• Πολιτική

    Κικίλιας: Κατέθεσε τροπολογία για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού

    • NewsRoom
    Βασίλης Κικίλιας: Έως το τέλος της τουριστικής περιόδου η χώρα δέχεται τουρίστες από ΗΠΑ

    Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Τουρισμού


    Τροπολογία για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην Βουλή τονίζοντας ότι για την κατάρτιση του σχεδίου και την υλοποίηση της συγκεκριμένης κρίσιμης προσπάθειας αναχαίτισης της πανδημίας υπήρξε ευρύτατη κομματική και κοινωνική συναίνεση.

    Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στους τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Ξανθό και Ανδρέα Πουλά αντίστοιχα, αλλά και στον εκπρόσωπο του ΜεΡΑ25 για την συμβολή τους. «Να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Ξανθό και Πουλά και τον εκπρόσωπο του ΜεΡΑ25 καθώς και των υπόλοιπων κομμάτων με τις συμφωνίες και τις αντιρρήσεις τους που έθεσαν ως εθνική προτεραιότητα την εκστρατεία εμβολιασμού», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι έχει διαμορφωθεί δημοκρατικό εμβολιαστικό τόξο.

    «Είμαστε χαρούμενοι που σε ένα τόσο σημαντικό θέμα η εθνική αντιπροσωπεία εμφανίζεται ενωμένη. Για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες τεκμηριωμένα και πειστικά για το πως θα γίνουν οι εμβολιασμοί. Για να τους ενημερώσουμε απέναντι στα fake news. Μπροστάρηδες στην προσπάθεια μπαίνουν τα κόμματα και τους ευχαριστώ. Μαζί με τα κόμματα θα μετέχουν οι Εκκλησία της Ελλάδας, οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Θα μετέχουν ιατρικοί σύλλογοι, φαρμακευτικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, ΜΚΟ, επιχειρήσεις και όλος ο δημόσιος τομέας», είπε σε άλλο σημείο.

    Ο ίδιος μίλησε για «προσπάθεια μείζονος σημασίας» και για εγχείρημα που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας μόνος του ένας οργανισμός. Παράλληλα, για τις διατάξεις που προβλέπουν διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό ανέφερε ότι υπάρχει ευρύτερη κομματική συμφωνία για να γίνει ανοικτός διαγωνισμός με καθαρούς όρους και την συμμετοχή όλων των κομμάτων.

    Τι προβλέπει η τροπολογία

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «Με την προτεινόμενη διάταξη αναλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική, έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών ως προς την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού έχει ως αντικείμενο την πλήρη ενημέρωση των πολιτών ως προς κάθε πτυχή της εμβολιαστικής διαδικασία. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται η υλοποίηση συμπράξεων με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εν γένει, περιλαμβανομένων ιδίως των πολιτικών κομμάτων, της Εκκλησίας της Ελλάδας, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, συλλόγων ασθενών και λοιπών επιστημονικών συλλόγων, ενώσεων και φορέων, επαγγελματικών ενώσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων, ΜΚΟ, με σκοπό την ασφαλή ενημέρωση και τη διασφάλιση της εν επίγνωση συναίνεσης και συμμετοχής τους στην εμβολιαστική διαδικασία. Προς τούτο καθορίζονται ταχείες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της άμεσης, απρόβλεπτης και επιτακτικής ανάγκης ενημέρωσης του πληθυσμού της χώρας ως προς τη διαδικασία συμμετοχής στον εμβολιασμό κατά παρέκκλιση των τακτικών διαδικασιών ανάθεσης των σχετικών συμβάσεων.

    Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: Ορίζεται ότι για χρονικό διάστημα μέχρι τις 30-6-2021 το Υπουργείο Υγείας μπορεί να οργανώνει Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του covid 19 για την εν γένει διαμόρφωση ενεργού συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Η εν λόγω Εθνική Εκστρατεία περιλαμβάνει συνεργασία και συμπράξεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εν γένει συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ κλπ.

    Συγκροτείται στο Υπουργείο Υγείας τριμελής επιτροπή οργάνωσης της Εθνικής Εκστρατείας με τη μνημονευόμενη σύνθεση και το ειδικότερο αναφερόμενο έργο (υλοποίηση των ενδεδειγμένων δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προβολής της ανάγκης εμβολιασμών κλπ). Στο πλαίσιο υλοποίησης του σκοπού των προτεινόμενων ρυθμίσεων προβλέπεται η σύναψη 2 συμβάσεων με αντικείμενο αντίστοιχα:

    ι) τον δημιουργικό σχεδιασμό της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για τον έγκαιρο εμβολιασμό και τη διαμόρφωση των ενημερωτικών μηνυμάτων και πάσης φύσεως έντυπου και οπτικοακουστικού προωθητικού υλικού για την προβολή των μηνυμάτων της Εθνικής Εκστρατείας
    ιι) τη διάθεση με κάθε πρόσφορο μέσο των προαναφερόμενων μηνυμάτων και του σχετικού υλικού.

    Οι εν λόγω συμβάσεις συνάπτονται με τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης».

    Διαβάστε επίσης:

    Moderna: Ξεκίνησε η φάση δοκιμής του εμβολίου σε εφήβους

    Νέο κύμα δισεκατομμυριούχων «γεννά» το εμβόλιο για τον κορονοϊό – Πόσα έχουν κερδίσει καθηγητές και CEO

    Κυβερνοεπίθεση: Παραβιάστηκαν έγγραφα για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech 

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ