• Πολιτική

    ΚΙΝΑΛ: Αγγίζουν τους 170.000 οι ψηφοφόροι που πήγαν στις κάλπες – Επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ στον τίτλο

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψηφίζει για το όνομα του κόμματος

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψηφίζει για το όνομα του κόμματος


    «Μέρες Δεκέμβρη» ζουν ξανά στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους κομματικά στελέχη, περίπου 170.000 μέλη και φίλοι της παράταξης πήγαν στην κάλπη για να εκφράσουν τη βούλησή τους για το όνομα και το έμβλημα, τους συνέδρους και τα μέλη των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών.

    Ένας αριθμός που αποδεικνύει ότι η συμμετοχή των 270.000 ψηφοφόρων στη διαδικασία εκλογής προέδρου, ήταν ένα προσκλητήριο σάλπισμα που αναθέρμανε τις σχέσεις πολλών εξ αυτών με το κόμμα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αρχικά δόθηκε παράταση στην ψηφοφορία μέχρι τις 8.00 το βράδυ, ενώ ακολούθησε ακόμη μία ωριαία σε ορισμένα τμήματα που υπήρχε μεγάλη προσέλευση.

    Τον περισσότερο κόσμο, αναμφίβολα, έφερε στις κάλπες η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη την ίδια ημέρα που τα μέλη θα ψήφιζαν για την εκλογή των νέων τοπικών και νομαρχιακών οργάνων, καθώς και για την ανάδειξη των 4.602 αντιπροσώπων του συνεδρίου του κόμματος, που θα διεξαχθεί στις 20-22 Μαΐου, να γίνει και ένα «δημοψήφισμα» – όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε – για το νέο όνομα της παράταξης.

    Οι επιλογές ήταν δύο: ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , ή σκέτο ΚΙΝΑΛ. Και όπως ήταν αναμενόμενο και παρότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε επίσημο αποτέλεσμα, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπερίσχυσε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, κυριολεκτικά, «σάρωσε» στις επιλογές των ψηφοφόρων – και όχι μόνο των ηλικιωμένων, όπως θα πίστευαν πολλοί.

    Έτσι, το ΠΑΣΟΚ και ο πράσινος ήλιος του, επιστρέφουν επίσημα και πανηγυρικά από την Δευτέρα 9 Μαΐου, σηματοδοτώντας και τη νέα αρχή που επαγγέλλεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και την «ολική» επαναφορά – όπως προσδοκά η Χαριλάου Τρικούπη – της δυναμικής και, κυρίως, της απήχησης που είχε το κόμμα στην ελληνική κοινωνία σχεδόν επί τέσσερις δεκαετίες.

    Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, καθώς όπως είπε στο mononews.gr στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, «δεν έχει δοθεί κάποια κατεύθυνση για καταμέτρηση με προτεραιότητα των ψήφων για το νέο όνομα της παράταξης» και από τις εκλογές αυτές θα αναδειχθούν 4.602 σύνεδροι αλλά και οι νέες τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη 4.602 αντιπροσώπων για το συνέδριο του κόμματος, έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί οι εκλεγμένοι θα διαμορφώσουν και τους συσχετισμούς στη νέα Κεντρική Επιτροπή και τα κεντρικά όργανα.

    Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη, πέρα από την επαναφορά του ονόματος «ΠΑΣΟΚ» και του «πράσινου ήλιου», ήταν και παραμένει η ολική επαναφορά της άλλοτε κραταιάς παράταξης, σε μία χρονική συγκυρία που όλα δείχνουν ότι τον ευνοεί – και όχι μόνο γιατί το ΚΙΝΑΛ παγιώθηκε σε διψήφια ποσοστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

    Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση μοιάζει να φθείρεται όλο και περισσότερο, κυρίως λόγω της ενεργειακής ακρίβειας και της οικονομικής ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες και, από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθει για το δικό του αφήγημα για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, που πρόσφατα άρχισε και εκείνος να ζητά εκλογές, με αιχμή την «ανικανότητα της κυβέρνησης», όπως υποστηρίζει, να διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδιώκει τον σχηματισμό μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

    «Εμείς, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, έχουμε μια δυναμική στις δημοσκοπήσεις και θεωρώ ότι θα πάμε καλά και ακόμα καλύτερα όσο εξελίσσεται η προσπάθεια ανανέωσης και ενδυνάμωσης που καταβάλλουμε», έχει δηλώσει, τονίζοντας κάθε φορά πως τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο κόμματα που έχουν κριθεί και «είναι πολύ νωπή η γεύση της αποτυχίας τους για το λαό».

    Ως προς την πιθανότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, εξάλλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι από την πλευρά των ηττημένων: «Έτσι, εμείς θα επιβάλουμε τις δικές προτεραιότητες και τα πρόσωπα – πρόσωπα με επάρκεια, γνώσεις, αξιοπιστία και χωρίς βάρη», όπως έχει πει.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Ανδρουλάκης: Γιορτή αναγέννησης και εκ νέου ψήφος εμπιστοσύνης η εσωκομματική ψηφοφορία στο Κίνημα Αλλαγής



    ΣΧΟΛΙΑ