήσεις συνεργασίας;

    Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική έχει προταθεί είναι ουτοπική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει δήθεν «προοδευτική» διακυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη που έκλεισε τις τράπεζες και πήγε να γυρίσει τη χώρα 200 χρόνια πίσω και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος, όμως, δεν δέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του Πρωθυπουργού. Ο κ. Βαρουφάκης απορρίπτει οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο. Το 2019 καταφέραμε και κερδίσαμε την αυτοδυναμία και εφαρμόσαμε το πρόγραμμά μας σε πολύ μεγάλο ποσοστό και κάτω από τις δυσκολότερες και περισσότερες κρίσεις. Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές χρειάζεται ξεκάθαρη στόχευση, όραμα και τρόπο δράσης. Μικροπολιτικά παιχνίδια για την καρέκλα θα μας πάνε μόνο πίσω, θα μας στερήσουν όλα αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Όταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να επανέλθουν οι φόροι που μειώσαμε ή καταργήσαμε και θέλουν να επιβαρύνουν τους πολίτες, ή όταν θέλουν να μπλοκάρουν το φράχτη στον Έβρο, που προστατεύει τα σύνορά μας, ή όταν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φέρει καμία πρόταση για την επόμενη τετραετία παρά μόνο θέτει βέτο για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, αντιλαμβάνεστε ότι οι διαφορές μας είναι θεμελιώδεις όχι σε επίπεδο προγραμματικού λόγου απλώς, αλλά σε επίπεδο σεβασμού προς το πολίτευμα.

    Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. Για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, απαιτείται ένα εκλογικό ποσοστό άνω του 37-38%, αναλόγως και του αριθμού των κομμάτων εντός και εκτός Βουλής. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δεύτερες εκλογές είναι μονόδρομος; Και σε κάθε περίπτωση, με δεδομένες τις θέσεις της αντιπολίτευσης, μήπως είναι μονόδρομος και οι τρίτες εκλογές; Που είναι το τέλος του εκλογικού δρόμου; Και το ρωτώ διότι πολλοί σας κατηγορούν ότι με αυτό τον τρόπο, είναι η ΝΔ που προκαλεί πολιτική και οικονομική αστάθεια.

    Ο στόχος της αυτοδυναμίας με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για την πρώτη κάλπη, παραμένει απολύτως εφικτός στις δεύτερες εκλογές. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη νίκη, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στις πρώτες κάλπες, όχι για κομματικούς λόγους, αλλά γιατί στις πρώτες εκλογές θα αποφασιστεί το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και στις δεύτερες με ποιον τρόπο.

    Ο κ. Τσίπρας πριν φύγει από την εξουσία, ενώ κυβέρνησε δύο φορές με το μπόνους των 50 εδρών, έστησε τη «νάρκη» της απλής αναλογικής, την οποία πρέπει να απενεργοποιήσουμε, μη επιτρέποντας τη δημιουργία μιας πολιτικής τερατογέννεσης, δηλαδή μιας κυβέρνησης «ηττημένων».

    Ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί για πολιτική αστάθεια είναι αυτός που έχει την ίδια θέση διαχρονικά για τον εκλογικό νόμο και δεν την αλλάζει με βάση τους πολιτικούς συσχετισμούς και αυτός που ξέρεις από πριν τον ψηφίσεις τι θα εφαρμόσει και με ποιον τρόπο θα κυβερνήσει. Επισπεύδοντες της αστάθειας είναι αυτοί που κάνουν τα αντίθετα και κυβέρνησαν δύο φορές με το μπόνους των 50 εδρών, αλλά «θυμήθηκαν» την απλή αναλογική όταν κατάλαβαν ότι θα χάσουν και εκείνοι που θεωρούν «ισχυρό διψήφιο» ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 10% και θέλουν να επιβάλλουν στην πλειοψηφία της κοινωνίας έναν Πρωθυπουργό που θα προκύψει από κάποιο «deal» και όχι από την ετυμηγορία των ίδιων των Ελλήνων πολιτών.

    Το «αδιέξοδο», όμως, αυτό θα λυθεί με μια ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

    Τι απαντάτε στην αντιπολίτευση που βλέπει πίσω από τη ρήση του Πρωθυπουργού για «σταθερή κυβέρνηση αποτελούμενη από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα» προσπάθεια «αποστασίας»; Θα υιοθετήσετε «ρητορική κινδυνολογίας» και «σκληρό ροκ» στο δρόμο προς τις κάλπες;

    Αυτό που εννοούσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για «πολλά χρώματα» το έχει κάνει ήδη πράξη τα τελευταία τέσσερα χρώματα, αξιοποιώντας πολιτικά πρόσωπα τα οποία εντάχθηκαν στην παράταξη και απέδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια πραγματικά μεγάλη παράταξη. Την κατηγορία περί «αποστασίας» που μας απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, του την επιστρέφουμε. Μας κατηγορούν για ενδεχόμενη προσπάθεια «αποστασίας» όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που το 2019 κρατήθηκε στην Κυβέρνηση -μεταξύ άλλων- χάρη στους Τέρενς Κουίκ, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Σπύρο Δανέλλη. Ήταν βουλευτές τριών διαφορετικών κομμάτων, οι οποίοι έφυγαν από το κόμμα τους και συμμετείχαν σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όχι ως βουλευτές ενός κόμματος της συμπολίτευσης, αλλά μεμονωμένα. Καμία αποστασία λοιπόν. Εμείς διεκδικούμε αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

    Τι γίνεται αλήθεια με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ; Πότε θα ανακοινωθούν; Και, σε ότι σας αφορά. Σας βλέπουμε και σας ακούμε όλο και συχνότερα στα Μέσα Ενημέρωσης να υπερασπίζεστε τις θέσεις της ΝΔ. Να υποθέσουμε ότι σας έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο από τον Πρωθυπουργό και σε αυτόν τον τομέα;

    Τα ψηφοδέλτια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκείνος θα οριστικοποιήσει τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια. Τα τελικά ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν σύντομα, αποτελούμενα από πολλούς νέους ανθρώπους, όσο και υποψηφίους που για πρώτη φορά διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων, άξιες γυναίκες και άνδρες με ξεχωριστές αναφορές σε κάθε τοπική κοινωνία και στον επαγγελματικό στίβο.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ