• Πολιτική

    Κυπριακό: Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία στηρίζουν τις θέσεις της Λευκωσίας για επίλυση

    • NewsRoom

    Νίκος Χριστοδουλίδης, ΥΠΕΞ Κύπρου


    Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Ντέιβιντ Χέιλ, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της Άτυπης Διάσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα.

    Οι κ.κ. Λαβρόφ και Χέιλ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κ.Κούσιο, επανέλαβαν τη στήριξη της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην όλη προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα των ΗΕ για την επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

    Αργότερα ο κ. Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

    Στο πλαίσιο της επικοινωνίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Λε Ντριάν για την εξέλιξη των συζητήσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

    Σε επίσημη ενημέρωση από την κυπριακή Προεδρία, αναφέρεται ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη θέση της Γαλλίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κράτος μέλος της ΕΕ, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

    Οι δυο υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το μέλλον των οποίων συνδέεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ