• Business

    Νέο κύμα δισεκατομμυριούχων «γεννά» το εμβόλιο για τον κορονοϊό – Πόσα έχουν κερδίσει καθηγητές και CEO

    BioNTech: Τα εμβόλια θα χρειαστούν ανανέωση λόγω μεταλλάξεων

    Ο Ουγούρ Σαχίν, ιδρυτής BioNTech


    To ασταμάτητο ράλι ανόδου των μετοχών εταιρειών που θα ανακαλύψουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δημιουργεί ένα νέο κύμα δισεκατομμυριούχων, εγείροντας παράλληλα ερωτήματα σχετικά με τα κέρδη εν μέσω της πανδημίας και μιας όλο και πιο άνισης ανάκαμψης.

    Η αύξηση των τιμών των μετοχών της BioNTech, της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας που συνεργάζεται με την Pfizer στο εμβόλιο, δημιούργησε πρόσθετο πλούτο 4 δισ. δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον ιδρυτή της, Ugur Sahin.

    Είναι τώρα ο 451ος πλουσιότερος στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire’s Index, με περιουσία 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι δύο πρώτοι επενδυτές της BioNTech τα πήγαν ακόμα καλύτερα, μεταδίδει το CNBC. Οι Γερμανοί δίδυμοι Τόμας και Αντρέας Στράουνγκμαν έχουν προσθέσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή τους αξία φέτος, κάνοντας τον καθένα να έχει περιουσία ύψους περίπου 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Moderna

    Η Moderna, η φαρμακοβιομηχανία που εδρεύει στη Μασαχουσέτη και αναπτύσσει επίσης ένα εμβόλιο, έχει δει τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από οχτώ φορές φέτος και έχει δημιουργήσει τουλάχιστον τρεις νέους δισεκατομμυριούχους. Ο διευθύνων σύμβουλος Stephane Bancel κέρδισε 4,8 δισ. δολάρια φέτος, εκτοξεύοντας την περιουσία του στα 5,3 δισ. Μάλιστα πρόσφατα πούλησε μετοχές αξίας περίπου 30 εκατ. δολαρίων.

    Stéphane Bancel, Moderna

     

    Ο καθηγητής βιολογίας του Χάρβαρντ, Tim Springer, ο οποίος επένδυσε 5 εκατ. στη Moderna για να βοηθήσει στην ίδρυση της εταιρείας το 2010, κέρδισε περισσότερα από 2 δισ. από την άνοδο της μετοχής της Moderna.

    Και ο καθηγητής του MIT Robert Langer έχει γίνει δισεκατομμυριούχος, με περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια κέρδη από τη Moderna.

    Ο Springer είπε στο Forbes ότι εξακολουθεί να οδηγεί το ποδήλατό του για να εργάζεται καθημερινά στο Cambridge της Μασαχουσέτης και ζει μια μέτρια ζωή. Δίνει μέρος της περιουσίας του σε ένα νέο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για να βοηθήσει στη δημιουργία νέων αντισωμάτων.

    «Μου αρέσει η κηπουρική», είπε στο Forbes. “Δεν χρειάζομαι τα χρήματα.”

    Διαβάστε ακόμα:

    Κυβερνοεπίθεση: Παραβιάστηκαν έγγραφα για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech 

    Μπιλ Γκέιτς: Θα έχουμε έξι εμβόλια μέχρι την άνοιξη του 2021



    ΣΧΟΛΙΑ