• Πολιτική

    Δημόσιο: Αυτοί είναι οι 600 φορείς που θα ισχύσει το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων

    • NewsRoom
    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εσωτερικών

    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εσωτερικών


    Στην εφαρμογή του νόμου 5062/2023 για την «Επιλογή Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους» έχει ήδη προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών και η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

    Σύμφωνα με δήλωση της υπουργοί, μόλις ένα μήνα μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και ένα μήνα νωρίτερα από τη θεσμικά προβλεπόμενη προθεσμία, καθώς η έκδοση της σχετικής πράξης προβλέπεται εντός διμήνου από την ψήφιση του νόμου, εκδόθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία κατηγοριοποιούνται οι φορείς που αφορούν πάνω από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθυνόντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.

    Οι Φορείς κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους.

    • Στην ομάδα Α εντάσσονται Νομικά πρόσωπα των οποίων οι αρμοδιότητες εκτείνονται σε όλη την επικράτεια, μαζί με τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
    • Στην ομάδα Β εντάσσονται τα Νομικά πρόσωπα με αρμοδιότητες ειδικού ή τοπικού χαρακτήρα, όπως δημόσιες βιβλιοθήκες ή αθλητικά κέντρα.
    • Στην ομάδα Γ εντάσσονται τα νοσοκομεία της χώρας.

    Η διαδικασία επιλογής Διοικήσεων είναι διαφορετική ανά κατηγορία, ανάλογα με το εύρος και το είδος αρμοδιοτήτων των φορέων.

    Πρώτη προτεραιότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης έχει καθοριστεί ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας.

    Έτσι, άμεσα, αναμένεται να εκδοθούν οι δύο πρώτες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μία για τους Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές των Νοσοκομείων και μία για τους Διοικητές και Υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

    Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά πρόκειται να εκδοθεί, πιο γρήγορα και ευέλικτα από κάθε άλλη φορά, μία ενιαία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλα τα νοσοκομεία, επιταχύνοντας το σύνολο της διαδικασίας, και όχι μία πρόσκληση για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.

    Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ και τη λίστα με τους φορείς

    Διαβάστε επίσης: 

    Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Μια ιστορική στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία

    ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν μαζικά 100 στελέχη  – Διαλυτική η κατάσταση στο κόμμα

    Μητσοτάκης – Ερντογάν: Μία συνάντηση υψηλού ρίσκου



    ΣΧΟΛΙΑ