• Πολιτική

    «Κυνισμός και υποκρισία»: Υπόλογος ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ρίχνουν «στα μαλακά» την Χρυσή Αυγή

    • NewsRoom
    Σταύρος Κοντονής

    Σταύρος Κοντονής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης


    Σάλος έχει ξεσπάσει από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σοβαρές αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι με τις αποφάσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα πέφτει «στα μαλακά» η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 είπε: «Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή.

    Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, νομίζω ότι δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή.

    Και για τις ποινές τις οποίες το δικαστήριο δεν θα επιβάλλει. Δεν θα επιβάλλει κάποιες ποινές το δικαστήριο λόγω διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφτεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία» είπε ο κ. Κοντονής, ο οποίος εκείνη την περίοδο αντικαταστάθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου.

    Όπως κατέληξε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή».

    Η δήλωση Κοντονή προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας: «Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα. Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να «πέσουν στα μαλακά». Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του».

    Σε υψηλούς τόνους ήταν το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ, με την Χαριλάου Τρικούπη να κάνει λόγο μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

    » Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

    » Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι».

    Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

    Για σπέκουλα και χυδαία ψέματα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ όσους υποστηρίζουν ότι τα καταδικασθέντα μέλη της Χρυσής Αυγής μπορεί να πέσουν «στα μαλακά» λόγω του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί διακυβέρνησης Τσίπρα.

    «Πρόκειται για ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο νομοθέτημα του κράτους δικαίου» σημειώνουν στην Κουμουνδούρου και υποστηρίζουν ότι όσοι τους κατηγορούν «συμβάλλουν στη συνωμοσιολογία και την καχυποψία απέναντι στους θεσμούς, γεγονός που στρώνει το έδαφος για την ανάπτυξη του φασισμού».

    Παράλληλα, σημειώνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα για επιμέρους διατάξεις, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι σε όσα «σήμερα δήθεν την ενοχλούν».

    Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ με δεύτερη ανακοίνωση στρέφεται κατά του Σταύρου Κοντονή λέγοντας ότι υιοθετεί την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας: «Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».



    ΣΧΟΛΙΑ